[Giulia] Alfa Giulia 2.9 V6 Quadrifoglio

salatin

Nowy
Auto
Alfa Romeo 166 3.0 V6 Q2 2003,Giulia 2.9 V6 Bi Turbo.
Witam wszystkich ,jakis czas temu sprzedalem swoja 159 Tbi co przyblizylo mnie do zrezalizowanie tego marzenia.
W przypadku Giulii bralem tylko pod uwage ten silnik,mial mnie on po 24 latach bycia z wloskimi samochodami wprowadzic na wyzszy poziom.
Nie bede klamal ze obawialem sie tego samochodu, serwis ,moc ,naped na tyl (nigdy wczesniej nie jezdzilem) dostepnosc czesci i takie jak chocby wysokie ryzyko kradziezy.
Auto mam juz 4 miesiece ,zrobilem 2500tkm,jezdze tylko weekendowo,tak tez bylo ze 159.Na codzien smigam rowerem,szybciej,taniej,zdrowiej itd.
Auto wspaniale pod kazdym wzgledem ,wciagajace jak narkotyk,konczysz jazde i zastanawiasz kiedy bedzie nastepna.
Lekkosc prowadzenia czuc na kazdym kroku,niewyobrazalna elestycznosc zawsze i ta moc ze kiedy tylko nacisniesz, jestes pierwszy ze swiatel.Bardzo mocny dol ,srodek i uderzenie na samej gorze.Praca skrzynii +lopatki, to wszystko sprawia ze czujesz sie jakbys gral na grze komputerowej.Kiedy jest sucho trakcja jest bardzo dobra i mozna cisnac bez problemow ,kiedy mokro w moim przypadku (brak doswiadczenia z tylnym napedem) wzmozona ostroznosc i respekt do auta ,inaczej bedzie to ostatnia jazda.Samochod ma dwa oblicza ,kiedy chcesz zaoszczedzic paliwo wbijasz N i jedziesz do celu,ciagle doskonala elestycznosc,nie wyczuwalna turbo dziura.Silnik rozwija moc liniowo.
Rok 2017.
przebiej 97.500km
Brak GPF to bylo priorytetem,bodajze od 2019 montowany w autach w UK.
Silnik o nazwie 690T.Oparty częściowo na silniku z rodziny Ferrari F154.Jest takze baza silnika w Maserati MC20.Rozrzad na lancuchu.Duzo wiecej info mozna znalezc w necie na ten temat
https://en.wikipedia.org/wiki/Alfa_Romeo_690T_engine.

Auto ma zrobiony program na 580/660Nm przez pierwszego wlasciciela w Celtic tuning+klapy wydechu otwarte w Dynamic cały czas ,race fabrycznie.
W wakacje bedzie zalozony Xpipe zamiast srodkowego tlumika, by poprawic troche dzwiek tego silnika +lepsze klocki i to wszystko jesli chodzi o ulepszanie.
Dzwiek silnika to jedyna rzecz do ktorej sie mozna przyczepic,nie jest zle ale Busso na dobrym wydechu bez katow w kolektorach brzmi lepiej ,zwlaszcza w kabinie w srodku.Tutaj król jest tylko jeden V8 Maserati.
Zapewne ktos zapyta co bylo dotad robione lub co sie zepsulo przez te 7 lat.

Wylany jeden tylny amortyzator,wyciek gdzies w okolicach lewego turbo ,tylne tarcze, klocki i jakies elementy przedniego zawieszenia(skrzypienie).Za mojej kadencji pomijając oleje w silniku i tylnym dyfrze,
wymiana paska osprzetu z rolkami i napinaczem (grubsza robota,demontaz przodu) start stop off
Nie dolalem jak na razie ani grama oleju,co mnie cieszy bo nie chcialem na poczatku brac sie za wyciaganie silnika i robienia z turbosprezarkami(jest bagnet oleju, to tez byl priorytet)
Praca tego silnika nie jest jakas aksamitna, na wolnych obrotach wyczuwalne drgania i rozne dzwieki.Spalanie w granicach 9 litrow bardzo spokojna jazda z tempomatem na autostradzie do 15-20 w miescie w zaleznosci od ciezkiej nogi.W wakacje czeka mnie dluga trasa ,tak wiec bede mogl to dokladnie sprawdzic.
Pomijam wyposazenie ,bo to nie jest istotne.
Konczac polecam kazdemu ten samochod ,mysle ze najwiekszym problemem moze byc jego zakup, pozniej nie taki diabel straszny.
Mysle ze to wszystko , bede co jakis czas tutaj pisal o zmianach,czesciach,problemach, oby nie bylo.
Pozdr Marcin

Załączniki

• IMG_20240225_165619951_HDR.jpg
    IMG_20240225_165619951_HDR.jpg
    144.1 KB · Wyświetleń: 110
  • IMG_20240227_194340552_HDR.jpg
    IMG_20240227_194340552_HDR.jpg
    92.6 KB · Wyświetleń: 112
  • IMG_20240227_194522705.jpg
    IMG_20240227_194522705.jpg
    83.1 KB · Wyświetleń: 110
  • IMG_20240227_194539228_HDR.jpg
    IMG_20240227_194539228_HDR.jpg
    90.1 KB · Wyświetleń: 117
Ostatnia edycja:
Gratulacje :) Mega wygląda :)
Niech daje samą radość i aby sprawował się bezproblemowo :)

Dzieki wszystkim za mile slowo.

Ostatnia edycja:
Super auto, zazdroszczę. Miałem okazję popatrzeć, posłuchać na ostatnim spocie i auto robi wrażenie.

Super wygląda gratulacje:cool:
Ps.Chyba padłeś ofiarą oszustwa bo kierownica jest po pogańskiej stronie;)

Co tu dużo pisać... Gratulacje! Marzenia same się nie spełniają. Marzenia trzeba spełniać!
Pozdrawiam.
Rafał

Po prostu piękna!
Dokładnie taką (w tym samym kolorze) miałem wynajętą do ślubu ;)

Gratulacje i niech się dobrze sprawuje!!!

Amortyzatory
Powrót