Alfa + gaz?

• Autor wątku Autor wątku bakłażan9494
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bakłażan9494

Guest
Witam,
nasłuchałem się wielu opowiadań, jaki ta gaz jest fatalnym rozwiązaniem w połączeniu z alfami. W internecie też można znaleźć takie opinie... Czy to prawda? Planuję zakupić alfę 156ke lub 147ke z gazem i nie wiem czy to dobry pomysł. Ktoś może wie coś na ten temat, ma taki samochód? Jak się to sprawuje? Ewentualnie który z tych modeli lepiej znosi gaz i z jakim silnikiem? Proszę o wyczerpujące odpowiedzi;)

Gaz w samochodach ma tyle samo zwolenników co i przeciwników,każdy ma swoje zdanie na ten temat,a prawda jest niestety jedna i brutalna gdyby paliwo nie było tak masakrycznie drogie to mało kto by decydował się insalację gazową do samochodu ale w tym przypadku ekonomia jest bezwzględna.

- - - Updated - - -

Jedno wiem niektóre silniki lepiej a niektóre gorzej tolerują gaz,ja osobiście nie mam gazu w mojej belli.

- - - Updated - - -

I odczuwam to w czasie tankowania ale jak na razie nie chcę tego zmieniać przy przebiegu 250000 tys.jest to więcej niż niebezpieczne.

Moja ma od jakichś 80 tysięcy LPG i teraz na liczniku jest 255 tysięcy z czego 34 już w moich rękach zrobiła, przy rozrządzie sprawdzili ciśnienie na tłokach i dalej fabryka, z tym że jak ktoś nastawi się na super oszczędność i gaz tak ustawi to tak różowo nie będzie, można gniazda zaworów powypalać itd.

U mnie gaz zamontowany przy przebiegu 111tys., obecnie przebieg ponad 178tys. czyli 67tys. na gazie z czego 35tys. w moim posiadaniu i poza wymianami filtrów nic się nie działo. Raz z mojej winy musiałem wymienić wtryskiwacze (tankowanie na stacji noname). Jak na silnik 1.6TS, który wg. wielu nie lubi gazu to całkiem nieźle.

ja mam w mojej 2.0ts staga 4 i daje rade spalanie po miescie ponizej 12l gazu jak na trasie to niewiem bo gluwnie miasto

Ja moją Alfą zrobiłem 60 tys i jest wszystko ok. Instalacje zalozyłem po zakupie autka. Lepiej jest kupić bez LPG i założyc nową instalke nie bedzie żadnych problemów jeśli bedzie dobrze założona. Co do ogólnego przebiegu to uważam że nnie ma to znaczenia jesli silnik i osprzęt jest zadbany. Zakladałem LPG do BMW które mialo na liczniku 370tys i problemów nie ma. Gdyby ktoś potrzebował to moge polecić dobrych gazownikow w Dąbrowie Górniczej na Granicznej 10

Lepiej jest kupić bez LPG i założyc nową instalke nie bedzie żadnych problemów jeśli bedzie dobrze założona.

też tak uważam i też takie opinie słyszałem. Że lepiej kupić samochód bez gazu i założyć samemu instalacje. Przede wszystkim wiesz kto i jak Ci zakładał (bo zakładam, że pojedziesz do kogoś poleconego), po drugie wiesz co Ci zakładał, bo byle czegoś nie dasz sobie włożyć. No i zawsze masz 2 lata gwarancji. Kolega nawet miał przypadek, że czas gwarancji już minął, ale nie wyjeździł kilometrów (bodajże gwarancja obejmowała 2 lata lub 60 000 km) i ugadał się z gościem, że wymieni mu coś tam w instalacji jeszcze na gwarancji.

moją Gtv kupiłem już z gazem i na moje oko jest on w niej już od ok. 15 lat, bo zbiornik był sporo po legalizacji, a ja wymieniałem go 1,5 roku temu na nowy, żeby zarejestrować samochód
jeździ, pali na dotyk, przełącza się i ogólnie mogę powiedzieć, że do 'awaryjnego' TSa dobry gaz może być ;)

Tak jak pisała ANET, gaz ma wielu zwolenników, a także wrogów i decyzja o montażu bądź kupna samochodu z LPG jest indywidualną sprawą każdego z Nas.. Prawda jest taka, że gdyby benzyna była nawet po te 3zł to wątpię, żeby ktokolwiek montował gaz w swoim autko, bo tak na prawdę Po co? LPG zakłada się tylko ze względów ekonomicznych, bo nie każdego stać (np. mnie) żeby jeździć na benzynie przy obecnych jej cenach. Pewnie wielu z Was powie teraz, to po co autko z takim dużym silnikiem? To ja odpowiem, że dla samej frajdy z jazdy. Alfą w 3litrowym silniku, przejażdzka jest bezcenna i nawet jeżeli miałbym ją zagazować to warto. Takie jest moje zdanie na temat Gazu, Jego zwolenników i przeciwników.
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Moze i stac mnie jezdzic na benzynie, ale wole zaoszczedzone pieniadze wydac no co innego. Po co placic za PB 6 zl? Jak dla mnie to sa pieniadze wyrzucone w bloto. Ja np za zaoszczedzone pieniadze moglem kupic sobie reflektory soczewkowe i tlumik koncowy do Alfy.

Miałem 166 2.0 TS z gazem LPI firmy Vialle. Miałem wrażenie że samochód lepiej jedzie na gazie jak na benzynie. Jedynym minusem była butla o pojemności 100l (wchodziło ok 85-90l gazu). Ograniczała bagażnik i strasznie dociążała auto. Z kompletem pasażerów i zatankowanym gazem do pełna zdarzało się dobijanie zawieszenia. Ale za to zasięg jak na benzynie;)

Są plusy i minusy. Jak jeździsz dużo, nie masz bezpośredniego wtrysku benzyny - LPG to dobre rozwiązanie. Jeździsz mało - nie, bo nie zwróci ci się koszt instalacji.
A opinia innych? Jak zawsze, wszystkich nie zadowolisz :)

A ja powiem tak... gdyby benzyna była po 3pln... to gaz byłby po 1,4 np... i nadal byście jeździli na benzynie?:)

Ameryka zaatakowała Afganistan pod pretekstem wydarzeń z 11 września..
Odpowiedz jest prosta bogactwa naturalne Afganistanu mogą kusić. Ich wartość amerykańskie służby geologiczne szacują na astronomiczną kwotę 3 bln dol.Po co Amerykanom Gaz od Ruskich??? Wracając do tematu to jak najbardziej polecam Gaz ponieważ mieszkam w Polsce ,ale jeżdżę tanio jak amerykanie.. tylko oni mają silniki powyżej 2,5 litra pojemności ,a przeciętny Kowalski odkłada na Tico 800cm[SUP]3[/SUP].Tylko w Polsce co druga stacja paliwowa tankuje GAZ...

tu nie chodzi o to, że kogoś stać, a kogoś nie... chodzi o to, że niektórych boli, że za 100km płacą 60 zł, a ja się mieszcze w 40 zł :) lałem rok benzyne do civica i też dawałem rade, ale po co płacić więcej, jak nie musze? :)

tu nie chodzi o to, że kogoś stać, a kogoś nie... chodzi o to, że niektórych boli, że za 100km płacą 60 zł, a ja się mieszcze w 40 zł :) lałem rok benzyne do civica i też dawałem rade, ale po co płacić więcej, jak nie musze? :)
wszystko i na temat ;)

Dobre graty LPG.... koleś który to ogarnie i jechac...

Amortyzatory
Powrót