• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Alfa 33 Problem sprzęgło i hamulce - proszę o pomoc

• Autor wątku Autor wątku fresher33
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fresher33

Guest
Witam. Kupłem okazyjnie Afle 33 nie znając jej stanu technicznego. Wygląda na zadbaną i pielęgnowaną. Ale mam 2 problemy: 1). bardzo słabe hamulce pali mi się czerwona kontrolka ( ! ) z tamim znaczkiem wiem, że pownieniem sprawdzić poziom płynu i wymienić klocki hamulcowe? Jesli juz wymienić to na jakie najlepiej (cena gra role - chodzi mi o tanie i dobre). 2). prawdopodobnie mam spalone sprzęgło - objawy: biegi dziwnie wchodzą tz. z 1ki na 2ke wydają dziwięk jakby haczyły o siebie jakieś zębatki i coś zgrzyta i 2ki na 3ke było podobnie, ale opanowałem technkę wrzycania. Po przejechaniu kawałka drogi czuję smród palonego plastiku (kolega czuje palonego metalu;) przyspiesznie niezbyt dynamiczne - silnik wyje auto nie przyspiesza od razu, na dwójce czasem też szarpie. Mam słabe pojęcie na motoryzacji proszę o jakeś rady wskazówki co to może być i na co zwrócić uwagę - jakie częsci najlepiej kupic. Dziękuję czekam na Waszą pomoc.

Alfa w cenie Pierdoloneza, to jest faktycznie okazja :)
Ale to sprowadzona do opłacenia ? Bo chyba niedawno widziałem cos takiego na Allegro.

krajowa - poprzedni wlasciciel byl pierwszym wlascicielem w polsce co sie za nia dzialo za granica brak danych. jednyne oplaty jakie mialetem to przerejestrowanie. wlasnie sie zaczytuje na stronce ktora mi podales

W alfie właśnie nie podoba mi sie tylko skrzynia biegów, raczej trudno jest szybko zmieniać biegi, a tym się duzo zystkuje. Jak w CC 700 miałem jeszcze dobre sprzęgło, czy jak jeździłem podłubanym kaszlem, to sporo pseudo-ścigantów udawało mi sie spod świateł zaskoczyć :lol:

hehheehehe ja na razie o sciaganiu nie moge sie wypowiadac.... wlasnie umowilem sie z mechanikiem na jutro na diagnoze - mechanik pasjonat - pierwsze co robi to wsiada do auta odpala i nasluchuje - spytalem go mam jutro zabrac jakies opisy skrzyni sprzegala to zaczął się smiac wiec mysle ze bedzie ok:)

W AR 33 słabym punktem jest synchronizator 2 biegu.
Sprawdź wszystkie gumy na dźwigni zmiany biegów. Jest taka jedna guma w trójniku przy wybieraku zmiany biegów. Taka tulejka gumowa, ona lubi się wybijać.
Sprzęgła nie wyregulujesz, możesz spróbować odpowietrzyć układ (dotyczy wysprzęglika). Jeśli to nie pomoże wymień sprzęgło.

Byłem u mechanika bez wymiany sprzegłą się nie obejdzie. I tu mam takie pytanie czy nowe sprzęgło (komplet) firmyVALEO w cenie ok 350zł to dobra cena?

na allegro są zestawy łożysko,docisk i tarcza za 340 więc ta twoja cena do przyjęcia. jak to już rozbierasz to wymień co trzeba żebyś potem nie musiał drugi raz zaglądać bo to boli (jest duuuużo roboty).
ja osobiście regenerowałem tarczęsprzęgłaprzez wymianę okładzin (okładziny i nity ze 40 zł) ale reszta była ok.
co do dodatku do oleju w skrzyni. wlałem kiedyś taki "ceramik" do skrzyni i zaczęły się pokazywać opiłki w oleju, więc wszystko w baniak i wlałem tylko sam olej. jest spokój , opiłków nie ma.
sprzęgła się nie da wyregulować. skrzynia będzie zgrzytać jeśli wolne obroty będą zbyt wysokie (powyżej 900 obr/min).
pedał sprzegła trzeba wciskać do SAMEJ podłogi. możesz jeszcze obejrzeć wysprzęglik. jeśli cylinderek ma wżery to wymiana wysprzęglika. jeśli nie ma wżerów a cieknie to możesz powymieniać gumki na wysprzegliku. ale ten wysprzęglik to zmora, wiecznie cieknie.
jeśli masz klocki z czujnikami zużycia i klocki są zuzyte, to kontrolka od hamulców bedzie się zapalać mimo iż poziom płynu hamulcowego jest odpowiedni.
części nowe do 33 zapytaj u Phantom71 (sprzedaż i wysyłka, tanio) kupowałem, sprawdzone.

fresher33 napisał:
Byłem u mechanika bez wymiany sprzegłą się nie obejdzie. I tu mam takie pytanie czy nowe sprzęgło (komplet) firmyVALEO w cenie ok 350zł to dobra cena?

Dobra cena.

Niedawno robiłem remont silnika i wymieniałem sprzęgło przy okazji, bardzo dobra cena.

Amortyzatory
Powrót