• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Alfa 33 problem na znimnym silniku!!!

• Autor wątku Autor wątku bodzio_piotr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bodzio_piotr

Guest
Witam.
Silnik dławi sie odrazu po uruchomieniu. Czym zimniej jest to jest gorzej. Kupiłem go latem i latem nie było aż takich problemów bo było ciepło na dworze. Dodaje gazu - po chwili dopiero obroty sie zwiekszaja i jak puszzce to gasnie. Nie da sie tak zabardzo jechać. Całe szczęście, że na gazie aż takiego problemu nie ma. A wracając do benzyny to po osiągnięciu przez silnik gdzieś okolo 20-30 stopni problem znika i auto chodzi jak rakieta.
Model AR 33 '93r. 1.7 ie.
Zaznacze, że problem pojawił się wcześniej zanim gaz założyłem. Po drugie ten problem miałem od samego początku. Kupiłem druga, bo ta popzrednia mi się sypała. Cały zardzewiały spód ( takie są objawy jazdy po polskich drogach 10 lat). Nie chce mi się wymieniać silnika, bo tak to jest w dobrym stanie. Wymienione paski rozrządu, świece filtr oleju i paliwa.
Proszę o pomoc

Termostat mam uszkodzony. Cały czas otwarty obieg. Czy ma ktos jakąś instrukcje wymiany termostatu, bo chciałbym sam go wymienić.
Pozdrawiam
czekam na odpowiedzi

P.S. Sprawdzałem czujnik temperatury silnika i po pomiarach jest oki. Mam pytanko - obok tego czujnika jest jakis inny czujniczek, jakby stukowy czy coś w tym stylu dobrze myśle?? Ja mam wlasnie nie podpięty ten czujnik kabelek mi zwisa obok. Po podłączeniu problem nie znika. Ten czujnik jest milimetr od tego czujnika temperatury silnika. Wkręca się na srubke. Wie ktoś co to za czujnik??

bodzio_piotr napisał:
Acha termostat mam uszkodzony. Cały czas otwarty obieg. Czy ma ktoś jakąś instrukcje wymiany termostatu, bo chciałbym sam go wymienić.
Pozdrawiam
Czekam na odpowiedzi
http://alfaimola.free.fr/technique/refroidissement/calorstat/index.html
Do wymiany termostatu trzeba wyjąć pająka. Kluczem 13 go się odkręca ;)
Sam termostat trzyma się na jednej śrubie 13. Nie ma żadnych uszczelek czy coś. Będzie trzeba prawdopodobnie kupić tylko opaski.
Koszt termostatu - Termostat AR33/145/146 Boxer - prod. Varnet - 82 zł.
A uszczelek pod pająka nie pamiętam.
Kupisz to w MOTOMAXIE Radom 048 363-01-22 użytkownik na forum phantom71

bodzio_piotr napisał:
P.S. Sprawdzałem czujnik temperatury silnika. Po pomiarach jest oki. Mam pytanko - obok tego czujnika jest jakis inny czujniczek. Jakby stukowy czy coś w tym stylu dobrze myśle?? Ja mam właśnie nie podpiety ten czujnik. Kabelek mi zwisa obok. Po podłączeniu problem nie znika. Ten czujnik jest milimetr od tego czujnika temperatury silnika. Wkręca sie na śrubke. Wie ktoś co to za czujnik??
Czy do tego czujnika idzie jeden kabel ? Czyściłeś może krokowca ? Sprawdzałeś czujnik temperatury powietrza?

Ten czujnik na śrubkę jest na u góry na prawej głowicy? Jeśli tak to to jest czujnik temperatury. Po jego uszkodeniu zapala się ta duuuuża lampka nad wskazówką temp.

Ja bym tu postawiał na uszkodzony czujnik ssania inaczej czujnik temp. wtrysków. To jest ten z niebieską końcówką na 2 kabelki, wkręcony w kolektor ssący.

Jeżeli jest sprawny to: po odpaleniu zimnego silnika obroty powinny wzrosnąć na jakieś 1500. Po dogrzaniu silnika obroty powinny same spaść. (dotyczy benzyny)
Jeśli tak się nie dzieje wymień w/w czujnik. Sprawny termostat to na dzisiejsze temperatury to podstawa.
Pozdrawiam

Jeśli chodzi o wymianę termostatu to można to zrobić bez sciągania kolektora

"A uszczelek pod pająka nie pamiętam. "

A uszczelki 9 zł /1 szt :)

Witam.
1. Właśnie mam cały czas problemy z ta lampką w Alfa Control. Raz się świeci, raz nie. To nie jest czasem od poziomu plynu chłodzącego? Jak wyjme pływak i go sam ustawie żeby dał sygnał, że poziom jest to znika ta lampka. Chociaż niekiedy jak jest w zbiorniku i tak się świeci lampka. W zbioirniku mam max poziom płynu chłodzącego. Czy to właśnie może być wina czujnika temperatury?? Sprawdzałem pływak i on niekiedy nie styka. Rusza się cały w srodku i dlatego raz działa raz nie.

2.
Ten czujnik na śrubkę jest na u góry na prawej głowicy? Jeśli tak to to jest czujnik temperatury. Po jego uszkodeniu zapala się ta duuuuża lampka nad wskazówką temp.

Tak ten czujnik jest na prawej głowicy patrząc od środka auta. Jest on obok czujnika temperatury - ten z niebieską końcówką. One się stykają ze sobą.

3.
Ja bym tu postawiał na uszkodzony czujnik ssania inaczej czujnik temp. wtrysków. To jest ten z niebieską końcówką na 2 kabelki, wkręcony w kolektor ssący.

Czyli ten z niebieską końcówką, co jest obok tego czujnika co się wkręca na srubkę, to jest czujnik temperatury. A ten z niebeiską końcówką czujnik ssania czyli czujnik temperatury wtrysków??
Jak tak, to ten co się wkręca na śrubke mam nie podłączony wogóle. Tego z niebieską końcówką wymieniałem na jakiś używany od sąsiada pożyczyłem. Było jeszce gorzej - nie równo pracował sinlik i wogóle mocy nie było. Zmierzyłem czujnik ten z niebieską końcówką jak poleżał troche w zimnym otoczeniu i mial 3,5 Ohma. Czyli mam podpiąć ten czujnik co się na śrubkę wkręca?? Skoro to jest ważny czujnik to czemu auto chodzi bez
niego ???

4.
Jeżeli jest sprawny to: po odpaleniu zimnego silnika obroty powinny wzrosnąć na jakieś 1500, po dogrzaniu silnika obroty powinny same spaść. (dotyczy benzyny)

Jak jest zimno i zapale na benzynie to gaśnie mi odrazu. Muszę trzymać na noge na pedale gazu po zapaleniu i utrzymać mu obroty, aż się troche nagrzeje. Ostatnio zapalam tylko na gazie to są mnijesze problemy.

Sorki ża taką długą rozprawkę :)) ale chciałem opisać problem dokładniej.

P.S. Mam drugą taką Alfe na chodzie. To znaczy już nie, bo zaczołem ją rozbierać. Mam cały osprzęt silnika tylko muszę wiedzieć co wymienić.

5.
Co do termostatu to o co chodzi z tym pająkiem co to jest?? Ja nie jestem mechanikiem tak po prostu sam sobie kombinuje bo znam się troche na elektryce i posprawdzać czujniki umiem, ale już wymienić mechanicznie elementy to musze mieć wszystko czarno na białym :) O jaką uszczelkę chodzi do tego pająka??

6.
Obecnie silnik długo mi się nagrzewa i utrzymuje temperaturę około 50 stopni(pod warunkiem, że czujnik dobrze pokazuje). Jak stoje to się rozgrzeje nawet do włączenia wentylatora. Czy zabójcze dla silnika jest jazda przy 50 stopniach?? Robie tak po 15 km na raz i tak ze 4 razy dziennie. Maxymalna temperatura to 50 stopni, bo kiedy jadę autostradą to nawet jak go nagrzeje do 70 stopni to po chwili spadnie do 50 i tyle utrzymuje. Nie chce wiedzieć co będzie jak będą straszne przymrozki :/

Proszę o odpowiedzi i porady.

7.
Rozmawiałem z panem w sklepie. Termostaty maja po 85 zl. Pytałem się o dane techniczne. One mają przy 83 czy 86 stopni przełączanie na duży obieg. Czy będzie pasował do mojego auta?? Mam po środku temperature 70 stopni i myślałem że to jest normalna praca tego silnika.

8.
Ostatnio zauważyłem jakieś szumy z silnika chyba podczas jazdy autostradą tak przy 80-100 km/h je słychać. jakby gdzieś jakaś luka była i takei szumy są. Czy to nie czasem gdzieś do silnika się jakieś powietzre dostaje czy coś w tym stylu??

Wpakowałem się w drugą alfe i kolejne problemy :/ Z pierwszą miałem problemy ze spodem cały pognity. ta natomiast jest zdrowiutka. Natomiast tu problemy z silnikiem mam :/

Problem znika po osiągnięci uprzez silnik gdzies 30 stopni.

Pozdrawiam

Jeśli chodzi o "pająka" to poprzednicy mieli tu na myśli kolektor ssący(ten duzy taki srebrny) - wygląda jak pająk.
Temperatura pracy w tym silniku to jest tak kolo 80 stopni. Jesli z trudnościa osiąga ta temperature to napewno termostat.
co do tego szumu...może uszczelka pod głowicą...nie mam stuprocentowej pewnosci.

Jeśli chodzi o wymianę termostatu to jest to naprawdę niewielki problem (z tym ,że czasochłonny). Nie polecam wymiany bez zdejmowania pająka (kolektora)- jego zdjęcie to kwestia 6 śrub i demontażu podłaczeń, a wygoda i komfort pracy o niebo lepszy. Uszczelki pod pająka dostaniesz u Phantoma71 (ps.dzięki ;) Przy okazji masz możliwość skontrolowania wszelkich połaczeń, stanu węży gumowych itd. Przy okazji te "podejrzane" najlepiej wymienić na nowe. Dostaniesz je w każdym sklepie motoryzacyjnym. No i należy pamiętać o nowym płynie do chłodnicy (podcazs wymiany musisz stary spuśćić (przynajmniej z jednej głowicy- jedna z 3 śrub, dokładnie środkowa)
Sam kilkanaście dni temu wymieniałem termostat i węże- dokładny opis "operacji" znajdziesz na stronie Ik@ra- www.cuoresportivo.pl w dziale FAQ (mechaniczne różne). Polecam ten opis nawet moja sasiadka 72 letnia z tym opisem dałaby radę wymienić termostat :wink: Po wymianie termostatu silniczek lepiej chodzi o tej porze roku (subiektywne odczucie) nie mówiac już o komforcie jazdy w cieple.

Napewno termopstat ma walnięty. Całe szczęście, że jest w pozycji otwartej, bo jakby był w zamkniętej to by mi się silnik przegrzał. Czy uszczelki pod pajaka nie dostane w sklepie?? Jak sprawdzić czy to uszczelka pod głowicą?? Słychać te szumy gdzies od prędkości 80 km/h jak jest wiatr. czy groźna jest jazda jakby to była uszczelka?? Spalanie gazu mam na poziomie 11-13 litrów przy temperaturze silnika nie pzrekraczającej 50 stopni. Nie jest to dużo. Ostatnio założyłem tekture na chłodnice i troszke przegrzałem slinik - płyn mi się zagotował :/ Odrazu zdjąłem ta tekturę :/ Czy to może być przyczyna uszkodzenia uszczelki pod głowicą?? Same problemy z tymi Alfami mam :) Chociaż jeździć jeździ :))

bodzio_piotr napisał:
Czy to może być przyczyna uszkodzenia uszczelki pdo głowicą?? Same problemy z tymi Alfami mam :) Chociaż jeździć jeździ :)
Może. A jaka ta druga Alfa ? Też z Alfa Control? Jak tak to bym odkupił elektryke z kabiny :D

Więc wracając do czujnika na głowicy, tego na śrubkę :) jest to czujnik przegrzania silnika. Pobiera on temp. z głowicy. W momencie nadmiernego nagrzania silnika zaświeca się kontrolka ta duża na wskazówką temp silnika.

Czujnik jest ważny, ale można jeździć bez niego. Aczkolwiek jak przegrzejesz silnik (czujnik nie będzie podpięty) to nawet o tym nie będziesz wiedział. Jeżeli masz czujnik z tamtej Alfy to go poprostu zamień. Wszystkie akurat są tego samego typu choć mogą różnić się wyglądem ( okrągły lub prostokąt aluminiowy). Jeśli chodzi o termostat to kup na temp 86 st. Vernet 5953.86. Raczej proponuję odkręcić kolektor ssący (pająk) będzie lepszy dostęp do przewodów wodnych pod pająkiem.

Pytanko do bodzio_piotr
Z jakiego miasta jesteś???

No niestety ta poprzednia nie ma Alfa Control. Narazie podepnę ten czujnik. Nie będe wymieniał go, bo nawet nie wiem czy jest sprawny bo jest odpięty.
Termostat nie jest najważniejszy. Wymienić wymienię go. Ale wracając do tematu co może być przyczyną że na zimnym silnik ma czkawkę i nie chodzi płynnie. To znaczy jak mu dodam gazu to po chwili obroty się zwiększają i jak puszcze to zgaśnie.
Ona stała rok w autokomisie. Jak ją kupiłem było jeszce gorzej wogóle mocy nie miała. Podam przykład:
2 bieg - full gaz Alfa się nie rozpędza. Teraz się troche rozjeździła i jest coraz lepiej. Ale problem na zimnym silniku nadal jest. Wyczytałem na necie, że niektórzy mieli problem z katalizatorem. Może katalizator jest zapchany? Chociaż to trochę dziwne, bo na ciepłym jest wszystko wporządku.

Co do termostatu będe sie staral o ten model co mi podałeś.

Co do miasta jestem z Dąbrowy Górniczej obok Katowic
Pozdrawiam

Ja nie pisałem żebyś zamienił czujnik ten od Alfa Control, ale czujnik ten z głowicy ( na śrubkę) od przergrzania. Akurat ten jest tu najmniej ważny przy objawach o jakich piszesz.

Po opisie domniemam, że nie masz wolnych obrotów na zimnym silniku (na benzynie)Tak?
A jak z wolnymi obrotami na ciepłym, na benzynie ??? Gaz narazie zostawmy w spokoju.
Prawidłową reakcję działania czujnika ssania opisałem post wyżej cytuję:

...Jeżeli jest sprawny to: po odpaleniu zimnego silnika obroty powinny wzrosnąć na jakieś 1500, po dogrzaniu silnika obroty powinny same spaść...

Czy tak jest ??

Co do czujnika w zbiorniczku wyrównawczym, do wymiany miałem ten sam objaw, wymieniłem i jest OK

No powiedzmy. Po odpaleniu silnika obroty wzrastaja do 1500 obr/min, ale po chwili auto gaśnie chyba, że przytrzymam noge na pedale gazu. Troche się rozgrzeje. Druga sprawa to, że jest tak dziwnie, że go tak dławi i dopiero po chwili wkręca się na obroty. Nie ma płynnej regulacji chyba że jest ciepły. Obroty chodzą nie równo jak sie już rozgrzeje silnik. Gasze auto na benzynie - przełączam z gazu i wtedy widze że silnik pracuje nie równo i niekiedy nawet zgaśnie.
Czyli chodzi ci o czujnik ten w niebieskiej obudowie co jest obok tego na śrubke?? Czy jak pomierzyłem go jak był wyjęty i leżał troche na dworze i miał 3,5 Ohma to jest nie sprawny czujnik???

Zauwżyłem jeszcze, że jak go zgasze z gazu bezpośrednio to na następny dzień chodzi równo odrazu po odpaleniu. Natomiast trzeba go pokręcic kilka sekund, powiedzmy kilkanaście, ponieważ chyba mi nie trzyma zawór od gazu i gaz ucieka przez noc do parownika i się ulatnia. Ostatnio rano parownik był zamarznięty. Dlatego teraz przed zgaszeniem przełączam na benzyne. Wtedy na nastepny dzień odpali odrazu ale nie trzyma obrotów. Dziwne zjawisko co nie???

A nie masz wrażenia że leje któryś z wtryskiwaczy???

Czujnik z niebieską końcówką, jeden jedyny w kolektorze ssącym, w 1.7 8V nie pamiętam z której strony.

Posprawdzaj wszystkie wężyki gumowe, a w szczególności te od podciśnienia.

Ja się nie znam na mechanice. Jak to się może objawiać, że leje któryś z wtryskiwaczy?? Nie widze wycieków oleju, jedynie od spodu nad miską z obu stron lekko jest zaślimaczone ale to tylko lekko nic więcej. W kolektorze ssącym - chodzi ci o ten co się wkręca w silnik od strony prawej obok bagnetu z olejem i obok tego czujnika co na śrubke się wkręca?? Odpinałem wężyki od podciśnienia i bodjaże chyba jak były wypięte te od przodu silnika 2 to chyba była poprawa równiej chodził silnik ale nadal dławił się.

bodzio_piotr napisał:
Ja się nie znam na mechanice. Jak to się może objawiać, że leje któryś z wtryskiwaczy?? Nie widze wycieków oleju, jedynie od spodu nad miską z obu stron lekko jest zaślimaczone ale to tylko lekko nic więcej. W kolektorze ssącym - chodzi ci o ten co się wkręca w silnik od strony prawej obok bagnetu z olejem i obok tego czujnika co na śrubke się wkręca?? Odpinałem wężyki od podciśnienia i bodjaże chyba jak były wypięte te od przodu silnika 2 to chyba była poprawa równiej chodził silnik ale nadal dławił się.
.

Leje - nie daje mgiełki paliwa do cylindra tylko poprostu "leje" paliwo i zalewa świecę.
OK, inaczej względem czujników.
Więc,
1. nad filtrem oleju, tam gdzie bagnet jest czujnik ciśnienia oleju na 1 kabelek
2. obok na głowicy ten na śrubkę , na 1 kabelek czujnik temp silnika przegrzania silnika (świeci się wtedy duuuuuża lampka nad wskazówką)
3. czujnik temp silnika na 1 kabelek, gdzieś w kolektorze ssącym.
4. czujnik ssania inaczej temp wtrysków, niebieski na 2 kabelki w kolektorze ssącym.

W tych postach masz 2 schematy instalacji elektrycznej , przyda się, który jest u ciebie poznasz po tej duzej puszce ;)

http://www.forum.alfaholicy.org/viewtopic.php?t=757
http://www.forum.alfaholicy.org/viewtopic.php?t=749

panowie fajnie sie czyta te wasze posty ale do cholery jest slownik ortograficzny. juz nie czepiam sie interpunkcji . :evil:

Od Moderatora
Już troche popoprawiałem. Każdy kończył inna szkołę :D

witam. Gdy chodzi o termostat zabardzo nie pasuje to co mi podales, ponieważ przy temperaturze 86 stopni gdy otwiera się termostat to mi sie wentylator załącza. Mam na liczniku podane temperatury od 30 do 110, a po srodku jest 70 stopni. Czy mam jakąś inną wersję silnika?? Przy jakich temperaturach załącza się u was wentylator jak termostat otwiera sie przy 86 stopniach?
Czekam na odpowiedź
Pozdrawiam

bodzio_piotr napisał:
witam. Gdy chodzi o termostat zabardzo nie pasuje to co mi podales, ponieważ przy temperaturze 86 stopni gdy otwiera się termostat to mi sie wentylator załącza. Mam na liczniku podane temperatury od 30 do 110, a po srodku jest 70 stopni. Czy mam jakąś inną wersję silnika?? Przy jakich temperaturach załącza się u was wentylator jak termostat otwiera sie przy 86 stopniach?
Czekam na odpowiedź
Pozdrawiam
To zegary masz od 1.4, bo w 1.7 jest od 40 do 120 po srodku jest 80. Wentylator jakoś przy 92 działa coś w tym stylu.

Amortyzatory
Powrót