Alfa 159 - sedan czy kombi? kwestia bagażnika

justis

Nowy
Auto
159
cześć,
pomóżcie proszę - przymierzam się do zakupu mojej pierwszej wymarzonej alfy 159. Serce chciałoby sedana, a rozum -wiadomo- kombi. Jakie są Wasze doświadczenia? Czy 159 w sedanie jest wystarczająco pojemna (bagażnik) dla rodziny 2+1, w przyszłości może 2+2? Biorąc pod uwagę te wszystkie wózki i inne gadżety, które się wozi ze sobą..
dzięki i pozdrawiam : )
Justyna

cześć,
pomóżcie proszę - przymierzam się do zakupu mojej pierwszej wymarzonej alfy 159. Serce chciałoby sedana, a rozum -wiadomo- kombi. Jakie są Wasze doświadczenia? Czy 159 w sedanie jest wystarczająco pojemna (bagażnik) dla rodziny 2+1, w przyszłości może 2+2? Biorąc pod uwagę te wszystkie wózki i inne gadżety, które się wozi ze sobą..
dzięki i pozdrawiam : )
Justyna

Sedan jak to sedan, specyficzny ograniczony dostęp do bagażnika i brak możliwości powiększenia bez ingerencji w przedział pasażerski to jego zasadnicza różnica od kombi. W SW dostęp jest lepszy, choć to nie jest typowe kombi z niskim progiem załadunku i ogromnym bagażnikiem.

159 sw nie powala bagażnikiem niestety
podbij gdzieś z wózkiem na jakiś komis czy coś i dokonaj przymiarek :-)

Dzięki za rady : ) tak właśnie zrobiłam. Pierwsza próba spakowania wózka do sedana zakończyła się decyzją o SW :P

À propos w sedanie tylne oparcia normalnie można złożyć jak w SW?

Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka

Nie zawsze :) Składane siedzenia to opcja, którą trzeba było zaznaczyć podczas zakupu w salonie, sam się zdziwiłem u siebie, że nie mogę złożyć.... :D

Nie narzekajcie tak na te sedany :)
Ja mam i sobie chwalę. Rodzina: 2+1.
Przykład nr 1: wyjazd na wakacje do CRO. Jedziemy w 4 osoby, dla syna zabieram łóżeczko turystyczne, wózek ponadto lodówkę z jedzeniem i inne bagaże - mieścimy się bez ograniczeń
Przykład nr 2: jak powyżej, wyjazd na wakacje do CRO, ale jedziemy w 5 osób (4 dorosłe + dziecko), jak wcześniej zabieram dla syna łóżeczko turystyczne, wózek, lodówkę z jedzeniem i inne. Niestety zabrakło miejsca, ale od czego są boxy dachowe? Zarzucam belki, box i pakujemy co chcemy i ile chcemy, śmiem twierdzić, że zdecydowanie więcej niż do SW.
Co do otworu załadunkowego, to owszem w SW jest większe pole do popisu, ale pamiętajcie, że w obu wersjach: SW/sedan - tylny zderzak jest identyczny :)
Tak więc ja w głównej mierze przy wyborze samochodu kierowałem się tym co bardziej mi się podoba, a także tym w jakim stanie są egzemplarze które zamierzam obejrzeć.
Pozdrawiam.
- Rafał

Ja po prostu kupiłem sedana który zawsze mi się bardziej podobał a potem dobierałem do niego wózek. Nie odwrotnie.
W sedana 2+1 pakujemy się bezproblemowo, pod warunkiem że pakuję tylko bazę wózka a za spacerówkę robi maxi cosi, do tego walizki , torby etc. W kabinie nie wożę żadnych gratów. Gdybym chciał wziąć spacerówkę od wózka musiałbym się mocno natrudzić. Z drugiej strony nie jestem zwolennikiem zabierania połowy domu na wycieczkę.
Choć ostatnio przeszła mi przez myśl zamiana mojego diesla na jakieś q4 w benzynie i takie myśli że jakby się trafiło kombi to nie będę płakał, przyda się. Ale chyba mi przeszło.
Druga sprawa, w 156 sedan można było napchać więcej.

Amortyzatory
Powrót