[159] Alfa 159 2,4 potworek Bobsa

bobik

Nowy
Auto
Alfa 159 2,4 300km
Witam, chcę wam przedstawić mój "nowy" nabytek który już mam od zeszłego roku. Jest to alfa 159SW 2,4 200km rok 2007. Włoszkę kupiłem chyba 2 dni przed sylwestrem i tak kulam się z nią do teraz :) Według dekoderów vin jest to wersja exclusive.
Potworek po zakupie miał kompleksową obsługę czyli:
-nowy rozrząd
-nowy olej i wszystkie filtry
-przetrzepane zawieszenie na szarpakach i wymienione wszytko na cacy
-nowy dwumas i sprzęgło -aktualnie

Fotki:
13383687_969239629861918_969085519_o.jpgIMG_20160529_202517.jpgIMG_20160529_202444.jpg13336258_969231029862778_675400547_n.jpgIMG_20160529_202539.jpgIMG_20160529_202655.jpg

Pytać-oceniać-komentować :D

Widzę że zainteresowanie tematem sięga zenitu więc pasuje dać jakiś news. Alfa nadal dzielni wozi mnie do pracy i nie tylko. Ostatnim czasem robi stałe trasy Lublin-Dębica-Lublin i pokonuje je bez problemowo. Ostatnio zafundowałem jej gruntowne czyszczenie tapicerki i wnętrza.
Niestety nadszedł czas by pożegnać się z Alfą, potworek trafił wczoraj na otomoto. Jeżeli byłby ktoś zainteresowany to:
http://otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-2-4-200km-sportwagon-ID6yyidx.html
Cena może jest dość spora ale uważam że jest warta swojej ceny. Potworek posiada nowy rozrząd, dwumasę, akumulator, usunięty dpf i wiele innych zrobionych dupereli. Auto posiada klapki wirowe, nie zdecydowałem się ich usuwać ze względu na to że nie widać nawet śladowych ilości oleju na miejscu łożyskowania (nowy właściciel zadecyduje co z nimi robić). Pozdrawiam i zapraszam do komentowania :)

Pasuje strzelić jakimś newsem do tematu :D
Ostatnio wybiła godzina małego serwisu więc został wymieniony Olej na Motul 8100 X-Clean 5W/40 oraz filtr oleju-paliwa UFI i filtr powietrza Clean Filters. Taka mała ciekawostka, oryginalny filtr był tańszy niż UFI a wiadomo że to jest to samo :D Wymienione zostały również wszystkie świece żarowe na Beru, od teraz poranne palenie to coś pięknego (brak błędu, brak dymku po odpaleniu). W lecie został zrobiony kolektor wydechowy ponieważ urwały się 2 szpilki, wszytko zostało złożone na oryginalnych uszczelkach,kolektor oddany do planowania, wymieniony został również pasek alternatora bo akurat był na wierzchu, od tamtego momentu cudowna cisza po odpaleniu bez żadnych pisków. Wymieniony został również zbiorniczek wspomagania(stary niby był dobry ale stwierdziłem że warto go zmienić). W niedługim czasie do wymiany idą: wahacz górny, drążki i końcówki.
Ogólnie rzecz biorąc potworek wozi mnie bezproblemowo, nastukałem nim od kupna już ponad 35k co na studenta jest sporym przebiegiem. Tak się przywiązałem do tego samochodu że nie wyobrażam sobie że miał bym go oddać w obce ręce :/ Tyle wspomnień, tyle pięknych chwil nawet tych kosztownych :D :D ale to auto jest niesamowite w każdym calu.

Czyli w sumie cieszysz się,że nie "poszła" ? ;)

Czyli w sumie cieszysz się,że nie "poszła" ? ;)

Od momentu kiedy nie poszła "zrobiłem" nią ponad 25k, była tylko jedna poważna awaria (kolektor/szpilki) więc złego słowa powiedzieć nie mogę. Po głowie nadal chodzi Giulietta więc prędzej czy później potworek trafi pod ten nieszczęsny młotek.

Z nowości: kupiłem uszczelkę "konewki" oleju oraz uszczelkę bagnetu. Kupiłem również nową ramkę halogenu. Nie chciałem by się jakoś różniło więc kupiłem Ori i mam nadzieję że będzie ideolo.

Amortyzatory
Powrót