Alfa 156 99r 2.5 kilka usterek kilka pytań. Ręczny abs itd.

Auto
Alfa romeo 156
Witam serdecznie jak w temacie mam kilka pytań o kilku usterek.

1. Świecąca kontrolka abs i ręcznego.
2. Niedziałający prędkościomierz (obrotomierz działa)
3. Zegar przebiegu stoi w miejscu (nie liczy km)

I pytanie dodatkowe czy jakiś nisko budżetowy interfejs z tych wynalazków z allegro do 100zl np ten "Interfejs PC USB: FIAT Scan 2.6+ (Alfa-Romeo, Fiat, Lancia oraz Chrysler i Suzuki) 1996-2007"

Podoła tej alfie?

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Pozdrawiam

Polecam ten kabelek:
https://viaken.pl/pl/interfejs-fiat-ecu-scan-usb-we-wtyku-obd2.html
I program Fiat ecu scan lub Multiecuscan.

ABS: najprawdopodobniej padł któryś czujnik przy kole, gdy się podłączysz to będzie to opisane w błędach.

Ręczny: sprawdź zbiorniczek płynu hamulcowego i wtyczkę przy nim. U mnie świecił ręczny, bo kabelek przy czujniku w zbiorniczku się przerwał.

Zegary: skoro prędkościomierz i licznik kilometrów się nie ruszają to może po prostu padła całość. Najprościej pewnie podmienić ten zegar z innym sprawnym.

Rozumiem, że ten program z tym interfejsem ładnie mi również wyspiewa o co chodzi z licznikiem i ręcznym? Czy tylko abs.

PS dzięki za zainteresowanie.

A jeszcze jedno z tego co wyczytałem uszkodzony czujnik abs może również odpowiadać za niedrgajacy prędkościomierz. Prawda to?

Ostatnia edycja:
Wszystkie informacje dotyczące ECU, ABSu, klimatyzacji i poduszek są osiągalne za pomocą tego interfejsu.
Po czujniku ABSu sczytywana jest predkość samocbodu najprawdopodobniej. Tzn w części samochodów tak jest, nie jestem pewny, czy w 156 też

U mnie był walnięty jeden czujnik, a prędkościomierz działał. Jak się podłączysz to będziesz więcej wiedział.

Witam ponownie kabelek dotarł lecz program w ogóle nie chce się z nią połączyć. Laptop wykrywa mi kabel jako usb serial converter i tyle programy wywalają błąd połączenia. Jakieś sugestie?

Pobierz aktualne sterowniki i ustaw porty COM. Zarówno w lrogramie, jak i w komputerze one muszą się zgadzać. Do tego w zaawansowanych ustawieniach w kompie ustaw opóźnienie transmisji na 1ms.

Na pierwszy rzut błędy z ABS

I co myślicie?

Prawy tylni czujnik ABS do wymiany?

Załączniki

• DSC_0236.jpg
    DSC_0236.jpg
    75.3 KB · Wyświetleń: 19
  • DSC_0235.jpg
    DSC_0235.jpg
    64.4 KB · Wyświetleń: 12
  • DSC_0234.jpg
    DSC_0234.jpg
    57.1 KB · Wyświetleń: 16
  • DSC_0233.jpg
    DSC_0233.jpg
    49.2 KB · Wyświetleń: 19
Ostatnia edycja:
Myślę że tak. Jeszcze bym spróbował skasować błędy, ale abs najpewniej nie zniknie.

Już to robiłem lecz nic to nie dało. Byłem w sklepie zapytać o ten czujniczek lecz oczywiście a tej alfie są dwa rodzaje wtyczek i najpierw muszę dobrać się do starego

Już to robiłem lecz nic to nie dało. Byłem w sklepie zapytać o ten czujniczek lecz oczywiście a tej alfie są dwa rodzaje wtyczek i najpierw muszę dobrać się do starego

Są oczywiście dwa rodzaje bo były auta z esp i bez.

Podejrzewam, że będzie ten:
https://allegro.pl/oferta/czujnik-abs-tyl-alfa-romeo-156-1997-7687766262

Ale dla pewności wyszukałbym tu czujnik i sprawdził numer części:
http://eper.fiatklubpolska.pl/navi?FORCED=TRUE

Ewentualnie w bagażniku pod boczną okładziną powinna być wtyczka z tego co wiem.

Ostatnia edycja:
No dobra w takim razie narazie dzięki za pomoc jutro dobieram się do czujnika potem takowy zakupię i będziemy myśleć dalej

A jeszcze jedno pytanie czy jak już usunę te wszystkie usterki jest opcja korekty licznika do faktycznego stanu za pomocą tego interfejsu? Fiat scan 2.6+

Ostatnio zmagałem się z tym samym u siebie w 156. W moim przypadku winny okazał się sterownik ABSu, wymiana na używany pomogła.

Amortyzatory
Powrót