• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

ALFA 156 2.5V6 przegrzewa się

• Autor wątku Autor wątku krishrv7
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krishrv7

Guest
Podczas jazdy podskoczyła za wysoko temperatura silnika. Wymieniłem cały płyn chłodzący, termostat, olej w silniku. Nadal podczas jazdy za bardzo rośnie temperatura dopiero po włączeniu naiewu wewnątrz na full i temperatury na maxa spada do właściwego poziomu. Nie wiem co jest. Może pompa wody? Obieg jest niby ok, bo węże są ciepłe. Może ktoś ma radę? :|?:

może chłodnica gdzieś jest zanieczyszczona ale węże w sobie mają jakiś syf

Jeśli masz plastikowy wirnik w pompie wody to to właśnie moze byc przyczyną, ja mialem pekniety ale nic sie nie działo bo krecil sie cały czas, a pompa rozsypala sie juz na łozyskach, jesli wymieniał byś pompe wody pomyśl o wymianie paska rozrządu i rolek bo i tak trzeba to rozgrzebać.
Zobacz na odpalonym silniku czy plyn w zbiorniczku wyrównawczym jest pompowany.

krishrv7, moim zdaniem pompa wody do wymiany.Podaj więcej szczegółów .

Czy na wolnych obrotach jak auto stoi to też tak rośnie ?
Czy tylko w czasie jazdy ?
A rozrząd i pompę wody wymieniałeś ?

Wygląda, że to pompa wody. Koledzy dobrze radzą - sprawdź czy płyn chłodzący się przelewa.
Widzę, że niedawno kupiłeś swoją Alfę (post w dziale "Tu się witamy") więc podczas OBOWIĄZKOWEJ wymiany rozrządu zaraz po zakupie powinieneś również wymienić pompę wody! Bo niestety przegrzewanie tego silnika to pierwszy krok do jego kompletnego zajechania.
Nie przegrzewaj go i sprawdź pompę wody.

Koledzy pozwolę sobie odgrzebać kotleta...czy tam odgrzać.

Mam te same objawy, pompa wody + rorząd nowe, płyn w zbiorniczku po odpaleniu pompuje, chłodnica gorąca, węże gorące, wentylator załącza się już 5-10 min po odpaleniu i nawet delikatnej jeździe,...to chyba nie jest normalny objaw.

Zależy, jeżeli masz włączoną klimę to jak najbardziej normalny objaw, jak włączysz klime to wentylator się załącza co jakiś czas

Właśnie klima wyłączona bo nienabita jeszcze, dzieje się to podczas normalnej jazdy z wyłączoną klimą, czy go pałuję czy nie jest to samo. Jutro podłączę pod kompa i sprawdzę jaka jest rzeczywiście temperatura silnika po nagrzaniu, ale niepokoi mnie to, bo przy tych 25 stopniach które są na dworze, wskaźnik w środku pokazuje 130 i wentylator chodzi praktycznie non stop .

Może chłodnica powiedziała papa

W sumie tego się właśnie obawiam, ale nim kupię nową chcę być pewny a nie wiem co zrobić, zrobię płukankę, ale jak to nie pomoże co dalej nim dojdę do chłodnicy?
Chłodnicę mogę mieć od siebie z hurtowni za 150zł nową, więc to nie problem ale ile babrania z wymianą -.-

Płyn w zbiorniczku pompuje? A powiedz mi, czy jak odkręcisz korek od oleju po dłuższej jeździe to masz pod nim trochę "masła"? Czy jak staniesz autem i pochodzi na jałowym trochę to kopci? Oraz czy widzisz trochę oleju pod głowicą?
Bo może też uszczeleczka być do wymiany..

Płyn pompuje, masła nie ma i nie kopci, oleju nie widać i nic nigdzie nie cieknie.
Mam nadzieję, że tylko się wygłupiłem pisząc tu i przy podłączeniu pod kompa wyjdzie że trzyma około te 90 stopni a nie jak czujnik w środku pokazuje 130.

Pozostaje tylko temat tego wiatraka...bez powodu też się nie załącza czyli temperatura mimo wszystko jest za wysoka -.-

To skoro nie ma tych objawów, to nie masz się o co martwić :) Koszta raczej będą niskie, granice 100, 200, 300 zł... niektórzy muszą wymieniać uszczelkę, ostatnio dzwoniłem... 1500 zł, do tego rozrząd 2500 = 4k :stop:

hmmm....podłączyłem, temp włączenia wiatraka to 95 stopni, nie wiem jak sprawa ma się w czasie jazdy czy grzeje się wyżej czy nie, bo rozłącza mi samochód po jakiś 5 sekundach -.- ale jutro jeszcze będę próbował.

Zapowietrzony? Raczej nie, pamiętam że w jtd (ale porównanie :P ) odpowietrzał się sam po odkręceniu korka.
A tutaj jest jakiś "dziubek" do odpowietrzania na chłodnicy?
Jedyne co dziwnego zaobserwowałem, to robi się "jakby" ciśnienie w zbiorniczku z płynem, małe bo małe, ale jednak, słychać to po odkręceniu korka zbiorniczka po jeździe.

Myślałem już nawet że może mam padnięty termostat, ale nie. Rano jak odpalę na totalnie zimnym silniku, jednak chwilkę potrzebuje żeby temperatura poszła w górę, prócz tego już bym ją zagotował na amen przy padniętym.

Także zgłupiałem już, ale nie jest to kurde normalne, że jeżdżę praktycznie non stop z włączonym wiatrakiem.

Może to być wina "niepewnego" płynu w chłodnicy? Jak zmieniałem uszczelkę w parowniku był na niej zielony śluz.
Nie - nie wiem kiedy był zmieniany, a ja jeszcze tego nie zrobiłem.
Tutaj wystarczy odkręcić wąż na dole chłodnicy czy to jakaś większa filozofia?

Sprawdź lamelki na chłodnicy, jak się "sypią" to masz winowajce. Jeśli naprawdę jest dobrze odpowietrzony to chłodnica do wymiany. Przechodziłem to 2 lata temu jak się lato zaczynało. Dzieje się to tak gwałtownie przez klimę która dodatkowo podgrzewa chłodnicę (wyłącz ją na próbę to temp. nie powinna tak szaleć)
Dziubek :) do odpowietrzania jest na chłodnicy i za głowicą przy ścianie grodziowej (śrubka na klucz 10) na metalowej rurce. Ciśnienie w układzie chłodzenia to normalna sprawa, tak ma być, przynajmniej wiesz że jest szczelnie.

Sprawdź chłodnice, wymień i ciesz się jazdą, wymiana nie jest przesadnie skomplikowana.

Ostatnia edycja:
No to wszystko wiadomo - sypią się i to ostro, jutro zamówię sobie chłodnicę, oby tylko to było to.

Koledzy, podepnę się pod temat. Moja Alfa 2.5 V6 ma dziwne objawy, mianowicie:
- temaperatura w korkach i na ostrej trasie rośnie do 110'C
- rozrząd z pompą z metalowym wirnikiem wymieniony rok temu
- własnie wsadziłem nowy termostat oryginalny, był BEHR i niestety nie pomogło
- płyn w zbiorniczku jest zanieczyszczony, jakby z kamieniem / osadem, ale ciśnienie jest, płyn się przelewa
- wiatrak włącza się zaraz po odpaleniu samochodu przez klimatyzację, ale nawet jak samochód jest zimny
- chłodnica ma 2 lata, nie jest zniszczona etc.

Czy może być tak, że sam układ jest zanieczyszczony i osady blokują drożność? Może macie jakieś inne sugestie?

Oczywiście oleju nie ubywa, nie trafia do zbiorniczka, w silniku też nic nie 'przybywa', więc UPG to to nie jest :)

Koledzy, podepnę się pod temat. Moja Alfa 2.5 V6 ma dziwne objawy, mianowicie:
- temaperatura w korkach i na ostrej trasie rośnie do 110'C
- rozrząd z pompą z metalowym wirnikiem wymieniony rok temu
- własnie wsadziłem nowy termostat oryginalny, był BEHR i niestety nie pomogło
- płyn w zbiorniczku jest zanieczyszczony, jakby z kamieniem / osadem, ale ciśnienie jest, płyn się przelewa
- wiatrak włącza się zaraz po odpaleniu samochodu przez klimatyzację, ale nawet jak samochód jest zimny
- chłodnica ma 2 lata, nie jest zniszczona etc.

Czy może być tak, że sam układ jest zanieczyszczony i osady blokują drożność? Może macie jakieś inne sugestie?

Oczywiście oleju nie ubywa, nie trafia do zbiorniczka, w silniku też nic nie 'przybywa', więc UPG to to nie jest :)

A płynu chłodniczego Ci nie ubywa? Możliwe, że ktoś kiedyś zalał zwykłą wodę do układu chłodzenia i osadził się kamień, który teraz blokuje drożność, ogólnie V6 to grzejnik u mnie na postoju wentylatory też co chwile się włączają mimo nowej chłodnicy i rocznej pompy wody..

EDIT i sprawdziłeś temperaturę na kompie? Często wskaźniki pokazują głupoty, u mnie z kolei jak płyn ma 90 stopni wskaźnik pokazuje mniej niż 80 a jak płyn zagrzeje się do 93 to wtedy równo wskaźnik pokazuje 90, byłem pewny, że termostat do wymiany ale skusiło mnie podłączyć pod kompa i wszystko się wyjaśniło ; )

Ostatnia edycja:
bo wskażnik w alfie nie pokazuje faktycznej temperatury ,tylko to czy mamy dobrze dogrzane auto lub nie i czy się przypadkiem nie przegrzewa.
Kolego Luke a gdzie masz na skaźniku 80 stopni ,bo z tego co pamiętam nie ma na nim takiej wartości.
W v6 temp. otwarcia termostatu to około 93-95 stopni , przy 98 startuje pierwszy bieg wentylatora a przy 103 zdaje się drugi bieg. .

Amortyzatory
Powrót