• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

ALFA 156 2.0 99r. - brak wariatora???? CHodzi jak diesel

• Autor wątku Autor wątku LSTOMAS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

LSTOMAS

Guest
Niedawno kupilem AR 156 2.0 TS +LPG 99r. Stwierdzilem ze silnik chodzi troche jak diesel niezaleznie od tego czy jest zimny czy cieply. Wyczytalem na forum ze moze to byc wina tzw. wariatora. Wiec przy wymianie rozrzadu powiedzialem mechanikowi zeby takze wymienil wariator. Rozrzad wymienil a wariatora nie bo jak stwierdzil "Moj model nie posiada wariatora :shock: " Stwierdzil jedynie ze musze jeszcze wymienic kable zaplonowe i swiece bo sa w nienajlepszym stanie.
1.Czy jest mozliwe ze to przez swiece i kable moja AR chodzi jak diesel????
2. Jak to jest czy AR 156 2.0 ma wariator czy nie???

Czy Twój mechanik robił już coś przy Alfach,czy ta jest pierwsza :?:

aaa, to juz wiem, czemu nie moglem wariatora wypatrzec.... 2,0ts go nie ma :D

a powazniej:

DOBRA RADA: NIE JEZDZIJ TYM AUTEM, tylko od razu udaj sie do mechanika majacego pojecie o tym co robi.

Weż tego mechanika porządnie kopnij w dupę i nie daj mu robić cokolwiek przy aucie bo znów będą narzekania " Alfa to Złom , szmelc itp " :evil:

marcins737 napisał:
kolejny mechanik - spec od AR...

czy rozrząd zmieniał z uzyciem blokad wałków rozrządu czy na oko ??

uświadom go że wariator masz wkręcony w wałek rozrządu...

i jeszcze pytanie - jak wymieniałeś rozrząd ile wymienił pasków ?? 1 czy 2 ??

jeśli 1 to masz dalej co nieco do zrobienia...

Wymienil 2 paski i 2 rolki. Uzywał blokad wałków. Czy miał doczynienia z AR wczesniej tego nie wiem.... Niby to jest dobry zaklad w miescie ale widocznie nie dosc dobry :( Pojade do innego moze bedzie lepszy.... AA i jeszcze jedno Czy po wymianie wariatora jezeli go w koncu znajda znowu trzeba ustawiac rozrzad z uzyciem blokad??? Jaka jest orientacyjna cena wymiany wariatora???

wałek wyrównoważający - wariator czy to to samo ?

Jak w temacie

Czegoś nie mogę zrozumieć nie ma wariatora bo go ktoś wymontował czy ten mechanik nie może go znależć ??????

Głupota i pazerność (mechanika, który nie chce wypuścić roboty) są porażające...

:lol: Najlepiej niech wymieni cały silnik :lol: kolega chyba zwatpi czy to był dobry pomysł kupić Alfę i to T.S a :mrgreen:

Na rachunku jest tak :

1 szt pasek rozrządu
1 napinacz
1 napinacz
1 pasek
czyli 2 napinacze i 2 paski ... Powiedzieli mi ze " moj model nie ma wariatora" cokolwiek to znaczylo :)

LSTOMAS napisał:
Powiedzieli mi ze " moj model nie ma wariatora" cokolwiek to znaczylo
Musiał ktoś wykastrować silnik z wariatora :shock: :lol:

Tak myslę że i wałki wyrównoważające są pozbawione napędu skoro nie ma wariatora to i po bez wyrównoważenia silnik też może pracować :>>

ten drugi to od klimy lub alternatora :>>

jedyny TS jaki nie mial wariatora to 1.7 w 155... moze poprzedni wlasciciel swapa zrobil :mrgreen:

Jak sie czyta o takich "mechanikach" to az ciarki przechodzą.
Dac takiemu cos bardziej skomplikowanego od niemieckiego to bedzie próbował młotkiem naprawiac i jeszcze pewnie skrytykuje : "cos pan kupił za złom", partacze jedni, do szkoly sie nie chcialo chodzic to potem tak jest, a czytac to pewnie tez z motoryzacji taki nic nie czyta, to skad ma wiedziec o wariatorze!
Szkoda gadac.

Amortyzatory
Powrót