• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

alfa 155 pytanie o ustawienie silnika

• Autor wątku Autor wątku SYSUNIAdq
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

SYSUNIAdq

Guest
witam ostatnio moj sasiad byl swoja 155 u mechanika zeby cos mu pozmienial w silniku chodzi o jakies ustawienia i wtedy alficzka zapierdziela duzo lepiej
niestety mechanik nie chce mi powiedziec co zmienil a ja nie mam zamiaru mu placic skoro sam moge sobie to ustawic i jeszcze wazna rzecz to ustawienie mozna zrobic tylko w silniku 2.0 ts 8v
powiedzial mi tylko ze przestawia sie cos ze zwyklego na sport i tyle hmmm
koledzy pomozcie

hmm jakos dziwnie to brzmi ale chętnie sie dowiem bo sam mam 2.0 8V. Moze tak mu specjalnie powiedział a wyczyscił filter przepustnice świece itp i dlatego auto lepiej chodzi :) A ile kuzyn zapłacił za to ?? I czym objawia sie lepsze chodzenie tego silnika ??

FlaY napisał:
hmm jakos dziwnie to brzmi ale chętnie sie dowiem bo sam mam 2.0 8V. Moze tak mu specjalnie powiedział a wyczyscił filter przepustnice świece itp i dlatego auto lepiej chodzi :) A ile kuzyn zapłacił za to ?? I czym objawia sie lepsze chodzenie tego silnika ??

no autko ma ponoc ciut wiecej mocy moim zdaniem to cos ze zmiana rozrzadu jakies male ustawienie no ale wszystkiego sie dowiek o co pytasz i napisze

Proste przestawienie zapłonu

stawiam na przeregulowana przeplywke

W silnikach z aparatem zapłonowym to stały punkt regulacyjny dla ustawienia pracy silnika w tamtych latach . Jak nie wiesz co daje zmiana kąta wyprzedzenia zapłonu to Twoja strata a tzreba wiedzieć że w starym T.Sie są dwa aparaty i jest czym majdrować :mrgreen:

W silnikach z aparatem zapłonowym to stały punkt regulacyjny dla ustawienia pracy silnika w tamtych latach . Jak nie wiesz co daje zmiana kąta wyprzedzenia zapłonu to Twoja strata a tzreba wiedzieć że w starym T.Sie są dwa aparaty i jest czym majdrować
hmm to czemu podobno da sie to zrobic tylko w silniku 2.0?? a w 1.8 nie??skoro aparaty zaplonowe sa te same

W starych T.S mam na mysli zapłon sterowany aparatem zapłonowym ale są T.S 2 , 1.8 i 1.7 sterowanie zapłonu jest przez same cewki i tam przestawić zapłon się nie da . Jak są cewki to tylko majdrowanie w rozrządzie ( mam na myśli regulacja Kołami wałka rozrządu ) bo tam idealnie można przestawiać na znakach . Łańcuch trochę się jednak wyciąga i znaki się nie pokrywają

hmm widze ze kolega umie dobrze doradzic
a moze jakis konkret jak to dokladnie zrobic?? bylo by bardzo fajnie wiedziec
pozdrawiam

Koło zębate wałka wydechowego na którym jest osadzony łańcuch rozrządu jest osadzony na wałku wydechowym i przykręcone śrubą z nakrętką do okrągłej flanszy z otworami można ją odkręcić żeby zluzować zębatkę od łańcucha i wtedy idealnie ustawiasz na znakach wałki . Wstawię niedługo fotki a narazie eper
http://www.spangerum.com:7080/navi?...INT_MODE=0&EPER_CAT=SP&GUI_LANG=6&WINDOW_ID=1

o no i to mi sie podoba widze ze zawsze mozna na kogos liczyc na tym forum wielkie dzieki kolego

Tutaj widać tą śrubę z zawleczką:

75andrew155 napisał:
W silnikach z aparatem zapłonowym to stały punkt regulacyjny dla ustawienia pracy silnika w tamtych latach . Jak nie wiesz co daje zmiana kąta wyprzedzenia zapłonu to Twoja strata a tzreba wiedzieć że w starym T.Sie są dwa aparaty i jest czym majdrować :mrgreen:
tak mi sie do tej pory wydawalo ze wiem :mrgreen: no ale od ciebie to pewnie lepiej nie wiem :oops: pytalem co daje zmiana kata wyprzedzenie na inny niz podaje fabryka?bo takie wydaje mi sie ze bylo pytanie.o innym ustawieniu niz fabryczne.jak to pytajacy napisal ze zwyklego na sport.wiec chyba nie chodzilo o prawidlowe ustawienie zaplonu prawda???

Ustawienie kąta wyprzedzenia zapłonu ( gdy nie jest ustawiany elektronicznie ) na znaki jest to ustawienie uśrednione a nie optymalne :wink: przestawienie tego kąta od uśrednionego może poprawić ale i pogorszyć pracę silnika a nawet doprawadzić można do upalenia zaworów należy to robić z głową dla doświadczonego mechanika nie jest to problem

75andrew155 napisał:
Ustawienie kąta wyprzedzenia zapłonu ( gdy nie jest ustawiany elektronicznie ) na znaki jest to ustawienie uśrednione a nie optymalne :wink: przestawienie tego kąta od uśrednionego może poprawić ale i pogorszyć pracę silnika a nawet doprawadzić można do upalenia zaworów należy to robić z głową dla doświadczonego mechanika nie jest to problem
co jest usrednione???nie bardzo rozumiem.hmmm lampa z obrotomierzem,odpowiednie obroty(patrz tabela)mrugasz na znaki(patrz na wlasciwe)zgrywasz je i to wszystko(w lepszym sprzecie ustawiasz znaki na GMP a lampa mruga z ustawinym wyprzedzeniem)i co jest tu usrednione?dodajesz gazu i sprawdzasz przyspieszacz odsrodkowy(jesli jest)tabela obroty kat.co tu usredniasz???

To ustaw go z lekkim przyśpieszeniem

Amortyzatory
Powrót