• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Alfa 147 z jakim silnikiem szukac?

• Autor wątku Autor wątku mariocccp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mariocccp

Guest
Witam, zawsze podobały mi sie alfy.
Model 147 wygląda bosko :P
Mysle ze bedzie w zasiegu mojej kasy niedługo.

Mam do was kilka pytan o tym samochodzie.

Z jakim silnikiem szukac, nie ukrywam ze chcialbym jak najmocniejszy ale trwały, chcialbym go tez zagazowac bo duzo jezdze?
Ile palą te alfy?
Jak to jest z zawieszeniem, bo panuje taki stereotyp ze raczej cienko. A ja w okolicy same dziury mam :?
Co i kiedy nalezy wymieniac typu rozrzad, zawiecha takie grubsze rzeczy?

mariocccp napisał:
Z jakim silnikiem szukac, nie ukrywam ze chcialbym jak najmocniejszy

masz cale 2 do wybory. 1.6 lub 2.0. Ten drugi mocniejszy jest

mariocccp napisał:
ak to jest z zawieszeniem, bo panuje taki stereotyp ze raczej cienko. A ja w okolicy same dziury mam :?
mariocccp napisał:
dziales. Panuje STEREOTYP stworzony przez szarakow ktorzy woza sie golfami i beemkami a w Alfie nigdy nawet nie siedzieli

mariocccp napisał:
Co i kiedy nalezy wymieniac typu rozrzad, zawiecha takie grubsze rzeczy?

Rozrzad kompletny + pompa wody + wariator zaraz po kupnie auta, zawiecha jak bedzie skrzypiala i bedizesz czul ze jest do wymiany. Nie da sie okreslic czasowo kiedy to nastapi..

polecam jednostke turbodoładowaną 1.9 jtd 16 v spalanie 7 litrow ON/100km ma swietne osiagi ten motor,a zawiecha...prosze cie nie pisz takich bzdur ja mam oryginał a przebieg 40 tys km na felgach 17 cala i jest wszystko git.pozdro

Konrado napisał:
masz cale 2 do wybory. 1.6 lub 2.0
Nieprawda, chciałbym zauważyć że jest jeszcze wisienka na torcie z pysznym kremem:
Alfa Romeo 147 GTA 3.2-V6 24V 250KM

W czymś takim instalacja gazowa to prawdziwa oszczędność.
Ale chyba nie o tym mariocccp myślałeś ;)

nie narzucam zdania - jedynie dziele sie informacjami - 1,9 JTD 115 kucy - planuje ja zachipowac co teoretycznie da 140 praktycznie moze 20.
Spalanie bajka - jesli jezdzisz jak bialy czlowiek :DDD to spalanie na trasie potrafi bella wykrecic rzedu 4,8 - 4,9 - oczywiscie bez korkow itp. Jazda w cyklu mieszanym z przewaga miasta, klima, korki.... to u mnie wychodzi 5,9 - 6,7 l/100. Zawiecha jak w kazdym aucie nawet w czolgu :lol: na tym pobojowisku - nazywajmy rzeczy po imieniu, nausznie ci da znac ze juz czas na warsztat. Na szczescie ceny sa bardziej przyzwoite niz myslalam.
Jesli chodzi o wymiane oleju, paska rozrzadu, pompy wodnej i wszystkich filtrow to w boshu 1180 jakies wyjdzie - do ASO nie jezdze u mnie, bo to partacze nieziemscy.
Przy dieslu ominie cie wariator. Jesli myslisz o zagazowaniu - dolicz ok 7 tysi - albo dobrze zrobiony lpg albo zaden - tu oszczednosci poczujesz bolesnie w postacie roznych zonkow mniej lub bardziej powaznych.
Spalanie przy lpg podniesie Ci zuzycie paliwa o jakies 20 procent. Kalkulacja oraz wszystkie za i przeciw naleza do Ciebie.
Pozdrowienia - wlasciwego i trafionego wyboru.

Hmm ten diesel wydaje sie byc ciekawą alternatywą.

Powiedzcie mi jeszcze ile kosztuje taki chip do niego i ile wazy taka alfa.
Czy te 115 kucy jako tako sobie radzi.

A jaki jest koszt utrzymania diesla (świece, rozrząd, zawiecha)?

mariocccp napisał:
Hmm ten diesel wydaje sie byc ciekawą alternatywą.
Bo jest, szczególnie że jest wiele osób, które się na gazie "przejechały", pomimo niskiej ceny gazu instalacja okazała się nieopłacalna z powodu uszkodzeń el. silnika przez tanie instalacje gazowe, temat rzeka. A dobra instalacja kosztuje minimum 4-6tyś. Nie wiem czy się opłaci. Zależy ile chcesz tym autem przejechać.

Teraz instalacje są tańsze niż przed kilku laty. Wtrysk kosztuje 2500zł. Jeśli ktoś się "przejechał" to na wadliwej lub nie odpowiedniej instalacji.
100.000km na silniku TS nie robi napewno żadnego wrażenia jeśli ma sekwęncję, a zaoszczędzona kwota jest spora, bo biorąc dzisiejszą cenę paliwa, jest to jakieś 20.000zł w przybliżeniu, więc zwróciłby sie zakup samochodu:)
Ale to teoria bo w praktyce nie wiadomo jaki będą ceny paliw.

tomkap napisał:
Teraz instalacje są tańsze niż przed kilku laty. Wtrysk kosztuje 2500zł.
No nie wiem, w Opolu u takiego byle jakiego gazownika to 3500zł chcą, a tam bym nie założył. Ale Opole jest ponoć najdroższym miastem w Polsce :)
Chyba bardzo zależy od regionu i chciwości ludzi.

ja mam silniczek 1,9 JTD i 192tys nakulane wiadomo jakies podzespoły trzeba było wymienić ale to drobnostki mi teraz pali średnio na dystansie 5tys to spalanie mam 6,5 wiec nie jest tak żle.

Polecam JTD lub JTDm taki jak ma Korczu w tym drugim masz 6 biegów i 140 kucyków a w moim 5 i 115KM

Swiece mi sie jeszcze nie skonczyly - odpukac. Zawiecha tez. Jesli chodzi o czesci - najprosciej jest wrzucic w wyszukiwarke :lol: Nie jest zle.
115 kucy pomyka jak stado raczych rumakow :D to jest moj pierwszy w zyciu diesel - zawsze mialam duze beznyny. Nie czuje roznicy w mocy. Poza tym ze jeszcze sie nie nauczylam palic gum - nie wiem czy mi sie kiedykolwiek uda :lol: Chip tuning - masz osobny watek na forum ok chyba 1500 zl w zwyz. Nie narzekam ze juz gaz w podlodze a tu nie ma przyspieszenia. 3ci bieg jest bardzo dynamiczny jak i elastyczny.

Amortyzatory
Powrót