• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Alfa 147 wersja TI

• Autor wątku Autor wątku Jezyk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jezyk

Guest
Mam pytanie, czy ma ktoś Alfe 147 w wersji TI? Mam upatrzone takie autko i jestem o krok od nabycia, zastanawia mnie zawieszenie bo ponoć to jest zmienione, chciałbym widzieć czy może miał ktoś problemy z zawieszeniem ,a jeżeli tak to czy jest to bardziej kosztowne niż w normalnych wersjach? no i ogólne zadowolenie z tego auta.
Dziękuje za każdą odpowiedz!

Nie mam TI, ale jest ktoś na tym forum, kto ma 156 TI i narzekał gdzieś na zawieszenie, że jest niskie i można coś pourywać. Dlatego je zmienił. Historia zawiła, dlatego najlepiej sam poczytaj:
http://forum.alfaclub.pl/viewtopic.php?t=2129

jesli chodzi o problemy to raczej nie mialem rzadnych procz takiego malego jak przetarcie weza od intercoolera o jakas srube ktora leci pod silnikiem.objaw taki ze przy dodawaniou gazu auto dawalo z siebie dziek odrzucowca :mrgreen: ale wymiana rury gumowej pomogla.wedlug mnie to drobnostka tym bardziej ze zdarza sie to w wielu innych markach.

a tak poza tym to wersja Ti = sie poezja.to nie GTA ale juz w polowie napewno :DDD ma kilka ciekawych dodatkow i to ja wyroznia i nadaje wiekszego charakteru.

a ty mieszkasz w Anglii ze kiero po prawej stronie? :D

Tak, w Lądku dokładnie ale od czasu do czasu do Polski bym nią śmigał. Jutro jade ją dokładnie obejrzeć i na jazde próbną ;] Auto ma przejechane 63 tys km, 2004 r. i udokumentowany serwis w Alfie, także mam nadzieje ze bedzie wszystko ok.
Może wiesz czy jest coś na co powinienem zwrócić szczególną uwage ?!
Plusem tutaj jest to że istnieje komputerowa baza danych aut które brały udział w wypadkach i można sprawdzić czy dany samochód miał jakiś powazniejszy wypadek w swojej historii i że nie bedzie mi zostawiał 4 śladów jak to czsami u nas bywam ;)

Jezyk napisał:
Może wiesz czy jest coś na co powinienem zwrócić szczególną uwage ?!

hmm wiesz ciezko powiedziec,wstepne ogledziny auta wiele nie powiedza ale jesli ma udokumentowana przeszlosc to raczej nie powinno byc problemu.ja zrobilem swoja 10 tys km i w zasadzie wymienilem tylko olej i ta nieszczesna rure.
przebieg 63 tys nie jest duzym przebiegiem ale napewno jest to moment na wymiane rozrzadu.radze tego nie zlekcewazyc gdyz skutki moga byc oplakane.rozrzadu
w alfie nalezy pilnowac jak wlasnej kieszeni wedlug mnie powinno sie go wymieniac co 60 tys,wiec w tym przypadku jest to ostatni dzwonek.zapodaj link jesli masz do tej alfki albo zdjecia jesli ja juz kupiles :D

zapodaj link jesli masz do tej alfki albo zdjecia jesli ja juz kupiles :D[/quote]

to jest link- http://search.autotrader.co.uk/es-u...ARS&make=&model=&min_pr=&max_pr=&max_mileage=
Bylem ja dzis obejrzec, autko super :] bardzo zadbane i super stanie, ale jedna rzecz mnie zastanawia, moze alfy tak maja ja pierwszy raz prowadzilem alfe, a wiec skrzynia biegow.
Czy galka od biegow na pozycji luzu nie powinna wracac do srodka? mam na mysli ze jezeli przesune galke na pozycje pod 1-dynka a nad 2-jka i zdejme reke to galka nie wraca w pozycje miedzy 3 a 4 , i to samo jezeli przesune w prawo pod 5. Czy to normalne? i skrzynia biegow dosc ciezko chodzi w tych pozycjach.

hmm...luz jest na srodku tak jak w kazdym innym aucie,a jesli chodzi o zmiane biegow to u mnie ciezej wrzuca sie jedynke i dwojke przy nie rozgrzanym silniku w teperaturze okolo 1 stopnia tak jak dzis bylo.ale jak jest cieplo(lub jak jest juz silnik zagrzany) to wchodzi jak w maselko.z tym luzem to nie bardzo kumaqm o co chodzi?!

ladnie sie prezentuje :D opony widze ze sa oryginalne goodyear Eagle F1 co dobrze swiadczy,felgi z oznaczeniem Ti(mala rzecz a cieszy) :mrgreen: jedyne co mnie niepokoi to kierownica zle zamontowana <haha>

dlaczego msylisz ze zle zamontowana, zdjecia chyba jesat tak zrobione bo jak prowadzilem to bylo ok.
A ze skrzynia to mi chodzi ze galka biegow nisprezynuje, niewracaw pozycje pod 3 nad 4, jezeli ruszasz galka po luzie od lewej stornoy do prawej to galka zostaje tam gdzie ja zostawisz, nieodbija i niewraca na srodek :/

Jezyk napisał:
dlaczego msylisz ze zle zamontowana, zdjecia chyba jesat tak zrobione bo jak prowadzilem to bylo ok.
A ze skrzynia to mi chodzi ze galka biegow nisprezynuje, niewracaw pozycje pod 3 nad 4, jezeli ruszasz galka po luzie od lewej stornoy do prawej to galka zostaje tam gdzie ja zostawisz, nieodbija i niewraca na srodek :/

z tą kierownica to taki zarcik :mrgreen: chodzilo mi o to ze zamontowana po "zlej"stronie czyli w wresji angielskiej :mrgreen:

a jesli chodzi o galke to u mnie sprezynuje i jest git.w sumie nie mam pojecia dlaczego tak jest w tej czerwonej.

Korczu napisał:
Jezyk napisał:

z tą kierownica to taki zarcik :mrgreen: chodzilo mi o to ze zamontowana po "zlej"stronie czyli w wresji angielskiej :mrgreen:

a jesli chodzi o galke to u mnie sprezynuje i jest git.w sumie nie mam pojecia dlaczego tak jest w tej czerwonej.

nieskumalem ;) dla mnie to juz norma i jak w polsce wsiadam do auta to sie gubie :]
dziwna sprawa z ta skrzynia i daje mi to do myslenia :/

Amortyzatory
Powrót