Alfa 146 poświetlenie tablic

• Autor wątku Autor wątku allora
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

allora

Guest
Witam
Mam AF 146 1.4 TS 98r. i mam spaloną diodę, lub żarówkę w miejscu, gdzie jest pokrętło od kierowania nadmuchem (gdzie ma dmuchać, czy na nogi, czy na szyby) Moje tytanie, to czy może wiecie jak tę Zarówkę moge wymienić, czy jest jakieś proste dojście do niej. A może ktoś ma instrujcję do tego modlu.
Z góry dzięki Marcin

moge napisac jak to jest w 97...
musisz wyciagnac plastiki po lewej i prawej stronie konsoli srodkowej - takie prostokatne. najlepiej podwaz srubokretem.

potem odkrec srubki przy nawiewie gornym i te ktore byly pod tymi plastikami. jeszcze trzeba zdemontowac popielniczke bo pod nia tez sa srubki i juz panel powinien sie sciagnac :) mam nadzieje, ze o niczym nie zapomnialem :P

tylko nie zapomnij o zdjeciu tych dwoch plastikow bo mozna latwo polamac konsole...
z prawej strony ten plasik jest na wysokosci aribaga pasazera, a z lewej jest na nim kratka od czujnika temperatury w klimie automatycznej...

Dzięki za radę. Wprawdzie nie mam airbagu dla pasażera i klimy :) , ale dzisiaj, albo jutro się pobawie i po weekendzie napisze, czy mi się udało. To co napisałeś napewno się przyda.

właśnie skączyłem wymieniać te żarówki
Zrobiłem wszyatko wegług wskazówek i były naprawed bardzo przydatne.
Wymieniałem również żarówki w tablicy (zegary) i wszystko poszło bardzo sprawnie, ale mam niestety problem. Po całej tej wymianie zapaliła sie kontrolka od poduszki powietrznej i teraz nie gaśnie. Czy masz na to jakiś sposób????? :wink:

allora napisał:
Wymieniałem również żarówki w tablicy (zegary) i wszystko poszło bardzo sprawnie, ale mam niestety problem. Po całej tej wymianie zapaliła sie kontrolka od poduszki powietrznej i teraz nie gaśnie.

A czy w czasie wymiany przekręciłeś kluczyk w stacyjce żeby sprawdzić czy wszystko świeci :?:

Szczerze mówiąc to nie pamiętam dokładnie, ale jest to bardzo prawdopodobne, że tak zrobiłem. Ale jaki to ma wpływ na kontrolke z poduszki. Myślałem, że może trzeba będzie zrestartować komputer, jeżeli taki istnieje w tym modelu, ale nie wiem jak to zrobić.

allora, mialem to samo, emenems tez... pali mi sie do dzisiaj i za cholere nie wiem co dotknalem ze kontrolka sie zapalalila. emenems mowil, ze pojechal do serwisu poduszkowego i zrobili mu to w kilka chwil i zaplacil jakies grosze...

zeby zrestartowac komputer odlacz kleme od akumulatora na 5 minut, ale w moim przypadku to nie pomoglo...

allora napisał:
ale jest to bardzo prawdopodobne, że tak zrobiłem.

Na 99% tu tkwi przyczyna :!:

Nie od końca wiem dlaczego, ale podczas wymiany żarówek w podświetleniu tablicy zegarów zaleca się zostawienie kluczyków w domu, lub schowanie ich w głębokiej kieszeni, żeby nie pokusiło sprawdzać.

rigobert, ja wlasnie przekrecalem kluczyk na 100% :)
wiesz jak to naprawic? bezpieczniki pod kierownica sa ok...

Zasięgnąłem porady amargo z forum www.alfaromeo.pl i prawdopodobnie przyczyną zapalenia się kontrolki poduszki jest to, że gdy odpinamy liczniki to przerywamy układ, obwód, od sprawdzenia poprawnego działania poduszek.
Przekręcenie w tym momencie kluczyka powoduje wystąpienie błędu i zaświecenie kontrolki poduszek.

Aby zgasić tą kontrolkę trzeba się podpiąć pod examiner i skasować błędy.

Tyle się dowiedziałem.
Nie gwarantuje, że to co napisałem jest 100% prawdą, ale myślę, że jest w tym dużo racji.

Sorry, ale nie bardzo rozumie to co napisałeś.
Co to jest dokładnie i czy mogę zrobić to sam, czy muszę jechać do serwisu.

allora, od tego przekrecania kluczyka w komputerze samochodu zrobil sie jakis blad i nalezy jechac do zakladu gdzie podlaczaja auto pod komputer zeby te bledy naprawili.

No no, skąd ja znam ten przypadek z tymi diodkami :D . Allora tak jak napisał Tuti czeka Cię wycieczka do mechanika lub serwisu i podpiecie pod kompa.

Rigobert naprawde bardzo cenna rada. Szkoda że tego nie wiedziałem jak się bawiłem w wymiane żaróweczek. No ale powiedźcie mi jak tu wymieniec żarówki i nie sprawdzać czy działają :D

Emenems napisał:
Rigobert naprawde bardzo cenna rada.

Się słyszało, się napisało. 8)
Emenems napisał:
No ale powiedźcie mi jak tu wymieniec żarówki i nie sprawdzać czy działają

Prawdę mówiąc dla mnie też ta cała sytuacja jest dość tajemnicza.
Sam mam przepaloną jedną żaróweczkę pod wskaźnikiem temperatury, ale czekam twardo już 4 miesiąc, aż jeszcze się coś przepali, bo sam mam stracha przed zapaleniem kontrolki poduszek.
Sposób na to chyba jest taki, żeby rozkręcić, podmienić żarówki i skręcić.

Dzięki wszystkim za omoc w tej sprawie.
Wprawdzie jeszcze świeci się ta kontrolka od poduszki, mam juz mechanika, który powiedział, że się tego podejmie i powiedział, że bedzie mnie to kosztowało 20-30zł.
W autoryzowanym serwisie zaśpiewali 150zł i trochę się przeraziłem.

Jeszcze raz dzieki. Teraz mam wszystko ładnie podświetlone i mogę zająć się czymś innym. Poprzedni właściciel troszeczke zaniedbał to autko.

a mozna samemu zresetowac kompa ? np poprzez odlaczenie akumulatora? kiedys jak jezdzilem siena na gazie to po dluzszym czasie komputer mial duzo bledow i nie chcialo auto jechac na benzynie, wlasnie odpiecie klem pomagalo w tym przypadku.....

evil napisał:
a mozna samemu zresetowac kompa ? np poprzez odlaczenie akumulatora? kiedys jak jezdzilem siena na gazie to po dluzszym czasie komputer mial duzo bledow i nie chcialo auto jechac na benzynie, wlasnie odpiecie klem pomagalo w tym przypadku.....
sie zresetuja, ale bledy sie nie skasuja... przynajmniej u mnie i przynajmniej od poduszki :) ale sprobowac nie zaszkodzi :)

Amortyzatory
Powrót