[146] Alfa 146 1.6 boxer problem paliwo/cisnienie

Mordimer

Nowy
Auto
Alfa romeo 156 2.5 v6 BUSSO
Dzień dobry. Mam problem z moją Alfą . Problem polega na benzynie która wycieka pod dużym ciśnienem z miejsca które pokaże na zdjęciu poniżej . Alfa była u mechanika który założył właśnie te wężyki i je zaślepił. Jakis czas było ok. Teraz zbiera sie tam paliwo pod dużym ciśnieniem aż w koncu tryska . Auto ma mało mocy , wciskając pedał gazu jest bardzo słaba reakcja. Silnik troche buczy i obroty delikatnie falują. Na desce rozdzielczej świeci błąd wtrysków ( taka ikonka jak prysznica :P )
Na zdjęciu zamieszczonym poniżej starałem sie pokazać co to jest.
węzyki które podpisałem 1 i 2 były połączone . mechanik rozciął je i zaślepił. w węzyku nr dwa zbiera się właśnie bezyna która prędzej czy później tryska i auto traci moc.

Alfa 146 1.6 Boxer 103KM v16 16831316_1111281055648924_2141809247_n.jpgforum.jpg

według mnie to jest regulator ciśnienia paliwa, rozcięty jest przewód podciśnieniowy regulatora i jeśli leci z tego przewodu paliwo to znaczy że regulator jest uszkodzony a paliwo dostawało się do kolektora ssącego dlatego mechanik ciapa go zaślepił. Trzeba wymienić regulator i podłączyć ten wężyk tak jak było

Czy to może mieć także wpływ na moc auta ? Oraz czy to wpływa także na jazdę na LPG ? Przy okazji mam pytanie. Mój bokser nie brzmi tak jak kiedyś (ładny czysty dźwięk mruczacy ) tylko buczacy i zamulony

według mnie to jest regulator ciśnienia paliwa, rozcięty jest przewód podciśnieniowy regulatora i jeśli leci z tego przewodu paliwo to znaczy że regulator jest uszkodzony a paliwo dostawało się do kolektora ssącego dlatego mechanik ciapa go zaślepił. Trzeba wymienić regulator i podłączyć ten wężyk tak jak było

zgadzam się z andrew, jest to regulator ciśnienia paliwa i ma on wpływ na dźwięk oraz moc.

Czy to może mieć także wpływ na moc auta ? Oraz czy to wpływa także na jazdę na LPG ? Przy okazji mam pytanie. Mój bokser nie brzmi tak jak kiedyś (ładny czysty dźwięk mruczacy ) tylko buczacy i zamulony
No jak moze nie mieć znaczenia na moc uszkodzony regulator cisnienia????? z gazem to nie znam się nie ta branża:D

Dziękuje wam za pomoc :-) nie znam się dobrze na mechanice. Dopiero poznaje ten świat . Alfa pojechała do innego mechanika. Zobaczymy jutro co on stwierdzi. Pozdrawiam

Jeśli regulator ciśnienia jest niesprawny (zamknięty na stałe)to często powoduje uszkodzenie pompy paliwa(zbyt duże ciśnienie w układzie, brak powrotu/przelewu).
Jeśli jest otwarty wtedy jest za niskie ciśnienie.
W tym przypadku podejrzewam że był otwarty na stałe (czyli uszkodzony),zaślepiono przelew żeby wzrosło ciśnienie w układzie.
Pozdrawiam

W tym przypadku podejrzewam że był otwarty na stałe (czyli uszkodzony),zaślepiono przelew żeby wzrosło ciśnienie w układzie.
Pozdrawiam
W tym przypadku zaślepiono kanał podciśnieniowy który jest uszkodzony, przelew paliwa nie otwiera się i dlatego auto nie ma mocy.

Ostatnia edycja:
Koniec konców wymiana regulatora ciśnienia paliwa rozwiąże problem ?
Wie ktoś może jaka jest prawidłowa temp silnika boxer ? Moj boxerek grzeje sie podczas jazdy tylko do 80 stopni. na postoju dojdzie do 93 i wlacza sie wentylator . jednak podczas jazdy nie da sie podnieść temp wyzej niz 80

podczas jazdy tylko do 80 stopni

W kwestii temperatury płynu należy wymienić termostat bo jest nieszczelny. A z układem paliwa to jak pisali poprzednicy - wymienić regulator ciśnienia paliwa i przywrócić ciągłość zaślepionej rurki podciśnienia.

- - - Updated - - -

Jeśli regulator ciśnienia jest niesprawny (zamknięty na stałe)to często powoduje uszkodzenie pompy paliwa(zbyt duże ciśnienie w układzie, brak powrotu/przelewu).
Jeśli jest otwarty wtedy jest za niskie ciśnienie.
Pozdrawiam

Zaślepiony jest nie przelew paliwa tylko podciśnienie z kolektora ssącego regulujące przez membranę ciśnienie upuszczajac paliwo przelewem. Prawdopodobnie dziurawa jest membrana regulatora i paliwo pojawia się tam gdzie nie powinno go być wcale. W tym przypadku paliwo dostawało się przez nieszczelność do kolektora ssącego i mogło nawet w skrajnych przypadkach dojść do wybuchu. Ze względów bezpieczeństwa mechanik zapewne to zaślepił.

Amortyzatory
Powrót