• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Akumultaor

• Autor wątku Autor wątku kangoo3
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kangoo3

Guest
juz przegladalem forum i tematy akumulatorow ale zapytam jeszcze raz.
jaka pojemnosc powiniem miec oryginalny aku do GT JTS 2.0 Selespeed?
posiadam roczny aku i 20 min grania na poziomie glosnosci-30 potrafi go polozyc! innym razem sprzatalem cara 2h i mial otwarte drzwi i co? i tez trzebabylo reanimowac! rozumiem ze BOSE potrafi troche zezrec plus wentyl lampki no i skrzynia ale niecaly roczny aku? o pojemnosc pytam bo kupilem AR z drugim aku, i ma on 65Ah. mysle o wiekszej pojemnosci ale nie wiem czy alternator da rade go naladowac na maxa pojemnosci!

juz przegladalem forum i tematy akumulatorow ale zapytam jeszcze raz.
jaka pojemnosc powiniem miec oryginalny aku do GT JTS 2.0 Selespeed?
posiadam roczny aku i 20 min grania na poziomie glosnosci-30 potrafi go polozyc! innym razem sprzatalem cara 2h i mial otwarte drzwi i co? i tez trzebabylo reanimowac! rozumiem ze BOSE potrafi troche zezrec plus wentyl lampki no i skrzynia ale niecaly roczny aku? o pojemnosc pytam bo kupilem AR z drugim aku, i ma on 65Ah. mysle o wiekszej pojemnosci ale nie wiem czy alternator da rade go naladowac na maxa pojemnosci!

Moj tez padl po poltora roku. Teraz mam Centre 65Ah i jest ok. Bose mu niestraszne :)

Zostawiam tez czesto otwarty bagaznik na noc - elektronika po kilku minutach sama odlacza prad do wszystkich lampek, tak wiec nie ma mozliwosci wydojenia aku w ten sposob.

mierzyłem upływy prądu-jak w instrukcji- bez alarmu 0,02A a z alarmem 0,05A. Więc jak można zarżnąc akumulator w 10 m-cy? Przeczyszcze jeszcze dziś klemy i mase może coś pomoże. A moze jest różnica w ładowaniu z odpięta klemą "-" a zapiętą?

nie mierzyłem ładowania tylko pobór prądu i przy wyłączonym silniku. po prostu chcialem sprawdzic czy cos mi nie pozera aku po wylaczeniu silnika!

wartosc naladowanego na full aku odlączonego powinna oscylowac w granicach 13 v niektore firmy podaja nawet 14 - 15 jak jest nowy. ladowanie auku alternatora powinno miescic sie w przedziale 13.5v do 14.5 v na wysokich obrotach jesli jest za duzo lub za malo winny jest regulator alternatora ktory moze rozladowac aku lub go uszkodzic. ponadto slabe stylki masy w aucie moga doprowadzac do grzania sie polaczen kablowych i rozladowywania aku. nastepnie do rozladowania aku moze przyczynic sie padajaca cewka rozrusznika ktora bedzie pobierac przy rozrucho ogromny prad. wina moga tez byc zacierakace sie tulejki wirnika rozrusznika i podczas rozruchu rozrusznik bedzie sie blokowal co za tym idzie bedzie pobieral masakrycznie wielki prad.

Amortyzatory
Powrót