• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Akumulator GTV

• Autor wątku Autor wątku Damian
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Damian

Guest
Panowie, szybkie pytanie szybka odpowiedz- gdzie w GTV szukać akumulatora? :mrgreen:

Chcialbym go podladowac, bo alfa juz trzeci tydzien w garazu stoi (zima zla nie dla niej :) ).

Na szybko nie wypatrzylem go pod maska :)) Jest moze pod jakas oslona?? Czy odlaczenie go od instalacji na jakis tydzien, nie zaszkodzi?

Pozdro!

Normalnie gdyby to był Prima Aprilis, to bym traktował to pytanie jako żart! :mrgreen: Chociaż z drugiej strony Gtv potrafi zaskoczyć właściciela - pamiętam, jak przed pierwszym tankowaniem przez kilka minut szukałem otwierania wlewu paliwa :P Przycisk otwierający bagażnik też ma ciekawą lokalizację :wink:
Wracając do tematu: Damian, a zaglądałeś do bagażnika? Jest po prawej stronie, obrazowo mówiąc: szukaj w rejonach pod prawym głośnikiem w tylnej półce 8)
Konsekwencji odłączenia aku na dłuższy czas w Gtv nie znam.
Pozdr!
Piciu

Heheh... rzeczywiscie fajne pytanie :D

Co do odpinania aku to nie ma zadnych konsekwencji. Sam odpinam aku w pazdzierniku i tak stoi do kwietnia.

Byle do wiosny :mrgreen:

Normalnie gdyby to był Prima Aprilis, to bym traktował to pytanie jako żart! :mrgreen: Chociaż z drugiej strony Gtv potrafi zaskoczyć właściciela - pamiętam, jak przed pierwszym tankowaniem przez kilka minut szukałem otwierania wlewu paliwa :P Przycisk otwierający bagażnik też ma ciekawą lokalizację :wink:
Wracając do tematu: Damian, a zaglądałeś do bagażnika? Jest po prawej stronie, obrazowo mówiąc: szukaj w rejonach pod prawym głośnikiem w tylnej półce 8)
Konsekwencji odłączenia aku na dłuższy czas w Gtv nie znam.
Pozdr!

Dzięki Wam Panowie! Co ja bym zrobił bez tego forum i osób tu zaglądających :P

O wlewie paliwa i otwieraniu bagaznika uprzedzil mnie poprzedni właściciel :) O aku. już nie ;)

Najlepsze jest to, że na koniec myślę- hmm w bagazniku miałby być? Nieeee. To niemożliwe. I poszedłem do domu :) A tu proszę :shock:

Fred napisał:
Heheh... rzeczywiscie fajne pytanie :D

Co do odpinania aku to nie ma zadnych konsekwencji. Sam odpinam aku w pazdzierniku i tak stoi do kwietnia.

Byle do wiosny :mrgreen:

Oki, to dziś go odepnę i pod prostownik. Byle do wiosny :) Od 8 lat moja Bella nie widziała śniegu- nie bede jej stresował tym widokiem :wink:

Jeszcze raz wielkie dzięki za szybką pomoc :lol:

Skoro już piszecie o aku to się podłączę ze swoim pytaniem :-D

Jaki aku polecacie do 2.0 V6 TB, obecnie mam 70 Ah bezobsługowy ale ładowałem go już dwa razy i dalej pada więc trzeba go wymenić i tu pytanie na jaki :?:

DARO-RT napisał:
Jaki aku polecacie do 2.0 V6 TB, obecnie mam 70 Ah bezobsługowy ale ładowałem go już dwa razy i dalej pada więc trzeba go wymenić i tu pytanie na jaki :?:

ale to chyba już kilka latek on ma ?

miałem Varta Blue Dynamic i dawał radę w zimie dopóki go nie spaliłem ;)

miałem Varta Blue Dynamic i dawał radę w zimie dopóki go nie spaliłem ;)

A jak dokonałeś tej sztuki ? :mrgreen:

Ja wczoraj dorwałem się do mojego aku :twisted:

Miejsce tragedia, dostęp także. Ale ku mojemu zdziwieniu po 8 latach mam jeszcze oryg. aku ALFA ROMEO, a klemy swieca sie jakby ktos je wczoraj zamontował :)

50 tys. przebiegu to nie ściema jak widać :mrgreen:

ja po odłączeniu akumlatora na dobe nie umiałem otworzyć okien i nie miałem kierunkowskazów ale elektryk zrobił mi to w 5 minut za piwo

Ja mam 55 Ah prąd rozruchu 510 A pali , jeździ, żadnych problemów. Aku ma 2 lata

qbas napisał:
historia opisywana kiedyś na alfaclubie (ale wcięło bo admini "porządki" robili)

jest jeszcze tutaj:

http://varsavia.cuorespor...wtopic.php?t=16

No nie powiem, ciekawa gistoria. Nie miałeś zaślepki na klemie minusowej w postaci takiej czerwonej "nakładki" ?

ja po odłączeniu akumlatora na dobe nie umiałem otworzyć okien i nie miałem kierunkowskazów ale elektryk zrobił mi to w 5 minut za piwo/quote]

Mam nadzieję, że ja nigdzie nie będę musiał się udać po zamontowaniu aku :roll:

Ja odłaczałem już kilkakrotnie i nawet pare dni stała bez i nie było żadnych problemów :)

Ja odłaczałem już kilkakrotnie i nawet pare dni stała bez i nie było żadnych problemów :)
Ferrari-1 napisał:
U mnie też nie było problemow.

Bede dobrej mysli :)

Ojciec juz drugi raz w zimie dzieki pomocy solarki wymienil szybe w swojej V'ce (156). Do konca zimy niedaleko :P

redzi, a jak tam Twoja GTVka zimuje? Garaż i 206 w ruch, czy jej nie oszczędzasz? :)

Damian napisał:
Ferrari-1 napisał:
U mnie też nie było problemow.

Bede dobrej mysli :)

Ojciec juz drugi raz w zimie dzieki pomocy solarki wymienil szybe w swojej V'ce (156). Do konca zimy niedaleko :P

redzi, a jak tam Twoja GTVka zimuje? Garaż i 206 w ruch, czy jej nie oszczędzasz? :)

Teraz mi się nawet przypomniało że jechałem raz Gtv-ką na akumulatorze od Hondy Civic 1.3 który był wielkości jak od motoroweru :P

Moja Gtv ładnie zimuje i nie zamierzam ją wystawiać na działanie soli itp :P
I masz racje ujeżdzam głownie 206-stke ale Gtv pójdzie w ruch jak tylko zrobi się sucho i do jazdy na moich 18-nastkach :D bo nawet nie przekładałem drugiego kompletu bo w sumie też jest w nie bardzo zimowym rozmiarze czyli 17 cali :D

Nie macie sie co obawiac co do problemow z ECU. W wersjach z lat 95-98 czyli Motronic'ach 2.10.3 i 2.10.4 nie są zapisywane zadne istotne dane i po resecie ECU nauczy sie ich w ciągu paru dni.

A co do zimowania Gtv to jesli myslicie powaznie o trzymaniu auta w idealnym stanie to jest to bardzo dobry pomysl by auto nie widzialo nigdy sniegu:) Ja na szczescie mam taką mozliwosc trzymania auta w cieple wiec nie musze sie martwić :mrgreen:

Chmurka czy garage, a to nie jest pytanie :mrgreen:

Temat jest o aku, na jakich akumulatorach jeździcie :?: :) bo nie wiem co kupić ...

Co do aku to w lecie nawet na dupiatych 45 Ah Gtv odpalała chociaz z wielką biedą. Dopiero jak zakupilem 70 Ah z prądem rozruchu ponad 500 to rozrusznik dostal takiego kopa ze sie bałem iż zakręci całym samochodem :P

No więc muszę kupić 70Ah :-) tylko jakiej firmy bo na rynku jest ich multum, a ja robię najczęściej krótkie odcinki i nie wiem który może to wytrzymać bez częstego ładowania ...

Amortyzatory
Powrót