[Stelvio] Aktualizacja nawigacji dla pojazdów MY2020

link jest wcześniej do starszej a zmieniasz datę tylko co 3 mce. warto zapisać sobie

Hello Poland, greetings from Bulgaria..

I have Stelvio QV 2021 imported from Canada, and i am about to attempt country code change to EU in order to install EU maps with AlfaOBD.
So far i have successfully changed paddles shifting logic to EU, and manage to do proxy alignment using AlfaOBD+Vgate vLinker MS adapter.
The current infotainment firmware is: (just updated to this version few days ago from 132)
MV-145.000.088
TV-145.000.088
I have prepared 2 usb drives (just in case one exFAT, other NTFS) containing the following files in their root directory:

MAP50450.bin
my2020-lic.dct

This is the content of the license .dct file: (five empty spaces)
17752223466145.png

And the question is - is this going to do it, or i miss something. And if something broke due to region change, is changing back to the old region, with eu maps already installed is gonna fix the problem.
Thanks.

Jest dobrze, po złapaniu fixa z GPS (TBM usunięty?) powinny wejść mapy. Zwykle wchodzą, a jak nie to trzeba bardziej kombinować. O ile pamiętam nazwy plików, to nie masz najnowszej mapy - pojawiła się z tydzień temu nowsza. Pisałeś chyba do mnie zarówno na firmowy email (STUFF4CAR, chyba coś kupowałeś ode mnie?) jak i na którymś zagranicznym forum coś pisaliśmy, zgadza się?

Wiecie może czy nawigacja pokazuje średnią prędkość na pomiarowych odcinkach?

Wiecie może czy nawigacja pokazuje średnią prędkość na pomiarowych odcinkach?
Średnią pojazdu liczoną od początku startu odcinka? Byłoby to super ale niestety nie. Któraś inna na Androida ma coś takiego zaimolementowane? Bawiłem się kilkoma ale jakoś nie widzialem, poza apką "odcinkowy" ze sklepu Play (ale to nie navi).

TomTom na swojej stronie pisze:

Ostrzeżenia o kontroli średniej prędkości​

Można określić, czy urządzenie ma wyświetlać ostrzeżenia o fotoradarach na początku i na końcu strefy pomiaru średniej prędkości. Aby zmienić ustawienia, dotknij opcji Ustawienia ostrzeżeń w menu Fotoradary.

Podczas jazdy w strefie kontroli średniej prędkości, zamiast aktualnej prędkości wyświetlana jest prędkość średnia.

W momencie zbliżania się do końca strefy kontroli średniej prędkości, zobaczysz ostrzeżenie wizualne w widoku z perspektywy kierowcy wraz z odległością od fotoradaru. Usłyszysz ostrzeżenie dźwiękowe.

Jest dobrze, po złapaniu fixa z GPS (TBM usunięty?) powinny wejść mapy. Zwykle wchodzą, a jak nie to trzeba bardziej kombinować. O ile pamiętam nazwy plików, to nie masz najnowszej mapy - pojawiła się z tydzień temu nowsza. Pisałeś chyba do mnie zarówno na firmowy email (STUFF4CAR, chyba coś kupowałeś ode mnie?) jak i na którymś zagranicznym forum coś pisaliśmy, zgadza się?
Yes, i bought from you immo and auto start/stop disabler. I didn't do anything regardless TBM (yet..), and about the map file, this is the last version i have manage to find so far. Btw, keep in mind that im using google translate from PL to EN, and kinda sucks.. So, please replay in english if possible. Thanks.

Yes, i bought from you immo and auto start/stop disabler. I didn't do anything regardless TBM (yet..), and about the map file, this is the last version i have manage to find so far. Btw, keep in mind that im using google translate from PL to EN, and kinda sucks.. So, please replay in english if possible. Thanks.
usuń TBMa całkowicie (odpiąć), przepnij antenę od GPS z TBM do radia (przedłużacz fakra męski/żeński lub adapter łączący 2 wtyczki - poszukaj na necie, są), zmiana kraju i dopiero potem możesz myśleć o wgraniu map UE. Co do pisania tu po angielsku - tu jest polskie forum i tu piszemy po polsku. do tłumaczeń lepiej działa deepl.com niż google translate - da radę :)

Średnią pojazdu liczoną od początku startu odcinka? Byłoby to super ale niestety nie. Któraś inna na Androida ma coś takiego zaimolementowane? Bawiłem się kilkoma ale jakoś nie widzialem, poza apką "odcinkowy" ze sklepu Play (ale to nie navi).
Yanosik miał to swego czasu. Wiem, że Waze oznacza początek i koniec, ale nie pamiętam czy liczy.

głupie pytanie - ta aktualiizacja map z USB trwa dość długo, czy to znaczy że trzeba jeździć przez godzinę, bo inaczej się nie zaktualizuje, czy po zgaszeniu i ponownym odpaleniu zacznie się tam, gdzie skończyło czy od nowa wszystko?

głupie pytanie - ta aktualiizacja map z USB trwa dość długo, czy to znaczy że trzeba jeździć przez godzinę, bo inaczej się nie zaktualizuje, czy po zgaszeniu i ponownym odpaleniu zacznie się tam, gdzie skończyło czy od nowa wszystko?
Jak zwykle ktoś wyskoczy z tym samym pytaniem które walkuje sie tu od lat. Mozesz stac z wlaczonym silnikiem nikt ci nie kaze jezdzic.

i S&S wyłączony, bo potem wyskoczy błąd i zaczyna się od zera

Witam, czyli reasumując update map, wystarczy pobrać byle jaki plik licencyjny (netzmark udostępniał i już pobrałem) oraz najnowszą mapę east lub west europe, pendrive sformatowany w exfat i tyle? Nie wywali nic że licencja z innego auta? Ta licencja to jest taki jakby crack jak przy pirackich grach? Czy to jest dedykowane do auta? Pytanie też czy jak zacznę to wgrywać i w połowie się wysypie to stara mapa bezpiecznie zostaje, żeby nie było tak że to jest jednorazowa podmianka i jeśli wyskoczy błąd to auto w ogóle nie będzie miało map nawet tych oryginalnych.

Żaden crack tylko oficjalny plik licencyjny od Alfy, póki co działa na wszystkich Giulia/Stelvio bo mapy nie są szyfrowane pod VIN. Kiedyś może zaczną to i pliki licencyjne będą inne. Na razie możemy się cieszyć, że jest jak jest.
Jak się wywali nowa podczas update'u to starej nie ma. Wszystkie mapy są oryginalne od TomToma tylko.
exfat nigdy nie próbowałem, ntfs zawsze mi działał.

Jestem w niemałym szoku. Przeczytałem ze 150 stron tematów, wiele wątków odnosi się do gdzieś istniejącego pliku licencyjnego, którego w sumie nie znalazłem, więc zrobiłem go na szybko zgodnie z jakimiś opisami, że 5 spacji wystarczy (nie wierząc w sukces). Zamiast szukać jakichś starych pen drive'ów na 2.0 jak to często trzeba w takich systemach, wziąłem jakiś high-endowy ultra-super-fast, zrobiłem szybki format na NTFS (żadne tam exFATy), wrzuciłem pliki i poszedłem do auta mając w głowie, że na 100% nic z tego bo jeszcze przecież mam ETM MY2023 (v145) zretrofitowany do 2018 a nawet plik licencyjny mówi my2020... No i niespodzianka - poszło. 40-50 min i nowe mapy działają, dzięki czemu teraz mogę dalej nie używać wbudowanej navi, ale przynajmniej aktualnej :)

mapy są potrzebne dla HAS głównie, albo awaryjnie jak coś siądzie komórka albo wyjedziesz poza UE (szwajcaria) a nie będziesz chciał kupować abonamentu na dane mobilne.

Żaden crack tylko oficjalny plik licencyjny od Alfy, póki co działa na wszystkich Giulia/Stelvio bo mapy nie są szyfrowane pod VIN. Kiedyś może zaczną to i pliki licencyjne będą inne. Na razie możemy się cieszyć, że jest jak jest.
Jak się wywali nowa podczas update'u to starej nie ma. Wszystkie mapy są oryginalne od TomToma tylko.
exfat nigdy nie próbowałem, ntfs zawsze mi działał.
Czyli lepiej na NTFS i jakiś porządny pendrive, goły plik mapy (west lub east + licencja) i można się bawić. Spróbuję w weekend, gorzej jak wywali w połowie i nie będzie ani nowej ani starej :) zobaczę jutro jaką mam wersję softu systemu i wersję mapy żeby nie było jakiejś sytuacji że teraz chce wgrać za nową mapę na za stary system/mapę. Informatyka jest niestety kapryśna

mapy są potrzebne dla HAS głównie, albo awaryjnie jak coś siądzie komórka albo wyjedziesz poza UE (szwajcaria) a nie będziesz chciał kupować abonamentu na dane mobilne.
aktualność map wpływa na HAS? Ciekawie to rozwiązali, na forach zagranicznych też piszą że niektórym działa tylko na Interstate a niektórym tylko na lokalnych drogach (USA). Czyli stare mapy = HAS słabo działa, albo nie włącza się na zupełnie nowych drogach, myślałem że wymogiem dla HAS jest po prostu klarowność odczytywanych z drogi pasów ruchu żeby się w nim utrzymywać + wiadomo ACC ustawiony

Amortyzatory
Powrót