95 czy 98 ?

• Autor wątku Autor wątku Tiga
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tiga

Guest
Witam!

Twin Sparka mam od niedawna i zastanawiam sie jakie lać do niego paliwko... Czy jest różnica jak sie zaleje 98 ,czy raczej bez fajerwerków. Do Boxera i FIATowskiego R5 20V lałem 95 i śmigały ,ze ho ho. Czy z Te eSem jest podobnie?

Pozdrawiam Tiga

W sumie nieduża różnica 98 pali trochę mniej

W "kopycie" różnicy nie widzę,ale jak pisze Maciek-156 troszkę mniej pali. :>>

To chyba przerzucę sie na 98. W sumie dużej różnicy w cenie nie ma ,ale powszechnie jest uważane za lepsze paliwo. W sumie TS to nowoczesny silnik i chyba właśnie takiego potrzebuje. Dzięki , pozdrawiam. :wink:

Generalnie warto jeszcze dostrzec roznice nie tyle pomiedzy 95 a 98 co pomiedzy zwyłym paliwem (czy 95 czy 98) a paliwami verva, ultimate itd. - czyli paliwami bezsiarkowymi.
Rozpatrujac eksploatacje silnika w skali paru lat zawartosc siarki ma decydujace znaczenie na zywotnosc silnika, ukladu wydechowego itd. Paliwa te zawieraja dodatkowo uszlachetniacze i srodki "czyszczace" - o ile tak je mozna nazwac ktore maja za zadanie wyplukiwac "broch". Tak wiec mysle ze warto sie skupic nie tyle na liczbie oktanowej co na skladzie i jakosci paliwa.
Inna natomiast sprawa ze rzeczywiscie wydaje sie ze na 98 auto ma minimalnie nizsze spalanie - co jednak nie jest bezposrednim wynikiem wiekszej kalorycznosci paliwa tylko lepszej kultury pracy.

TS. lubi czyste paliwa a przy oktanach nie odczujesz znaczącej różnicy na lepszych paliwach wydaje mi się że silnik czysto pracuje i płynnie lecz nie moge się jeszcze odnieś do V-power'a 100 oktanów bo na takim jeszcze nie jeździłem może Bobryt się wypowie.

Jak miałem TSa to jeździłem tylko na V-power 95 no czasami zaszalałem i włałem 99 ale specjalnej różnicy w kopie nie było. Teraz dieselkiem pomykam też na V-power tylko diesel.

jak to mawia moj kolega , w wielkomiejskim korku silnkowi obojetnie jaka wache pali :d

Ja polecam 95 z Orlenu, na tej jakos najlepiej sie jezdzi.

Ja jezdze na orlenowsiekj 98 tylko i wylacznie chyba ze nie ma po trasie orlenu to BP ale tez tylko 98 bo mnie lepiej silnik pracuje a i spalanie o litr mam mniejsze (sprawdzone) :mrgreen:

andrew ty sie nabijasz czy na serio mowisz? bo mam neste tuz pod domem i wlasnie sie zastanawialem, do jakiego koncernu nalezy i czy warto tym karmic autko...

Piszę całą prawdę , tankuję tylkona NESTE tam benzynka mi najlepiej smakuje oczywiscie 98 no ita zabawa z tymi automatami do pieniążków :DDD

Nie widze roznicy. Wazne, zeby lac dobre paliwo. Shella na ten przyklad. Neste takze zdrowe, a koncern jest finski. Odradzam verve, po niej za kazdym razem zaswieca mi sie wtrysk, a auto muli.

Im bardziej pojemny silnik tym róznica bardziej widoczna , najbardziej w spalaniu . Napewno V6 12v nie potrzebuje ąż tylu oktanów bo pojechała by nawet na ruskiej benzynce bez najmniejszych problemów :D

Powiem wam ze ja tez na Neste tankuje i jest roznie czasami beznyna jest ok a czasami wydaje sie ze samochod by z siebie ja wylal i wolal pojechac na wodzie.

Lesio napisał:
Powiem wam ze ja tez na Neste tankuje i jest roznie czasami beznyna jest ok a czasami wydaje sie ze samochod by z siebie ja wylal i wolal pojechac na wodzie.
ale jaką 95 czy 98 ????

Amortyzatory
Powrót