• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[75] Ustawianie rozrządu

• Autor wątku Autor wątku blawatek10
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

blawatek10

Guest
Mam pytanie w jaki sposób ustawic rozrząd w alfie 75 z silnikiem 1.8. Na kole pasowym są 2 znaki oznaczone P a drugi F. Na który mam ustawic? Mam jeszce pytanie o kable zaplonowe, który ma iśc gdzie bo są poodpinane i nie mam pojecia jak je podłącżyc. Proszę o odpowiedz!!

Re: Rozrząd 75

blawatek10 napisał:
Mam pytanie w jaki sposób ustawic rozrząd w alfie 75 z silnikiem 1.8. Na kole pasowym są 2 znaki oznaczone P a drugi F. Na który mam ustawic? Mam jeszce pytanie o kable zaplonowe, który ma iśc gdzie bo są poodpinane i nie mam pojecia jak je podłącżyc. Proszę o odpowiedz!!
Ustawiasz między tymi znakami . Kolejność zapłonu 1-3-4-2

Ok dzięki. Bez sensu mogli da jeden znak na środku zamiast dwóch. Kierunek zapłonu napisałeś zgodnie z kierunkiem ruchu palca w aparacie?

blawatek10 napisał:
Ok dzięki. Bez sensu mogli da jeden znak na środku zamiast dwóch. Kierunek zapłonu napisałeś zgodnie z kierunkiem ruchu palca w aparacie?
Te znaki zalężą od tego czy silnik jest na wtrysku czy na gazniku . Tak zgodnie z ruchem palca rozdzielacza zapłonu

Czyli jak mam na wtrysku to ustawiam na który znak? Pomiędzy? Nie rozumiem juz teraz tego wogóle.

Ustaw pośrodku i tak zapłon musisz dokładnie wyregulować podczas pracy silnika pokręcając aparatem zapłonowym korzystajac z lampy Strobos. musisz zmieścić się między znaki

W wersji 1.8 I.E czujnik jest na kole pasowym i zapłonu nie ustawia się - chyba że kolega ma turbo.

majk napisał:
W wersji 1.8 I.E czujnik jest na kole pasowym i zapłonu nie ustawia się - chyba że kolega ma turbo.
Nawet jak ma czujnik to zapłon możne przestawić bo ma aparat. w 1.8 IE były też czujniki na kole zamachowym

blawatek10 napisał:

Nie bez sensu, bo z jednym znakiem nie byłbyś w stanie ustawić zapłonu. "P" Czyli Punto, oznacza GMP pierwszego cylindra, na podstawie tego będziesz wiedział o ile stopni wyprzedzić zapłon.

No ok. Czyli wiem już co oznacza "P" w takim razie po co jest"F"? Dlaczego na jeden znak nie byłnym w stanie ustawic? Sorry za może trochę dziwne pytania ale nie do końca rozumiem po co ten drugi znak.

blawatek10 napisał:
No ok. Czyli wiem już co oznacza "P" w takim razie po co jest"F"? Dlaczego na jeden znak nie byłnym w stanie ustawic? Sorry za może trochę dziwne pytania ale nie do końca rozumiem po co ten drugi znak.
Bo ten drugi znak oznacza ustawienie zapłonu i zazwyczj jest nieprzekraczalny . Pierwszy to jestnajwyższe położenie tłoka ale zapłon zawsze musi być przyśpieszony po to ten drugi znak . Zapłon ustawia się na lampę S. albo na wprawne ucho a reguluje aparatem zapłonowym

Więc z tego wynika że na znak P powinienem ustawic rorząd, a znak F służy do ustawiania zapłonu. Na niego powinienem celowac lampą S?

Tak jest ale pamietaj że w tych silnikach jest mały rozrzut decyduje tu głównie stan łańcucha ale są do tego kółka wałków rozrządu które mozna idealnie ustawić nawet przy rozciągnietym łańcuchu

Dzięki już mniej więcej wszystko wiem. Czas spróbować ustawić ale to dopiero w nowym roku.

Ustawiłem wszystko na znaki jak mi poradziliście ale teraz jak kręce rozrusznikiem to silnik wogole nie łapie. Kręci się ale nie ma wogóle ciśnienia na cylindrach tak jakby wszystkie zawory były pootwierane.

Wałki rozrządu ustawione na znakach , na kole zamachowym też jest znak zobaczy czy się zgrywa . Zawory pierwszego cylindra w pozycji zamknietej krzywkami na zewnątrz tłok w najwyżej pozycji . Zapłon pierwszego cylindra ustawiony między kreskami na kole psowym i musi być dobrze

wałki są na znakach, na kole zamachowym też jest ok, krzywki walków są na zewnątrz, tłok u góry. Zapłon też był ok ale jego pomijam bo jak mierze to nie mam ciśnienia na żadnym cylindrze. Robi tylko co jakiś czas jak kręce rozrusznikiem coś jakby w kolektor wypychało powietrze takie puf i tyle.

blawatek10 napisał:
wałki są na znakach, na kole zamachowym też jest ok, krzywki walków są na zewnątrz, tłok u góry. Zapłon też był ok ale jego pomijam bo jak mierze to nie mam ciśnienia na żadnym cylindrze. Robi tylko co jakiś czas jak kręce rozrusznikiem coś jakby w kolektor wypychało powietrze takie puf i tyle.
Aco z ustawieniem luzów zaworowych ????

wczesniej jak kręciłem było niby ok. Jak mierzyłem to miałem równe ciśnienie na wszystkich cylindrach. Luzów zaworowych nie sprawdzałem bo moim zdaniem nie ma sensu jak wczesniej bylo ok.

blawatek10 napisał:
krzywki walków są na zewnątrz
chodzi tu tylko o krzywki wałka pierwszego tłoka . Musi to teraz śmigać chyba że wcześniej tłoki uderzyły w zawory to wtedy pogięte zostały zwory ssące i dupa blada :(

Amortyzatory
Powrót