• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[33] skrzynia biegów z 1.4 do 1.7 16v

anubis82

Nowy
Kiedyś był już o tym czy skrzynia z 1.4 pasuje do 1.7 16v. Chodzi mi jednak o to czy ktoś już przetestował takie rozwiązanie? Ogólnie wiadomo że silnik 1.7 z skrzynią z 1.4 będzie miał lepsze przyspieszenie kosztem prędkości maksymalnej. Ale o ile lepsze? Druga sprawa to spalania. Zasadniczo na trasie powinno wzrosnąć (wyższe obroty silnika) tylko znowu mam pytanie o ile wzrośnie? No i po trzecie czy jak "przydusze" samochód skrzynia się nie rozleci?
Pytam, bo kusi mnie aby się trochę pobawić i zrobić swap'a skrzyni biegów.

Ja tak miałem teraz mam w 8V bez problemu wyraznie czuc te przyspieszenie jechałem 16V z zwykła skrzynia i to nie było to z 1.4 owiele lepiej sie zbiera. A co do spalania to nie mam pojecia ale do litra wiecej moze... 33 to bardziej zabawka dla mnie to nie licze ile tam spala ;) U mnie skrzynia sie nie rozleciala a silnik tak :lol: :lol:

Ja również zastanawiam sie nad takim rozwiazaniem, kupiłem ostatnio 16V ale mam skrzynie ze swojej dawnej imolki i nie wiem czy jest sens. Dla mnie również jest to raczej zabawka i spalanie mnie nie interesuje tylko osiągi. W sumie jeszcze sie nie nacieszyłem przyspieszeniem jakie mam teraz ale jak mozna by miec lepsze to czemu nie :twisted:

Ja tam roznice czulem dosc :) hymmmn nie wiem 180 leci bez problemu :P

OK to mnie przekonaliście. Jak tylko zrobi się trochę cieplej biore się do roboty. Dzieki.

Amortyzatory
Powrót