• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[33] Rdzewiejący zbiornik paliwa

• Autor wątku Autor wątku quly
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Q

quly

Guest
Witam wszystkich!

Mam problem z zbiornikiem paliwa w mojej Alfie. Tzn. jest w opłakanym stanie. rdza, rdza i jeszcze raz rdza... ;// Łatałem już go chyba z pięć razy i mam już tego dosyć! Szukałem nowego i nic - nigdzi nie ma! Objechalem sklepy w okolicy, hurtownie w Bydgoszczy i jedyne co słysze to "już nie produkują". Brałem też opcje "szrot" ale w mojej okolicy ciężko z częściami do 33'ki, a jęsli nawet bym znalazł jakiś to podejrzewam że w identycznym stanie jak mój :>>> Obecnie zastanawiam się na przypasowaniu z innego auta plastikowego, hmm... no ale zjakiego? Czy da radę przypasowac z małymi przerubkami od jakiegoś Fiata lub innej marki? Pomóżcie, poradzcie! Bardzo was proszę bo spalanie w granicach 20 litrów na 100 jest nie do zniesienia! :shock: Chciałbym tą sparawe zakończyć przed świętami, a więc prosiłbym o możliwie szybką odpowiedź! Pozdrawiam

Re: [33] Zbiornik paliwa! Mega problem

quly napisał:
Witam wszystkich!

Mam problem z zbiornikiem paliwa w mojej Alfie. Tzn. jest w opłakanym stanie. rdza, rdza i jeszcze raz rdza... ;// Łatałem już go chyba z pięć razy i mam już tego dosyć! Szukałem nowego i nic - nigdzi nie ma! Objechalem sklepy w okolicy, hurtownie w Bydgoszczy i jedyne co słysze to "już nie produkują". Brałem też opcje "szrot" ale w mojej okolicy ciężko z częściami do 33'ki, a jęsli nawet bym znalazł jakiś to podejrzewam że w identycznym stanie jak mój :>>> Obecnie zastanawiam się na przypasowaniu z innego auta plastikowego, hmm... no ale zjakiego? Czy da radę przypasowac z małymi przerubkami od jakiegoś Fiata lub innej marki? Pomóżcie, poradzcie! Bardzo was proszę bo spalanie w granicach 20 litrów na 100 jest nie do zniesienia! :shock: Chciałbym tą sparawe zakończyć przed świętami, a więc prosiłbym o możliwie szybką odpowiedź! Pozdrawiam

A szukałeś na ALEDROGO? Lub napisz na pw do phantom71 on może coś Ci poradzi!
Pozdrawiam Łukasz z Poznania

luciano napisał:
quly napisał:
Witam wszystkich!

Na "aledrogo" nie mogę nic znaleźć. Napisałem do phantom'a71 ale narazie cisza.
A Ty masz stalowy zbiornik czy plastik? Jakiś czas temu obiło mi się o uszy że istanialo coś takiego jak plastikowy zbiornik do 33'ki...

quly napisał:
Łatałem już go chyba z pięć razy i mam już tego dosyć!

Co masz na myśli mówiąc "łatałem"? Chyba go nie szpachlowałeś....

quly napisał:
luciano napisał:
quly napisał:
Witam wszystkich!

Na "aledrogo" nie mogę nic znaleźć. Napisałem do phantom'a71 ale narazie cisza.
A Ty masz stalowy zbiornik czy plastik? Jakiś czas temu obiło mi się o uszy że istanialo coś takiego jak plastikowy zbiornik do 33'ki...

Ja mam stalowy jeszcze cały jest :roll: Mój kolega ma na zbyciu jeden napisz na gg do mnie :D

szrot, allegro,
Zbiorniki nigdzie niedostępne, kiedyś były z firmy NOR, nr 0105008 na 50 litrów, benzynki w cenie 670 zł, no ale to było jakies 2 latka temu :(

phantom71 napisał:
szrot, allegro,
Zbiorniki nigdzie niedostępne, kiedyś były z firmy NOR, nr 0105008 na 50 litrów, benzynki w cenie 670 zł, no ale to było jakies 2 latka temu :(

a czy jest szansa na jakąś podmianke z ewentualnymi przeróbkami?

Majkel napisał:
quly napisał:
Łatałem już go chyba z pięć razy i mam już tego dosyć!

Co masz na myśli mówiąc "łatałem"? Chyba go nie szpachlowałeś....

Hieh, szpachlowałem? Nie! :D Kleiłem - jeśli o to chodzi.
Wszystkie miejsca klejone są teraz mocniejsze od reszty zbiornika...

Z tego co sie orientuje to zbiornik sie nie kleji a lutuje... No nic, szukaj nowego lub nowego/używanego. Tylko dobrze go zakonserwuj żeby nie trzeba było wracać do tematu

Ja miałem kiedyś problem ze zbiornikiem, nie wiem w jakim stanie jest twój, ale mój się tak pocił że aż kapało. Zrobiłem tak:
zdemontowałem zbiornik, wyczyściłem dokładnie zbiornik (do gołej blachy) szczotką drucianą na wiertarce. Okazało się że zbiornik był cały podziurawiony tak jakby ktoś go igłą dziurawił, kupiłem klej Distal, posmarowałem cały zbiornik od spodu, potem nałożyłem watę szklaną i znowu warstwa Distralu, trochę to długo wysychało, później już tylko zamalowałem na czarno i miałem zbiornik "pancerny", w ten sposób przejeździłem 6 lat.

No, to tylko taka podpowiedź w ostateczności.

Ja zrobiłem nieco inaczej w 75. Zdemontowałem zbiornik do piaskowania ok 50 zł po piasku zmyłem nitro i na to żywica poliestrowam, a w miejsca skorodowane mata lub tkanina szklana i tak z 2 - 3 warstwy. Po całkowitym wyschnięciu bitex dla ozdoby i zbiornik jest praktycznie niezniszczalny .

Amortyzatory
Powrót