[33] Po szlifie wału i klekocze:/

qdlacz007

Nowy
Auto
33 16V
Więc zrobiłem szlif wału i głowice. Teraz na zimnym silnik mi klekocze jak diezel... jakby panewki ale juz sam neiwiem. Jak się rozgrzeje jest ok:/ podejzewam że szlifierz mogł coś zjeb....ać co wy na to?? jest szansa że się dotrze?? Raz zdazyło mi się że jak mi się silnik zagrzał około 100 to zapalił sie olej na wolnych obrotach ale tylko raz i teraz jest ok.(jak dało się gazu to gasła kontrolka.)

Myślę, że jednak coś jest nie tak. Odkręć miskę i zdejmij jedną albo dwie pary panewek i zobacz jak się wytarły. bedziesz wiedział wszystko.

Jesli na zimnym klekocze z dołu silnika to raczej napewno panewki

Rady na to raczej niema ?? ;/ pewny jestem tego że juz drugi raz nie bede robił remontu tego silnika.więc jeśli okaże się że to panewki to neiwiem czy do szlifierza jechac z jakąs reklamacją czy dac sobie spokoj?? Dlaczego w takim razie milknie na nagrzanym silniku?? MOże zaniskie ciśnienie jest oleju??Może cos z olejem ?? Jest wlany 10W/40

Jeżeli jest po szlifie to 10W40 jest wporzadku. Nie powinno byc jakichkolwiek stuków.

Może to być wina zaniskiego ciśnienia oleju??Sa jakies inne opcje niż panewki??Zaraz pojdę obsłucham dobrze silnik i moze czegoś nowego sie dowiem.

Ewentualnie na wałku rozrzadu może gubić... ale to nie będzie miało aż takiego wpływu w Twojej sytuacji.
Może pompa oleju daje zbyt małe ciśnienie.

jakie powinno być ciśnienie??Moze zmierze je i wtedy się okaże., ale czy warto?? Czy jest możliwe że przez cisnienie by tak klekotało?? I dlaczego na żadszym oleju by przestawało??

Najlepiej wkrecic czujnik mechaniczny i sprawdzic. Nie wiem jakie dokładnie powinno być ciśnienie. Na wolnych obrotach na rozgrzanym oleju powinno byc w granicach 1-2 bara. Na wysokich obrotach 4-6 przy zdrowym silniku.

Dzisiaj jak odpalałem to prawie nic nie było słychać ;/ lekko cos puka nie na środku a bardziej po prawej stronie między głowica a wałem. Jest możliwe żeby alternator takie odgłosy wydawał ?? albo pompa wspomagania??Jak się rozgrzeje to słychac leciutko którys hydropopychacz ale to raczej nie groźne.??

warto było sprawdzić pompę oliwy

a jakie ciśnienie powinno być trzeba sprawdzić w Autodacie
postaram się nie zapomnieć sprawdzić w warsztacie

Amortyzatory
Powrót