• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[33] Parametry śrub od kół do Alfy 33?

• Autor wątku Autor wątku Spirit
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Spirit

Guest
Ludziska jakie są parametry śrub do felg aluminiowych do Alfy 33, bo chcę kupić aluski, mam upatrzone ale nie wiem jakie śruby kupić? Możecie podać jakieś dane techniczne albo najlepiej jakiś link na alledrogo które by pasowały. Teraz mam założone stalówki czy te śruby będą pasowały do alusów?

Masz śrubę do felg stalowych.... Bierzesz ją i idziesz do sklepu ze śrubami. Pokazujesz i mówisz "taka samą ale do alufelg". Gościu w sklepie da Ci śrubę z kołnierzem. Ot cała różnica. Przeciez średnicy gwintu nie zmienisz, skoku gwintu również, kierunku gwintu też, kąta wierzchołkowego gwintu również.... Jedynie co pozostaje to kołnierz

Grzesiu a dlugosc sruby?Przy aluskach powinny byc nieco dluzsze,ale nie za duzo bo beda blokowac.Ja u siebie mam komplet srub do stalowek i drugi do alusow.

Długości są standardowe. Wszytsko jest opisane w normach.

Już wszystko wiem parametry śruby to: 12x1.25 26mm długość.

Majkel napisał:
Długości są standardowe. Wszytsko jest opisane w normach.

Grzechu Ty i te Twoje normy.Normy normami a praktyka swoje.Czemu w takim razie jak zmienialem alusy na stalowki i wkrecilem sruby od alusow to mi blokowalo obrot kola?bo byly za dlugie.Wiec jak bym chcial wkrecic sruby od stalowek do alusow to troche by tego gwintu brakowalo a ja jednak wole jak kolo jest dobrze przykrecone :P

Jest jeszcze jedna kwestia, są 2 typy końcówki śruby albo stożek albo kula i teraz pytanie jaki typ jest do Alfy 33 czy też może to zależy do felgi?

Dlugosc sruby sie zmienia bo jest kołnierz, długość gwintu jest taka sama.
Załóż śruby od Poloneza, napewno beda pasować.

Ma być stożek
380355415
mam takie do stalowych i alu są ok

Już wszystko na temat śrub wiem, tzn ich parametrów. A jak się ma kwestia śrub pływających, gdyż myślę o felgach z rozstawem 4x100. Tzn chodzi mi to że gwint się nie zmienia ale jak wygląda sprawa z długością tych śrub tzn o ile muszą być dłuższe żeby było wszystko ok np. do alusków muszą być 26mm śruby, czy do felg 4x100 starczą 30mm czy lepiej 35mm ??

Znajomy ma w Cromie 4x100 bez pływajacych i wszystko ok :) więc nie wiem czy sa potrzebne. Dłuższych nie ma sensu dawać.

no wąłśnie ?? bezpieczny jest montaz 4x100 do 4x98 ?? bo tak się zastanawiałem czy niema jakiegoś zagrożenia .

ja mam 4x100 sruby sa troche blizej srodka felgi (czyli nie na srodku ich otworow) i to wszystko, nie zauwazylem jakiegos dyskomfortu w jezdzeniu

a jest jakas mozliwośc pęknięcia felgi?? Trzeba mieć chyba dobrze dopasowane centrowanie. No i juz potem te felgi raczej nie beda się nadawały do montazu na rozstawie 4x100??

Amortyzatory
Powrót