• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[33] nie równe ciśnienie w cylindrach

• Autor wątku Autor wątku dosman
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dosman

Guest
Właśnie z tego powodu chcę wyciągać silnik , ale może nie potrzeba?
Na trzech cylindrach mam ciśnienie pomiędzy 10 a 11 a na czwartym 7,5.
Czy to może byc tylko zawór czy coś więcej? słychać przy tym trochę klekotanie i silnik nie pracuje całkiem równo. przy szybszej jeździe niby tego nie odczuwam ale coś jest nie tak.

Proszę o jakieś porady

No raczej nie uniknione. Ale dla pewności sprawdził bym jeszcze raz to ciśnienie bo szkoda na darmo wyciągać. Ja juz wyciagnołem silnik raz do remontu i okazało się że niema co remontowac :D:DMoże być że hydropopychacze siadły. Na jakim oleju jezdziłes??

lukasz33155 napisał:
Głowice przydało by się sciagnać i sprawdzic zawory.

czy głowice ściągnę bez wyciągania silnika?
i jak potem ustawić rozrząd-jak powinny wyglądać zawory?
Pewnie zabawne pytania -ale nie dla mnie:-)

dosman napisał:
lukasz33155 napisał:
Głowice przydało by się sciagnać i sprawdzic zawory.

czy głowice ściągnę bez wyciągania silnika?
i jak potem ustawić rozrząd-jak powinny wyglądać zawory?
Pewnie zabawne pytania -ale nie dla mnie:-)
Pewnie że sie da :) najlepiej je odkrecac oczkowym wykrzywionym :) trzymaja sie na 17 4 czy tam 6 nie pamietam ;)

ciśnienia oleju czy na cylindrach?
na cylindrach robiłem- na jednym jest prawie 4 atm mniej niż na pozostałych
Próba ciśnieniowa polega na wykryciu usterki w komorze spalania . Zanim rozbebeszysz silnik będziesz wiedział co jest uszkodzone ( pierścienie , zawór wydechu lub ssący , uszczelka głowicy lub inne nieszczelności komory spalania ) Próba polega na wtłoczeniu w cylinder sprężonego powietrza przez otwór świecy ( przy zamkniętych zaworach) dmuchanie powietrza w miskę olejową oznacza uszkodzone pierścienie tłoka-sprawdzić dmuchanie przez otwór na bagnet pomiaru stanu oleju . dmuchanie powietrza w kolektor ssący lub wydechowy oznacza uszkodzony zawór lub przylgnie odpowiedniego zaworu ( ssący lu wudechowy ) dmuchanie w zbiorniczek wyrównawczy płynu chłądzącego ( bomble w zbiorniczku ) - oznacza uszkodzoną uszczelkę głowicy .
Pomiar należy dokonać na zapiętym biegu i na mocno wciśniętym pedale hamulca

Nie mam odpowiedniego sprzętu aby zrobić próbę ciśnieniową, ile to może kosztować w warsztacie?

dosman napisał:
Nie mam odpowiedniego sprzętu aby zrobić próbę ciśnieniową, ile to może kosztować w warsztacie?
Tyle co pomiar kompresii

Amortyzatory
Powrót