• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[33] Nie odpala POMOCY

• Autor wątku Autor wątku lord_wojt
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lord_wojt

Guest
Koledzy pomóżcie mi bo już zaczynam świrować??

Otóż moja Alfunia 1.4 ie imola chciałem dziś nią pojechać na zakupy a tu nie odpala:/

Jeszcze wczoraj działała

Fakt strasznie nierówno mi działała mam LPG na gazie pracowała w miarę równo choć czuło się brak mocy i takie lekkie dlawienie sie na benzynie to juz byl koszmar szarpala strasznie

dziwne to bylo bo czasem sama sie naprawiala i dzialala wtedy super na benyznie i na gazie

dzis kompletnie nie odpala

Gdy go krece to mi kontrolki jakos tak migaja na zegarach:/

wiec tak sprawdzilem iskre na wszytskich swiecach - Jest
sprawdzilem pompe paliwa - dziala pompuje

Przeczyscilem czujnik przeplywomierza, nawet wlalem do cylkow paliwo zakrecilem i nic:/ nawet nie pryknela :/

co to moze byc cos z elektryka jakimis czujnikami?? jest swierzo po wymianie wszytskich filtrow i oleju

zawory mi nie stukaja nie dymi z rury kompresja wydaje mi sie jest

ale skoro jest iskra i paliwo dochodzi to czemu nei odpala??

Fakt wczoraj zaczal mi strzelac strasznie w filtr powietrza po raz pierwszy na gazie jak jechalem ale chyba byl by to powod nie odpalki silnika??

Pomozcie mi koledzy bo swieta sie zblizaja a ja nie mam ALFUNI mojej kochanej:/

Jesli ma aparat zapłonowy to jemu trzeba sie przyjżeć

zaplon jest elektroniczny jak pisalem iskra jest na kazda swiece :/ macie pomysl co to moze byc? czemu nie pali??

Zapłon elektroniczny tez może posiadać aparat zapłonowy. Może to winna wtrskiwaczy albo czujnika położenia wału

nio ale by od razu 4 poszly :/ jeszcze wczoraj dzialaly jak wlalem do cylkkow paliwo bo ja mam wtrysk wielopunktowy to nic nawet nie pryknal:/

Mi sie wydaje ze jakis czujnik walnal tylko nie wiem ktory?? a gdzie jest ten czujnik polozenia walu??

Nie widzilem u mnie aparatu zaplonowego mam cewki z korych wychodza kable wysokiego do kazdego z cylkow:/ a poza tym jest iskra wiec wydaje mi sie to nie to

Pomozcie mi Prosze co moze by powodem takiej sytuacji

moze cos z elektronika ?? jak go heltam to kotrolki na desce tak sie przygaszaja i zaswiecaja jak by wariowaly?? czy moze byc to np za slabym akumulatorem choc watpie bo prawie nowy :/

Ale jakos tak rozrusznik nei kreci rownomiernie tylko tak falowo jak by cos hamowalo wal :/ mial ktos takie objawy??

I dlaczego nie odpala :/

Czytając Twoje kłopoty z zapłonem mam wrażenie jabyś opisywał moje w Alfie 75 Turbo , też tak miałem choć tam był aparat . Mam więc powody przypuszczać że masz zwalone coś w układzie zapłonu, czujnik położenia wału jest po stronie koła zamachowego podaje sygnał zapłonu bez rozróżnienia na który cylinder u mnie był zwalony czujnik ale w aparacie zapłonowym

lord_wojt napisał:
nio ale by od razu 4 poszly :/ jeszcze wczoraj dzialaly jak wlalem do cylkkow paliwo bo ja mam wtrysk wielopunktowy to nic nawet nie pryknal:/

moze cos z elektronika ?? jak go heltam to kotrolki na desce tak sie przygaszaja i zaswiecaja jak by wariowaly?? czy moze byc to np za slabym akumulatorem choc watpie bo prawie nowy :/

Nie ma czasem zależności od poziomu wilgoci w otoczeniu?
Odłączałeś w międzyczasie akumulator? Nic to nie zmieniło?
Jak jest iskra i dochodzi paliwo to znaczy że czujnik poł. wału działa.
Co z odpalaniem na gazie?

lord_wojt napisał:
Ale jakos tak rozrusznik nei kreci rownomiernie tylko tak falowo jak by cos hamowalo wal :/ mial ktos takie objawy??

Imho z jakiegoś powodu słaba kompresja na którymś cylindrze, ale to nie ma jakby bezpośredniego związku z nie_odpalaniem..

zrobilem mu ecu bo pomyslalem powariowaly sterowniki i nic nie odpalil na gazie nei moge bo jednostka sterujaca przelaca na gaz od okreslonych obrotow silnika :/ fakt jest wilgotno wokol stal na dworze cala noc ale stoi czasem kilka dni i wczesniej bylo okej palil od razu nawt nei zdazyl zrobic jednego obrotu rozrusznik walem i juz palil a tu takak lipa juz nie mam pomyslu :/

Pomozcie koledzy

sluchajcie zrobilem test pompy paliwa chcialem zobaczyc czy dziala i fakt dziala ale to paliwo po wlaczeniu pompki czyli po przekreceniu kluczyka na zaplon 1 jakos tak salbo plynelo paliwo slbe cisnenie czy to mzoe by to powodem?? mzoe paliwo ma za slabe cisnienie??

Może tak być , padajaca pompa

Tylko widzisz sytuacja nierownej pracy silnika pojawila mi sie od dluzszego czasu rowneiz na gazie fakt na gazie bylo to odczuwalne neico mniej ale spadek mocy byl znaczny tak jak by czyms sie dlawil tak bylo przez jakis czas a potem znow wracalo do normy gdzie na gazie jak i na benzynie pracowal wysmienicie mial moc rowna praca silnika

A gdy to sie znow robilo to na benzynie nei dalo sie jechac szraplo strasznie dostwala kopa a potem sie dlawil nei dlao sie jechac na benzynie na gazie dalo ale tez czulem ze cos jest nie tak?? i najgorsze jest to ze nei moge zdiagnozowac co :/ co bylo powodem tak nierownej pracy silnika na gazie jak i na benzynie

Wczoraj juz byla masa krytycza gdy wracalem z Pulaw urwal mi sie jeden zaczep od pokrywy filtra powietrza i prawdopodobnie bral lewego powietrza i zaczal strasznie strzelac na gazie :/

ale dojechalem do domu dzis chcialem pojechac na zakupy gdy go zaczelm odpalac cos tam pruknal raz czy dwa i potem juz koniec nic :/

Macie jakis pomysl??

Lukasz A. napisał:
75andrew155 napisał:
albo czujnika położenia wału

Andrzejku jakby padl czujnik polozenia walu to nie byloby iskry i pompa paliwa by nie chodzila.U mnie tak bylo w TS-ie.
ale też czujnik położenia wału może zwierać i cały czas podawać sygnał bez rozróżnienia cykli zapłonu ale to łatwo sprawdzic pokręcając wałem przy załączonym zapłonie i podpiętym wskaznikiem na świecy . Powinna pokazać sie iskra poczym zniknąć a jesli pali się cały czas>>>>>>> o to mi chodzi

przepraszam za bledy interpunkcyjne :)

Iskra jest punktowa wiec wydaje mi sie ze wszystko z iskra i aparatem jest okej oraz ten czujnik polozenia walu :/

Restet kompa robilem nic nie dalo

Przeplywke oczyscilem nic nie dalo

Jak wam sie wydaje jakie cisnienie powinno byc przy normalnym dzialaniu pompy paliwa??

Bo powiem Wam tak na tyle heltania to swiece nie byly zbyt mokre od paliwa ??? no ale z drugiej strony wlalem paliwa do cylkow bezposrednio i nawet nie zaprukal??

Jutro go podlacze do akumulatora bo go wyjalem na noc moze co adtaje ale nadal nie mam pomyslu na nia

Zacznij od reseta kompa, spróbuj odpalić ją na gazie będzie prościej,
jak dla mnie to czujnik położenia wału ( uszkodzenia czujników mogą być różne więc niema reguły na objawy, ten czujnik odpowiada za moment w którym ma być podana iskra),

........to nie jest przepływka tylko czujnik temperatury zasysanego powietrza i tego raczej się nie czyści, czujnik ten współpracuje z czujnikiem podciśnienia i innymi czujnikami odpowiada głównie za rozruch zimnego silnika.

Ważny element to też potencjometr przepustnicy ale w tym przypadku myślę że to ostateczność.

Jak robisz reset??Jakie LPG masz??Moga to być świece sprawdzałeś iskrę na tych świecach co są w silniku czy innych??W przypadku kiedy auto traciło ci moc jaka była temperatura silnika ??

Swiece pala na wszystkich garach sprawdzalem na tych sa sa w silniku sa prawie nowe :/ nei maja nagaru

paliwo dochodzi tzn pompka pompuje ale jakos nie ma oszalamiajacego cisnienia podawanai paliwa

Proba na wlaczonym kluczyku polozenie 1 czyli jak pompa pracuje na nie odpalonym silniku jeszcze

Gdy traci moc temperatura silnika w normie nie skacze do tylu lub do przodu znacznie normalnie jak zwykle

LPG LANDI komp bingo na wielopunkcie nie sekwencja

Jezdze na gzie STATOIL

Reste kompa robie tak odlaczam klamre akumulatora na 10 sekund jak zawsze tylko problem w tym ze nie moge odpalic ALFE i ecu jest niepelne

Acha i mi sie przypomnialo od jakiegos czasu zauwazylem objawy samoczynnej utraty zasilania

Objawia sie to tym iz zegarek na podsufitce sie resetuje do wartosci 00.00

Oraz radiosamochodowe mi sie samo wylacza i wlacza :/

Teraz gdzie szukac tego czujnika polozenia walu??

I teraz tak jak odpalic Alfe na gazie skoro przelaczenie benzyna gaz jest uzalezniona od obrotow silnika

Slyszalem ze jest mozliwe awaryjne odpalenie na gazie mijajac benzyne ale nei wiem czy to prawda wiecei jak to sie robi moze??

Więc zacznijmy może od tego że kompa trzeba resetowac odpinając klemę co najmniej na 10 minut. Najlepiej odłącz je idź do domu wypij sobie herbatkę obejrzyj wiadomości i dopiero podepnij spowrotem. 10 sekund to za mało!!!!!!!! Zrób to i zobacz co będzie się działo. w którym miejscu sprawdzałeś ciśnienie paliwa?? Powinno być 3,5-4 bary.Możesz też sprawdzić regulator ciśnienia paliwa. Ale na początek RESET kompa. Co do tych strat napięcia może to być poprostu jakiś niedopięty bezpiecznik.

dzieki chlopaki za pomoc lecz teraz pozamiatane chcialem sprawdzic ten czujnik polozenia walu i mi sie urwal :/ strasznie byl zapieczony i mi zostal magnes w srodku jedynym wyjsciem wyjecia go i monatazu nowego to zdjecie skrzyni biegow :/ wiec sprawa zostanie zrobiona po swietach dopiero masakra a ja jeszcze nie mam kanalu coz bede musial pokombinowac

ciekawe gdzieja teraz dostane taki czujnik :/

prostszym rozwiązaniem będzie wyjęcie rozrusznika i szperanie w środku "magnesem na patyku":D myśle że czujnik dostaniesz bez problemu, w sklepie a jak nie to jakąs używkę. Ja mam taki czujnik ale nie wiem czy mi się nie przyda, napewno się dogadamy, ale jak idzie taki sam do 8V i 16V to wtedy zostawie sobie go na wszelki wypadek.

Amortyzatory
Powrót