• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[33] Nie odpala. Może komputer??

• Autor wątku Autor wątku 10darek01
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
1

10darek01

Guest
Witam. Mam kolejny prablem z tą alfą. Objawy są takie: auto wogóle nie odpala nawet nie próbuje ani na gazie ani na benzynie, zarówno z rozrusznika jak i na pych NIC. Iskra na świecach jest, paliwo jest, gaz jest. Może z jakiejś przyczyny zablokował ją komputer? Ale pytanie jak to sprawdzić?? Ma ktoś jakiś pomysł????

Najlepiej będzie jak pojedziesz na diagnoze komputerową do elektryka , skoro jest iskra natomiast sprawdź napięcie na wtryskach no i na pompie paliwa .

pompa chyba nie padła, bo przy odpalaniu czuć benzynę, a pozatym jak by to była pompa to przynajmniej na gazie by palił

Reset komputera to jest odłączenie minusowej klemy na kilkanaście sekund rzekomo aczkolwiek skoro podaje paliwo i iskrę to sterownik musi działać przynajmniej tak ostatnio tłumaczył mi to mój elektryk.

zrobiłem przed chwilą reset komputera i nic to ie dało. Dalej nie żyje :/

więc chyba jedyny ratunek to eletkryk przykro mi :(

Jesli jest iskra i paliwo też podaje to sprawdziłbym ustawienia rozrządu a czy ten silnik posiada rozdzielacz zapłonu (Aparat) ??

75andrew155 napisał:
Jesli jest iskra i paliwo też podaje to sprawdziłbym ustawienia rozrządu a czy ten silnik posiada rozdzielacz zapłonu (Aparat) ??

Posiada rozdzielacz.

10darek01 możesz opisać jak to się stało czy tak poprostu nagle czy coś robiłeś przy silniku????

Na początku miał problemy z mocą prawie wcale nie chciał jechać, potem już wogóle nie odpalał, dałem go do mechanika. Coś tam zrobił i działał. W kolejnym dniu znów nie miał mocy, potem miał a następnie już wogóle nie chciał odpalić

W modelu 16V bardzo prosto można sprawdzić kody usterek samemu.System Motronik ML4.1 emituje kody błyskowe.Potrzebna jest tylko jakaś dioda, i wyłacznik dodatkowy.Jezeli był bys zainteresowany sposobem daj znac wyjaśnie to dokłądniej :D

Myślę że na początek powinieneś się dokładnie przyjrzeć układowi zapłonowemu i rozrządu czy wszystko jest na miejscu i dobrze poustawiane.

No na początek oczywiścei.Ale jeśli to był by rozrząd to strzelałby albo pyrakał chociaz.Jezeli iskra jest i paliwo śmierdzi to niby wszystko jest OK.A co tam moze być zle poustawiane??Może któryś czujnik się odłaczył??

No wsnie podstawowa sprawa :D Czy iskra jest na swiecach czy na kablach. Wykręć te swiece co sa w silniku a nie wkldaj innych. Łap mase w gowicy jak sprawdzasz iskre.

dokładnie iskra może być na kablu, ale na świecach nie musi.
Właśnie po dłuższym postoju mojej alfy poprostu nie odpaliłem jej, okazało sie że nie wiadomo dla czego wszystkie świece padły, wstawiłem nowe świeczki i poszedł od razu.

Jeśli świeczki to tylko NGK PLATINUM typ-PFR6B na innych różne cuda sie dzieja

No możliwe że to świece, mechanik mi ich nie wymienił a ja sam tego nie zrobię, auto nie pali, strasznie sie zdenerwowałem już nie chcę go nigzdzie oddawać za 1200zł mogę go oddać jeśli ktoś byłby zainteresowany, albo sprzedam go na części? Kolor czarny alyfelgi org. Elektryczne szyby, alarm, wspomaganie, 1.7 135km bodajrze, instalacja gazowa

Moze moduł ci poszedł i jej w zyciu nie odpalisz miałem 33 z 93 r 1,5 i tak miałem przed wyjazdem chodziła i nagle zdechła, pasuje od nysy po małej przeróbce(moduł 2800 zł wtedy kosztował a aja zapłaciłem 200 zł z robocizną to był 2000r.

Amortyzatory
Powrót