• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[33] Dźwignia zmiany biegów

_zagiel_

Nowy
Auto
33 Q4, 156 SW 2,4 JTD
[33] Zablokowany 1 bieg

Mam problem z 1 biegiem. Wczoraj rano bylo wszystko ok. Po przejechaniu okolo 30 km musialem zawrocic ale 1 biegu juz nie moglem wrzucic. Wyglada to jakby cos blokowalo 1 bieg, poprostu nie moge popchnac drazka do przodu. Wszystkie biegi ok. Ma ktos jakis pomysl??

Ja tak miałem, że po długiej jeździe na wysokim biegu miałem problem z włożeniem jedynki, musiałem całkowicie się zatrzymać i spokojnie wkleszczyć bieg maksymalnie przyciągając lewarek do fotela kierowcy. Często było tak, że wciskałem go prawie na siłę, ale od jakiegoś czasu ta dolegliwość sama ustała i nie mam już tego problemu :shock: ( samo przyszło samo poszło) :) jak to z Alfami bywa :wink:

trzeba zdjąć miskę od skrzyni i zerknąć co się dzieje ja miałem tak kiedyś że wrzuciłem jedynkę 50 km od domu i później drążek zrobił się gumowy na 1 wracałem do domu po rozebraniu okazało się że wyłamało sie ograniczenie na wodzikach napawałem małego glutka ustawiłem to poprawnie i działało ... co do twojej sytuacji to przyczyn może być wiele, dlatego bez rozebrania nie bardzo można zdjagnozować polecam wziąść drugą osobę niech przerzuca a z dołu po zdjęciu miski szukamy przyczyny, może jest błacha i da się naprawić bez demontarzu skrzyni i jej rozbiórki....

Wlasnie tak myslalem ;] ale tak mysle jak pozniej olej zalac do skrzyni jak jej nie wyciagne ;]

Z praktyki wiem że blokuje sie 1 i 4 bieg razem dlatego nie możesz włączyć 1 bieg jak ściągniesz pokrywę jest dobry dostęp do rozsunięcia 2 kół zębatych, a co do oleju korek jest koło prawej pół oski przyda sie duża strzykawka z przewodem np. paliwowym albo długi przewód żeby wlać z zewnątrz.

Tak własnie długi szlauf i z pod maski da radę nalać u siebie tak zmieniałem olej. nAJPIERW RADZIŁ BYM zajzeć do mechanizmu zmiany biegów moze coś się poluzowało i i tyle , a dopiero potem rozkręcać skrzynię

qdlacz007 napisał:
Tak własnie długi szlauf i z pod maski da radę nalać u siebie tak zmieniałem olej. nAJPIERW RADZIŁ BYM zajzeć do mechanizmu zmiany biegów moze coś się poluzowało i i tyle , a dopiero potem rozkręcać skrzynię

w sumie racja problem może być że nie da sie po prostu tak mocno przechylic dźwigni bo siedzenie przeszkadza radze odsunać fotel na maksa i spróbowac wbić wtedy ..... jezeli będzie ok to znaczy że albo tulejka się zużyła gumowa albo coś sie poluzowało lub wygięło ...

Siedzenie raczej nie moze blokowac bo ejst miękie ale u mnie blokował tunel plastikowy, no jak by nie patrzeć najpierw rozebrał bym lewarek zmiany biegów, od góry wszystko będzie widać, mogła wyrobić się tulejka albo coś innego.Ten mechanizm nie jest specjalnie dopracowany.

Mi też zdarzyła się kiedyś jazda na zablokowanej jedynce na szczęście 1 km od domu.
Lewarek zablokował sie przy wrzuceniu jedynki i tak został nie można było nic zrobić, okazało się że wybierak od biegów był lekko wytarty i porostu wyskoczył.
Rozkręciłem podspawałem żeby był troszkę dłuższy złożyłem s powrotem i jak dotąd wszystko OK

Ok naprawilo sie po dociagnieciu lewarka do fotela kierowcy i wepchnieciu do przodu :] ale na odcinku 70 km stalo sie tak jeszcze 2 razy ;]

DODANO:

wlasnie przed chwila stala sie masakra. Podczas jazdy lewarek stal sie luzny. Niby biegi wchodza ale samochod na nie nie reaguje :/

Lewarek lata luźno jak chce ??? jak tak to może to być tylko zerwany bolec przy skrzyni a jeżeli nie to czeka cię odkręcanie spodu skrzyni.

Przypadłośc 33 to spadające zabezpieczenie na cięgnie od drązka do skrzynie mi kedyś spadło i zostałęm udupiony na trójce, bez zzabezpeiczeni kiepsko wchodzą skrajne biegi czyli 1,2,5 jezeli wypadnie koncówka cięgna zostajesz na biegu na którym jechałeś i niemasz mozliwości zmiany ;).Radzę wejść pod samochód innego wyjscia niema.jezeli to tylko segger zapłacisz 20 gr :mrgreen:

zabezpieczenie na miejscu ;] Mowie ze przy zmianie biegow czuc ze biegi wskakuja ale zero reakcji. Jutro pewnie bedzie skrzynia rozbierana. normalnie moja Bella mnie zaskakuje. Ja tu z takim uczuciem do niej. Kupilem wlasnie nowy termostat i olej i filtry i chce jej miske olejowa teraz wymienic a ona mi tu takie fochy wali ;]

heheheh bywa :mrgreen: tzeba zdjąc dekla bo tak to cięzko coś powiedzieć ale podejzewam ze raczej bedziesz musiał rozejzeć się za druga skrzynią wygląda to na cos powaznego .

qdlacz007 napisał:
heheheh bywa :mrgreen: tzeba zdjąc dekla bo tak to cięzko coś powiedzieć ale podejzewam ze raczej bedziesz musiał rozejzeć się za druga skrzynią wygląda to na cos powaznego .
Nie nie nie dopiero co ja zalozylem ;] nie ma mowy ze bede szukal innej

Dodano

Dobra nie jest zle. Nie ma 1 bo sie jeden kolek zerwal a skrzynia nie reaguje bo sie zebatka w mechanizmie roznicowym polamala ;] Bedzie zyla

CZYLI SKRZYNIA ZOSTAJE I NAWET NIE TRZEBA WYCIAGAC ;D

Witam i pozdrawiam wszyskich Alfaholikow
Mam problem z ktorym musze szybko sie uporac poniwaz mam pilny wyjazd.
Wymianiłem na tulejce dzwigni zmiany biegow gume ale to nic nie pomoglo mam problem z wrzuceniem 1 i 2 , w dalszym ciagu jest duzy luz na drazku pozostale biegi wchodza super .
W skrzyni biegow nie ma zadnych zgrzytow czy jezeli wymienie drazek wraz z tuleja obiawy te moga ustapic
Prosze was o szybka pomoc i pozdrawiam
W celu przyspieszenia odpowiedzi padaje swoj numer gg 4069379
Alfaholik z Włocławka

Tzeba by było wymienić przy drązku: tuleję w drazku albo cały drązek, sprawdzić czy otwory na śrubę się nie wyrobiły,,, przy skrzyni: gume na tym swozniu co wchodzi w tuleje wybieraka i jak trzeba to swozen tulei wybieraka(mozna dorobić ze zwykłej śruby).Jak to zrobisz bedzie git.

Amortyzatory
Powrót