[33] Drażniacy problem z silnikiem 1,716v

• Autor wątku Autor wątku Strzala_1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Strzala_1

Guest
problem jest tego typu ze gdy autko mam zimne to silnik kreci sie tylko do 2000 obrotów potem moze dosjc do 3000 ale strasznie go zalewa wrecz az kopci i smierdzi za autkiem nie spalona benzyna samochód jest bardzo słaby nie ma mocy a gdy troche sie nagzeje to automatycznie dostaje kopa i wszytko zanika i juz sie nie powtorzy dopiero na nastepny dzien po nocy choc tez tylko czasem no i do tego ciagle nonstop mam problem z kreceniem sie na obroty w bardzo niskim zakresie bo od 1200 do 1500 za kazdym razem sie zalewa dławi szarpie czy silnik ciepły czy zimny to juz nie ma zasady po analizie spalin zawsze wychodzi ze w tych obrotach ma tak duza dawke paliwa ze nie potrafi jej spalic

ar4me napisał:
Sprawdz czujniki temp cieczy i powietrza.
czujnik temperatury cieczy wymieniłem bo myslałem ze to on lecz nic sie nie zmieniło tak samo podejzewałem potencjometr połozenia przepustnicy równiez nowy no i troche sie poprawiło poniewaz wczesniej miałem tak ze jak dotykałem lekko gazu to poprostu samochód mi schodził na tak niskie obroty ze prawie gas po wymianie ten problem znikł ale reszta pozostala.
czujnik temperatury powietrza to w którym miejscu jest bo nie kojaze go

75andrew155 napisał:
a sondę sprawdzałeś??
własnie mysle o sprawdzeniu sondy i w jaki sposób ja sprawdzic (miernikiem jakie parametry powinna miec, na zimnym silniku w trakcie pracy jesli tez sa jakies dane)

jaki czujnik temp. powietrza przy 16V ???? Czyżbym coś takiego miał a nawet o tym nie wiem ???

schemat pomiaru sondy znajdziesz tu http://www.alfa33.xt.pl/ Forum/Porady,modyfikacje.....
ale 16V na sondę 2+1 cholercia jak Cię ratuje to postaram sie wklepać schemat pomiaru w Poniedziałek.

phantom71 napisał:
jaki czujnik temp. powietrza przy 16V ???? Czyżbym coś takiego miał a nawet o tym nie wiem ???
Czujnik temperatury przepływu powietrza może być również w przepływomierzu

Strzala_1 napisał:
problem jest tego typu ze gdy autko mam zimne to silnik kreci sie tylko do 2000 obrotów potem moze dosjc do 3000 ale strasznie go zalewa wrecz az kopci i smierdzi za autkiem nie spalona benzyna samochód jest bardzo słaby nie ma mocy a gdy troche sie nagzeje to automatycznie dostaje kopa

Kiedyś miałem to samo, magiczne 2000 obrotów, do 2k OK, później na 2K próg, dławienie, powyżej 3K znów OK, spec od AR regulował mi przepustnice, tak jakby się poprawiło, ale na krótko, aż któregoś pięknego dnia pier....o w rurę wydechową i się naprawiło.

phantom71 napisał:
Kiedyś miałem to samo, magiczne 2000 obrotów, do 2k OK, później na 2K próg, dławienie, powyżej 3K znów OK, spec od AR regulował mi przepustnice, tak jakby się poprawiło, ale na krótko, aż któregoś pięknego dnia pier....o w rurę wydechową i się naprawiło.
a może jest przytkany katalizator ( jeśli jest)

75andrew155 napisał:
phantom71 napisał:

Właśnie nie ma, jest tam wstawiona strumienica. Ale sobda jest, mógł być zatkany dyfuzor sondy i jak nastąpił wystrzał to go odetkało.

phantom71 napisał:

schemat pomiaru sondy znajdziesz tu http://www.alfa33.xt.pl/ Forum/Porady,modyfikacje.....
ale 16V na sondę 2+1 cholercia jak Cię ratuje to postaram sie wklepać schemat pomiaru w Poniedziałek.

a co do forum tej stronki co podałes to mam problem z nia poniewaz strona mi działa ale z mego kompa nie działa mi forum siwego nie mozemy dojsc z nim dlaczego hehee

napewno ratuje poniewaz i tak smigam juz z tym problemem od czasu zakupu czyli miesiac i zostawiłem to na koniec najpierw bardziej potrzebne sprawy były

phantom71 napisał:
75andrew155 napisał:
phantom71 napisał:

Właśnie nie ma, jest tam wstawiona strumienica. Ale sobda jest, mógł być zatkany dyfuzor sondy i jak nastąpił wystrzał to go odetkało.

ja katalizatorek posiadam i mi juz alfinka wiele razy strzeliła z tłumika ale niestety dalej to samo i teraz mam zamiar cały wydech robic na nowo poniewaz ma kiepski stan wiec tez zamiast kata bedzie strumiennica jakas i kupiłem juz tłumik dedykowany koncowy

a nie leja ci wtryski? a regulator cisnienia paliwa sprawdziles?

Sprawdz to co piotriix napisał czyli ciśnienie paliwa i wtryski
Może przepływomierz źle działa lub jest nieszczelny dolot
Czujnik temp jest w przepływomierzu

Amortyzatory
Powrót