• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[33] Czy wałki rozrządu w boxerze 16v różnią się między sobą

anubis82

Nowy
Czy wie ktoś czy wałki rozrządu w silniku 1.7 16v różnią się między sobą. Mam w tej chwili dwie rozebrane głowice (dwie takie same tj te co sie znajdu ją od strony pasażera) i wałki rozrządu wydają się być trochę inne. Krzywki wydają się być ustawione pod minimalnie innym kątem. Czy wynika to tylko z zuzycia?

Myślę ze taka opcja nie wchodzi w grę. Nie było dwóch róznych silników 1.7 16V, wiec i wałki nie powinny sie różnic.

W boxerze jest wałek ssący a drugi wydechowy :shock: chyba są takie same

Dwa wałki występujące w jednej głowicy są różne od siebie. Nawet w Eperze mają osobne numery katalogowe.

A jak wygląda sprawa otwierania zaworów ssących? Czy otwierają się równocześnie (mam na mysli zawory na jednym cylindrze). Mam dwa wałki rozrządu (otwierające zawory ssące) z różnych głowic i krzywki są lekko poprzesuwane (tak że drugi zawór otwiera się z minimalnym opoźnieniem). Nie wiem czy to jest fabrycznie już tak zrobione czy też może któryś z wałków jest skręcony? Czy to wogóle jest mozliwe?

Majkel napisał:
Dwa wałki występujące w jednej głowicy są różne od siebie. Nawet w Eperze mają osobne numery katalogowe.
No tak masz rację przecież chodzi o boxerka 16V i tam są dwa wałki w jednej głowicy jeden ssący i jeden wydechowy

Zawory w jednym cylindrze otwierają się jednocześnie i krzywki też są równo ustawione.

w takim razie jeżeli u mnie jeden zawrów otwiera się z małym opóźnieniem to znaczy że mam coś nie tak z wałkiem rozrządu?

lejek20 napisał:
Tak właśnie na to wychodzi.

kolego jesteś w błędzie wałki są Oki ponieważ zawory ssące jak i wydechowe otwierają się tak jakby falowo i tak samo się zamykają, przez co wydłużony jest cykl otwarcia się zaworów:)

zawory się otwierają tak _ -- -- -- --_
| | | | | |

Amortyzatory
Powrót