• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

2 pytanka odnośnie AR 156

KornelPL

Nowy
Auto
AR 156 1.8 TS 140KM 2001/2002 - była. 159 2.2 JTS - jest.
potrzebuje wymiary łącznika elastycznego do alfy 156 1.8 TS. Ponadto chcialem zapytac, czy w przednich dolnych wahaczach mozna wymienic same silentblocki ? pytam bo w prawym mam dobrzy sworzen i jeszcze lepsze tuleje i niestety sypnal sie silenblock...

Ostatnią edycję dokonał moderator:
O jaki łącznik w ogóle chodzi i który silentblock masz na myśli? Poza tym w tym temacie już można by poradnik sklecić z postów na tym forum, więc użyj też czasem opcji szukaj.

Łącznik elastyczny - giętki element układu wydechowego ;)
Niestety nie znam wymiarów.
W przednim wahaczu można w zasadzie wszystko wymienić prócz sworznia, chyba, że się uprzemy i go zregenerujemy.
Pytanie tylko: czy warto?
Wymienisz jedna tuleje, zapłacisz za nią i za robociznę + sprawdzenie/ustawienie zbieżności.
Padnie druga, zrobisz to samo co wcześniej.
A na końcu padnie sworzeń i i tak kupisz wahacz razem z tulejami :D
no i oczywiście zapłacisz za robociznę i zbieżność

Heh...już, to gdzieś pisałem....wymiary łącznika zastosowane u mnie: średnica 55, długość 280. Silniki 1,8/2,0 mają takie same.

u mnie było chyba coś podobnie ale nie bawiłem się w kupowanie na wymiar ( i późniejsze ewentualne zwroty ) tylko wstawiłem do tłumikarza i on już wiedział co ma zrobić
a jak tak potrzebujecie tych wymiarów to wjazd na kanał i mierzyć :-)

A do 1.6 jakie są wymiary tego łącznika?
aaa....popatrzyłem w katalog i dwururka taka sama w 1,6, więc wymiary te same. Niestety trzeba czasami wziąć poprawkę na skorodowane spawy poprzedniego łącznika i może trzeba będzie po wycięciu zastosować troszkę dłuższy łącznik. Ale generalnie przyjmij, że 55x280 ma być.:D (tylko wersja przed zmianą).
http://www.catalogue.bosal.com/pages/exh_system_list.php?query_nr=2&make=ALFA+ROMEO&model=156

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót