2.5 v6 problemy z zapalaniem

• Autor wątku Autor wątku bmw535i89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bmw535i89

Guest
Coraz czesciej mam taki problem ze auto nie chce odpalic za pierwszym razem tylko musze krecic strasznie dlugo kilka razy (pomaga trzymanie pedalu gazu do oporu wtedy troche szybciej) Jak juz zalapie to tak jakby pracowal na jednym cylindrze :shock: i mial zaraz umrzec dopiero po chwili sie normuje.

info od GrzesiekK
Witam,
Co do pytania z pkt. 3, rozjechana adaptacja sterownika PB od złej regulacji LPG, rada: reset ecu wtrysku pb, ~200km jazdy w zmiennych warunkach tylko na pb, potem od nowa porządna regulacja LPG, dlaczego się tak dzieje, trochę pisania by było, załóż temat w dziale LPG to odpowiem w miarę możliwości jak najszybciej.

Prosze o dalsze porady np jak wykonac ten reset wtrysku pb. Posiadam kabelek viakena kkl obd2 i unidiaga.

Hej.Z ciekawości jak odpala to go przelewa czy raczej jest ubogo?
Zrób najpierw reset przepustnicy.
A kabelek masz do lpg?
Przypomnij co ty masz tam za graty od lpg.
Czy sprawdzałeś jak zachowuje się sonda?
Na lpg i na benzynie?

nie wiem czy jak odpala to na ubogo czy przelewa a jak to sprawdzic?

wlasnie chce sie dowiedziec jak zrobic reset przepustnicy w v6
kabelka do lpg nie mam

stag 300
magic jet
KME GOLD
miedz 8mm
wielozawor tomeseto na 6mm

dla mnie nie za bardzo jasne co zreszta napisalem na poczatku bo nie wiem jak dla v6 wykonac reset wtrysku pb

Zrobilem sobie reset przepustnicy czyli odpialem aku na okolo 5 minut pozniej w pozycji MAR 1,5 minuty i w pozycji zero 1,5 minuty pozniej odpalilem i poczekalem az dojdzie temp. do 90 stopni. Teraz musze pojezdzic okolo 200km tylko na PB i teraz pytanie czy jak pozniej wlacze instalke bez jej regulacji to mi znowu moze rozjechac mapy wtrysku benzyny ? Lepiej nie wlaczac i jechac na regulacje czy moge ja normalnie odpalic?

O widzisz, doszedłeś do tego sam, szczerze trochę Cię przetrzymałem ... ;]

Co do reszty, nie używaj LPG, zrób ze 150km na PB i jedź na regulacje, inaczej cała zabawa od nowa.

Ostatnia edycja:
no bardzo smieszne... na szczescie piotriix mi powiedzial co i jak

Uzywalem ale jak zrobic reset przepustnicy w ME2.1 za pomoca unidiaga nie ma, a to co jest opisane przez bubu odnosi sie do TS. Dopiero Piotriix mi powiedzial jak zresetowac za pomoca aku.

A dolot uszczelniłeś?

Jeszcze nie uszczelnilem ale i tak jest o niebo lepiej :P czasem tylko cos sobie falnie :P Niestety caly czas minimalnie nierowno pracuje silnik i czuc wibracje na karoserii. Zastanawiam sie jak wymienic odpowietrznik zbiornika paliwa bo to ponoc moze miec wplyw. U mnie jak tankuje i jest prawie pusty bak to mocno syczy przy odkrecaniu korka.

Jak sie nazywa ten srodek do diesli ktorym mozna spryskac i zobaczyc gdzie ciagnie lewe powietrze ? wyleciala mi nazwa z glowy:(

Juz nie wiem co o tym myslec ale dzis jadac do pracy znowu mi zgasl po wysprzegleniu:( Jak narazie przejechalem na benzynie 50km ogolnie jest lepiej ale sa momenty ze zaczyna lekko falowac no i raz zgasl.:(

czy ktoś może wytłumaczyć o co chodzi z tym 1,5 minuty na MAR i pozycji zero ? pozdrawiam

to jest reset przepustnicy (silniczka krokowego)

no tak tylko co dokladnie znaczą te oznaczenia MAR i pozycja zero , o co w tym chodzi ?

myślałem, że wszystkie AR mają podobne stacyjki? zero to wyłączona stacyjka, a MAR to pozycja MAR na stacyjce (jest to napisane na stacyjce) - rzut oka na stacyjkę i wszystko zakumasz ;)

czyli mam rozumiec ze odłączam aku na 5 minut i nastepnie podłączam obydwie klemy i stacyjke na 1.5 min na mar i na zero czy na podpietej 1 klemie czy to na odłączonym jeszcze aku? pzdr

Sprawdź szczelność wtryskiwaczy LPG i podciśnienia w reduktorze. Może być tak, że dolot wypełnia się LPG po dłuższym postoju i silnik ma za bogatą mieszankę. Połącz się ze sterownikiem LPG i sprawdź wartość ciśnienia - powinno być przynajmniej 0,5 Bara.

Amortyzatory
Powrót