• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

2.4jtd kilka pytan jak zmienić olej i jaki zalać

Alfista

Nowy
Auto
166 JTD
otoz po wielu benzynach mam obecnie pierwszego diesla i troche musze Was popytac co i jak dieslowcow.. po zakupie jak ogolnie wiadomo pierwsze co idzie na zmiane to olej i tu rodzi sie pare wątpliwosci

1 czy jak wkrece juz nowy filtr (zakladam ze z odkreceniem ani dojsciem nie ma zadnych problemow chyba ze macie jakies wskazowki) i zaleje swiezym olejem mozna juz normalnie zapalić silnik??
w tsach zawsze odpinałem wtryski i na rozruszniku troche zakrecilem az zgasła kontrolka cisnienia oleju i wtedy auto zapalalem..

2 jaki olej zalać?? nie wiem co bylo wczesniej, samochod ma wg licznika 147tys km, na wiecej jakos karoseria ani wnetrze nie wyglada bo samochod pod tym wzgledem jest bardzo zadbany

3 to ile oleju tam wchodzi czyli ile kupic

4 czy dobrze mysle ze te silniki to stara kontrukcja jeszcze z połowy lat 90tych ktora otrzymała nowoczesniejsze zasilanie CR?? bo gdzies cos na ten temat czytalem..

1. tutaj podobnie , tyle że ze względu na turbosprężarkę , zaleca się po zmianie oleju kilka razy zakręcić rozrusznikiem , możesz tak samo odłączyć wtyczki od wtryskiwaczy

2. zależy jaką masz wersję , tzn JTD 10v gdzie fabryka zaleca półsyntetyk 10w40 (np Mobil Super S ) , czy nowszy Multijet 20v gdzie należy lać olej syntetyczny 5w40 (np selenia WR ) - na przebieg nie patrz , fabryka tak zaleca i tak ma być , o żadnym oleju mineralnym nie ma mowy

3. autodata podaje 5,5l wraz z filtrem

4 . nie taka stara , wprowadzona została wraz z modelami Fiat Barvo\Brava\Marea , jest to rozwinięcie 1910ccm + 1 cylinder , dodam tylko że obecnie JTD są najtrwalszymi dieslami na rynku

no to juz mi sie wszystko ladnie rozjaśniło

co do marki oleju to wg upodobań?? bo elfa bym chcial teraz zalać

silnik 10v 99rok

oczywiście olej wg upodobań , ale minimum musi spełniać następujące parametry SAE 10w40 , API CF , ACEA B3-96

BTW , słuchaj w niektórych przypadkach autodata podaje 5.0 l oleju do wymiany (?) , więc najpierw zalej 5 , zobacz na bagnecie i ewentualnie dolej

moja 2001r cf3 10v łyka na wymianę 5.5 litra oleju - zalewam valvoline maxlife diesel 10w40 - polecam super jakość i raczej nie trafisz na podróbki :) wymiana oleju co 10 tys km

tak podepne sie pod temat jak mozna
Bo tez jestem użytkownikiem diesla wcześniej miałem same benzyny i mam takie pytanie ile 2.4 10v mniej wiecej "traci" oleju na powiedzmy 5000km? Bo ja zrobiłem jakies 3-4 tys. i mi uciekło ok. 1 litr, moze troche mniej :confused:

Witam do AR166 2,4 JTD wchodzi na pewno 5,5 lit oleju przy wlaniu 5 lit stan oleju jest za niski jezeli chodzi o zuzycie oleju to w moim przypadku przez 10 tys kilometrow przebiegu nie ma zadnego zuzycia tego oleju.Widocznie masz cos nie tak z silnikiem.

tak podepne sie pod temat jak mozna
Bo tez jestem użytkownikiem diesla wcześniej miałem same benzyny i mam takie pytanie ile 2.4 10v mniej wiecej "traci" oleju na powiedzmy 5000km? Bo ja zrobiłem jakies 3-4 tys. i mi uciekło ok. 1 litr, moze troche mniej :confused:

to nie jest normalne dla jtd , turbosprężarka pewnie puściła na uszczelnieniach ;

zdejm wąż gumowy i sprawdź czy nie masz oleju w intercoolerze

to nie jest normalne dla jtd , turbosprężarka pewnie puściła na uszczelnieniach ;

zdejm wąż gumowy i sprawdź czy nie masz oleju w intercoolerze

czyli jtd wogole nie "zjadaja" oleju? myslalem ze wszystkie diesle oczywiscie w jakiejs chociaż małej ilości pobierają olej i tak się zachowują

czyli jtd wogole nie "zjadaja" oleju? myslalem ze wszystkie diesle oczywiscie w jakiejs chociaż małej ilości pobierają olej i tak się zachowują

ale nie aż tyle , owszem np TDi lubią łykać olej ale w jtd są to raczej małe ilości i nie powinien tyle wypić , chyba że non stop jeździsz na 4000rpm

moja praktycznie nie łyka nic,od wymiany do wymiany.Tak jak pisano wcześniej wchodzi ok.5,5l.
Ja leję 5W40,ostatnio Castrola EDGE :)

Ostatnia edycja:
ja leję 5w40 valvoline, każdy producent oleju ma tabele w których podają odpowiednie oleje do modelu auta. I tak możesz sobie wybrać 5w40 albo 10w40.

Ja leję Motula 10w40 kupuję go w bańkach 5l bo dokładnie tyle wchodzi ( instrukcja też tak podaje ) Jak wleję 5l odpalę chwilę pochodzi wyłączę poczekam z 10 min to mam dokładnie max na miarce. Co do zużycia oleju na na 10 tys km może ze setkę na pewni nie więcej a silnik am już ponad 200 tys km.

Ja leję Motula 10w40 kupuję go w bańkach 5l bo dokładnie tyle wchodzi ( instrukcja też tak podaje )

znajomy też ma 2.4 JTD i u niego wchodzi ok 5,5 l (dzisiaj go przy okazji spytałem) ; dlatego wobec rozbieżności poleciłem koledze 'Alfista' aby zalał najpierw 5l i ewentualnie dolał jak będzie mało na bagnecie ;

odnośnie instrukcji to centrala w B-B się nie popisała (chyba że włosi takiego babola strzelili) , bo w oryginalnej instrukcji która była dołączona do mojej alfy 156 1.9 16v Multijet 2004r jest napisane, że do tego silnika wchodzi 4.0 l oleju , natomiast ja muszę lać 4.5 żeby był prawidłowy poziom zalecany przez fabrykę , tj 3\4 ,
dodam że zawsze kupuję oryginalny filtr oleju w aso

U mnie wchodzi równo 5l- na miarce jest tak na 3/4, od wymiany przejechałem jakieś 5tys.km, nic jeszcze nie dolewałem- cały czas powyżej połowy:)

kupilem jednak mobil diesel 10w40 mam nadzieje ze bedzie dobry bo jakos nie mam zaufania do mobila..

problem natomiast pojawił sie z odkreceniem filtra oleju, jest na to jakis sensowny sposob?? bo narazie jakos perspektywa wizyty u mechaniorow mi sie nie podoba, prawie zawsze wszystko sam grzebalem przy silnikach..

kupilem jednak mobil diesel 10w40 mam nadzieje ze bedzie dobry bo jakos nie mam zaufania do mobila..

To czemu kupiłeś ja nie masz zaufania ?? - ja też nie mam ale nie do mobila tylko dla tego że jest bardzo popularny i powszechnie podrabiany szczególnie ten w beczkach

problem natomiast pojawił sie z odkreceniem filtra oleju, jest na to jakis sensowny sposob?? bo narazie jakos perspektywa wizyty u mechaniorow mi sie nie podoba, prawie zawsze wszystko sam grzebalem przy silnikach..

Fakt z miejscem jest słabo, ja kupiłem klucz do filtra taki z trzema łapkami zakładany od tyłu filtra i już nie mam z tym problemu odkręca się i dokręca dobrze.

Ja leję Motula 10w40 kupuję go w bańkach 5l bo dokładnie tyle wchodzi ( instrukcja też tak podaje ) Jak wleję 5l odpalę chwilę pochodzi wyłączę poczekam z 10 min to mam dokładnie max na miarce. Co do zużycia oleju na na 10 tys km może ze setkę na pewni nie więcej a silnik am już ponad 200 tys km.

Mi też wchodzi równe 5l.
Jak zmieniałem w marcu to po wlaniu dokładnie 5L wskaźnik na MAX.
Teraz trzasnąłem już 10 tysi i też wymieniam w piątek (VALVOLINE -polecam)
i na miarce 3/4 tak więc 1/4 "uciekła" ale mam gdzieś jakąś nieszczelność bo silnik jest ciut "upocony"...

kupilem ten klucz na trzy bolce i wszystko sie odkrecilo.. troche mnie przerazilo umiejscowienie tego filtra zwlaszcza po przeczytaniu paru postow o demontazu wydechu itp..

Amortyzatory
Powrót