• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

2,4 M-Jet 175 KM - jakie świece żarowe?

• Autor wątku Autor wątku Qki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Qki

Nowy
Auto
AR 156 2.4 JTD 20V
Jakie świece żarowe do mojego silnika? Chodzi mi czy do 2,4 JTD są identyko co do mojego 2,4 JTD MultiJeta? Na allegro widzę np. taką aukcję:

http://allegro.pl/item685237892_swiece_zarowe_alfa_147_156_166_1_9_2_4_jtd.html

Czy one będą pasować?

Nie podawajcie mi świec za 60-100 zł / szt. bo muszę kupić najtańsze i sprawdzić czy spalona jest świeca czy przekaźnik.

Cze,chyba zwykłym miernikiem prądu tez możesz sprawdzić świece bez ich wykręcania,jeśli się mylę to przepraszam.

Cze,chyba zwykłym miernikiem prądu tez możesz sprawdzić świece bez ich wykręcania,jeśli się mylę to przepraszam.

dokladnie a pozatym chybqa nie ma tanich swiec do tego modelu
ja znalazlem tylko jedna firme Beru ktora to produkuje a chyba z 5 sprzedawcow mi wciskalo swiece do 2,4 jtd a one sa poprostu za krotkie
w koncu wyciagnalem goraca swiece przed sklepem, spisalismy numery i zamowilismy od producenta
nie wiem moze tylko ja mialem takie przebnoje albo mam jakis nietypowy silnik
pozdro

Dokładnie jak kolega wyżej pisał, świece sprawdzisz zwykłym miernikiem , żarówką, zdejmujesz kable prądowe co idą na świece, i w to miejsce dajesz "+" z akumulatora, jak żarówka zaświeci to świeca jest dobra, jak nie zaświeci to spalona.

Łatwiej jest sprawdzic bez zarówki, jak z kabla polecą iskry to jest dobra, jak nie to w kosz. Zawsze tak sprawdzalem i trafialem z tym ze nie wymieniam jednej czy trzech, zawsze kpl. Ostatnio tez miałem przygode ze swiecami, powód okazal sie banalny, heh fakt nie grzała zadna, przekaznik podmienialem i okazało sie ze na podmienionym tez lipa. Powód, bezpiecznik obok zbiorniczka płynu hamulcowego 70A, cena 2,09zł :p i po kłopocie.

A ja polecam ISKRE. Tanie, bardzo dobrej jakości i Polskie... Czego chcieć więcej?

Super, po to powstał temat żebym wiedział jakie świece kupić, podałem przykład ISKRY ale początkowe wypowiedzi wskazują na to że się one nie nadają do mojego silnika.

Czyli tylko BERU? Poda mi ktoś konkretny link do sklepu internetowego z nimi? Wiem, sam powinienem poszukać ale mnogość wersji mnie zez orientuje.

W moim loklanym sklepie sprawdzili że "czymś" się tam różnią te świece, i najtańsze u nich do mojego motoru (nie wiem jaka firma bo nie zwracałem uwagi akurat) mieli za 45 zł, na allegro iskry byly za 20/szt. więc sobie dalem spokój. Teraz mam kłopot większy bo jednak trzeba będzie zamawiać drogie ;/

jezdzisz autem za ponad 100 tys wiec co to 63 zl :-)

pozdro

Przeciez kolega nie jezdzi nowa 159 ;/ Jak bym miał na auto do wydania 100tys to by ok 2 letnia E-klasa stała w garazu....

Świece wymienia się w komplecie - nie chce mi się tu pisac uzasadnień dla niedouczonych pseudomechaników. A jak che się miec spokój na 100tys km to najlepiej zainwestować w takie które ten przebieg wytrzymają

czy ty czasem troche nie przesadzasz Maciek?
1. koles chce zaoszczedzic kase
2. jesli wymienisz wszystkie to i tak wszystkie nie wytrzymaja rownego czasu a czasem nawet za pol roku musisz wymienic bo trafiles na wadliwa i juz po gwarancji
3.swieca zarowa jest tylko przy odpaleniu wiec jej zadanie sie konczy po ulamku sekundy
(to nie jest swieca zaplonowa gdzie powinno sie wymieniac komplet)
4.pseldomechanik nie jezdzi z kazda duperela do ASO tylko potrafi sam cos wykombinowac
5. swieca zarowa nie wytrzymuje przebiegu tylko ilosc odpalen

polecam Beru za sztukę 92zł (oryginał około 140zł) w listopadzie wymieniłem komplecik i zima minęła bezproblemowo

2. jesli wymienisz wszystkie to i tak wszystkie nie wytrzymaja rownego czasu a czasem nawet za pol roku musisz wymienic bo trafiles na wadliwa i juz po gwarancji
3.swieca zarowa jest tylko przy odpaleniu wiec jej zadanie sie konczy po ulamku sekundy
4.pseldomechanik nie jezdzi z kazda duperela do ASO tylko potrafi sam cos wykombinowac

widze ze dwa razy poszlo to samo (cos mi net sie zawiesil) prosze o usuniecie jednego posta

Ostatnia edycja:
To niech napisze wyraźnie chciałem zaoszczędzić kasę wymieniłem jedna swiecę, za kilka mięsięcy nastepną i tak dalej co jakiś czas jedną, ale niech nie pisze że tak można i powinno się robić... Ani trochę nie przesadzam jak ktoś tworzy własne odbiegające od oryginału zalecenia warsztatowe
Kolego nie zamierzam robic tutaj wykładu po co wymienia się wszystkie, a nie jedna. Gwarancja zazwyczaj jest na 12m-cy
Akurat w przypadku diesla też powinno wymieniać się komplet

I bardzo dobrze tylko niech nie "poprawia" fabryki w ten sposób że kolejny właściciel bedzie rwał włosy z głowy
Ale srednio przypada to to na jakieś 100tys km albo 5 lat użytkowania

jak to mówią cyt: "stać na konia, stać na bat"

W pełni się z tym zgadzam

Amortyzatory
Powrót