2.4 jtd słaby na dole

• Autor wątku Autor wątku LybraSW
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

LybraSW

Guest
Witam.

Mój silniczek 2.4 jtd 136 hp ma niepokojący objaw, mianowicie stał się strasznie słaby na "dole". Po redukcji np z 4 na 3 auto prawie staje. Po załaczeniu sie turbo jest rakieta. Silnik ma wymienioną uszczelke pod głowicą, wszystkie uszczelki góry silnika, zaślepiony EGR. Nie mam pojęcia co to może być. Silnik nie dymi ani przy przyspieszaniu ani podczas jazdy.
Przeczyściłem czujnik doładowania i nic nie pomogło..

Odepnij przepływomierz i się przejedź

Przepływka odpięta i bez zmian. Nie pojawił się też błąd ani nic sie nie zaświeciło( podczas jazdy z odpiętą ). Czuć spalinami po zatrzymaniu auta.

A dolot powietrza masz szczelny? Jak czuc spalinami to coś nie jest o.k. - czym zaślepiłeś EGR?

Chwilowo na próbę blaszka z puszki po piwie. Jeśli przyniosło by efekt, to na pewno zrobię coś konkretnego.

mam podobny problem tyle ze auto slabnie w calym zakresie obrotow;/

Wywal od razu ta blaszkę po piwie - to że czuc spalinami to gdzies nie skręciłes dobrze i masz nieszczelność. Co do słabości to tak jak pisałem sprawdź rury i opaski od turbiny do kolektora ssącego

Dzięki za radę. Zaślepki już się wycinają a jutro bede miał preparat do wykrywania nieszczelności. Dam znać jakie rezultaty.

Moj zbiera sie dopiero lub juz przy 1800-2000 obr.
Czujnik doładowania?

A gdzie go szukac i czym przeczyscic?

dzis bylem u mechanika i powiedzial mi ze nikt nie zdiagnozuje dobrze alfy jesli nie ma oryginalnego serwisowego programu
dobrze ze znam goscia co taki ma :)
stwierdzil ze cos jest nie tak bo silnik slabo sie wkreca na obroty a jak spada juz na wolne to dziwnie skrzeczy
lecz nie chce powiedziec nic wiecej bez zrobienia diagnozy komputerowej wiec jak wszystko bede wiedzial to napisze co bylo

No i jak to się skończyło ? mam podobny problem w 1.9 16V 150 KM Również jest bardzo słaby do 2000 obr, później dostaje kopa. EGR przeczyściłem (zgodnie ze znalezionymi tutaj wytycznymi ze zdjęciami), po wypięciu przepływomierza nic się nie zmieniło. Komputer w serwisie pokazuje błąd nieznany i oznacza go symbolem P010F

U mnie wszystko już OK. Okazało się, że jednak zawór EGR padł. Czyszczenie nic nie pomogło, bo padła część elektryczna - elektromagnez tego zaworu.

Załóz sobie na przyszłość częsciową zaślepkę tego zaworu

Oczywiście, że założyłem taką zaślepkę. Niestety (z całym szacunkiem dla Was) od kiedy jestem właścicielem Alfy, zmuszony jestem często czytać to forum a od kiedy skończyła się gwarancja, nawet zalogowałem się tutaj.

Amortyzatory
Powrót