2,4 JTD Jak sprawdzić faktyczny przebieg

• Autor wątku Autor wątku yaro38
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

yaro38

Guest
Witam
w związku z tym,że chce zakupić AR 166 mam do forumowiczów pytanie:czy jest możliwe sprawdzenie autentycznego przebiegu Alfy Romeo wyprodukowanej w 2006 roku np.po podpięciu pod egzaminer?Czy orientujecie się,gdzie ten przebieg jest zapisywany?Czy nie jest to komputer?
Pozdrawiam.

W starszych JTD jest parametr o nazwie ODOMETER w którym zapisywany jest przebieg, egzaminer wystarczy :)

A czy wymiana komputera np.na skutek jego uszkodzenia ma wpływ na wskazania tego ustrojstwa?Powiedzmy,że montuję komputer używany do innego samochodu w którym uległ on uszkodzeniu,czy wskazania będą z komputera czy też z auta do którego został on zamontowany?

Przebieg zapisywany jest w ECU czyli jednostce sterującej silnika, jesli bedzie wymieniona to przebieg bedzie taki jak w nowym ECU. Ale wtedy widac ze mało sie zgadza z przebiegiem licznika, chyba ze ktos cofa (dodaje) licznik do stanu przebiegu jaki bedzie w ECU ale mało prawdopodobne :)

Rozumiem,w tej chwili legenda sprzedającego jest taka,że praktycznie w ostatniej chwili przed wizytą w serwisie (czwartek a serwis sobota) padł mu ECU i będzie musiał kupić nowy lub używany,ponieważ elektronik (elektryk) powiedział mu,że tego nie da się naprawić
Więc teraz gdy związku z tym wystąpi rozbieżność pomiędzy licznikiem a ECU będzie to uzasadnione prawda?
Co wy na to?Nie wiem czy nie popadam w manię prześladowczą ale doświadczenie przy zakupach samochodów nauczyło mnie,że nie brakuje osób kombinujących i imających się różnych sposobów by sprzedać posiadanego szrota.

Oczywiście :) włoży ECU z innym przebiegiem, a prawda jest taka ze licznik poszedł do tyłu i już teraz nie zgadza z faktycznym stanem, dlatego kombinuje z nowym ECU, takie moje zdanie :) A ECU i tak zostanie to co było, handlarz tylko tłumaczy niezgodność przebiegu w liczniku, a w kompie.

Czyli zgadzasz się ze mną,że jest to kombinacja.Ciekaw jestem jak z tego wyjdzie,ponieważ postawiłem warunek że jeśli inne ECU to nowe z fakturą zakupu i montażu w autoryzowanym serwisie,oczywiście na fakturze data wymiany i stan licznika przy którym ta wymiana nastąpiła,a stare ECU chciałbym zobaczyć przy zakupie i sprawdzeniu auta w serwisie,przecież będzie można mam nadzieję odczytać z niego przebieg jaki był przy wymontowaniu z auta.Pożywiom uwidim jak mawiają amerykanie,póki co po takim postawieniu sprawy z drugiej strony cisza.

Sprzedawca kręci jak nic :D:P ...Jeśli miałbym się założyć to postawiłbym na to, że nie udostępni Ci "starego" ECU, faktury z montażu "nowego" (czyt. tego samego :D), a najprawdziwszy przebieg Belli wyjdzie z Egzaminera ;)

P.s
Ciekawy jestem co Ci odpisze na tak postawione warunki :rolleyes:

Pozdrawiam

Ale po wymianie ECU chyba prawdziwy przebieg pójdzie się.... bo to w ECU jest on zapisywany, czy się mylę??

W ECU również przebieg można zmienić tylko trzeba do tego kogoś lepiej znającego się na tym niż samo cofanie licznika. Wiec jeżeli gościu aż do tego stopnia to ujawnia to łatwiej by mu było cofnąć obydwa stany kilometrów niż tak kombinować. Nie bronię to sprzedawcy bo sam nie wierzę w takie awarie na dzień przed sprzedażą ale .... zawsze to jest loteria.

Ja również czekam na odpowiedź sprzedającego,z całą pewnością poinformuję jak sprawa potoczy się dalej.Dzięki wszystkim za podpowiedzi i informacje.Ja także ustaliłem w autoryzowanym serwisie Ganinex w Katowicach (bardzo mili ludzie) że po wymianie centralki nikt nie jest w stanie sprawdzić przebiegu auta,pozostaje tylko licznik,a tam hulaj dusza,szafę można ustawić w/g życzenia klienta.

Ja również czekam na odpowiedź sprzedającego,z całą pewnością poinformuję jak sprawa potoczy się dalej.Dzięki wszystkim za podpowiedzi i informacje.Ja także ustaliłem w autoryzowanym serwisie Ganinex w Katowicach (bardzo mili ludzie) że po wymianie centralki nikt nie jest w stanie sprawdzić przebiegu auta,pozostaje tylko licznik,a tam hulaj dusza,szafę można ustawić w/g życzenia klienta.

A jak oceniasz zuzycie wnetrza auta? Auto klasy 166 z Dieslem moze lekko miec 300 kkm nafyrlane.

3 lata temu kupilem Volvo S80 D5 rowniez 4 letnie z przebiegiem 139 t km. Po wizycie w serwisie okazalo sie, ze drugie tyle ma w pamieci - i wylazlo. Widocznie przekret byl nieudolny i powierzchowny.

Wnętrza auta jeszcze nie widziałem,z fotografii wynika,że po prostu bombonierka,nasze pierwsze spotkanie miało odbyć się w serwisie,przed przeglądem miałem przejechać się autem obejrzeć sobie wnętrze już "live",po czym wjazd na ścieżkę diagnostyczną i egzaminer,kontrola grubości lakieru itd. gdyby wszystko wypadło pozytywnie umowa i Alfa moja.

Czyli zgadzasz się ze mną,że jest to kombinacja.Ciekaw jestem jak z tego wyjdzie,ponieważ postawiłem warunek że jeśli inne ECU to nowe z fakturą zakupu i montażu w autoryzowanym serwisie,oczywiście na fakturze data wymiany i stan licznika przy którym ta wymiana nastąpiła,a stare ECU chciałbym zobaczyć przy zakupie i sprawdzeniu auta w serwisie,przecież będzie można mam nadzieję odczytać z niego przebieg jaki był przy wymontowaniu z auta.Pożywiom uwidim jak mawiają amerykanie,póki co po takim postawieniu sprawy z drugiej strony cisza.

Hehe, że koleś pojedzie do ASO i kupi sterownik silnika za jakieś 4 patyki (jak nie więcej), do auta, które za chwilę wypchnie?
Nie wróżę powodzenia tej akcji...

Coś sprzedawca mocno kombinuje, widać zaciera ślady fałszerstwa przebiegu auta.

Swoją Alfe gdy kupowałem miała na liczniku 206000km, a Odometer 1850km, nówka sztuka ;] Ale auto miało flashowane w serwisie ecu silnika, poprzedni właściciel zamiast kupić nowy akumulator zgredził i odpalał auto na kable, kosztowało go to bagatela 2800zł za reprogram sterownika PB i centralkę AirBag bo się elektronika wyłożyła ;] Tak go to zniechęciło do Alfy [może i dobrze dla tego auta] że sprzedał mi je za śmieszne pieniądze a teraz widze jeździ Paskiem B6tką ;]

Całość dokumentacji w postaci faktur na ta naprawę trzymam dla ewentualnego kolejnego właściciela, bo wiem że na pewno przy ewentulanej sprzedazy zaraz ktoś będzie szukał dziury w całym, że licznik kręciłem, sterownik podmieniony itp. itd.....

Póki co gość milczy,ja czekam na ruch z jego strony,na razie nie widzę by auto wróciło na otomoto lub gratkę.

Witam. Chciałbym odświeżyć temat i prosić o odpowiedź na następujące pytanie: Które wskazanie kilometrów dotyczy mojej belli ? Wg fiatecuscan w pozycji ODOMETER ( fiat ) wskazuje 77564 km a w następnej ODOMETER ( lancia ) 320867 km. Gdy kupowałem samochód 4 lata temu to miał mieć 180000 km przebiegu. Co Wy na to ? Nadmieniam, że od samego początku mam padnięty wyświetlacz kilometrów w zegarach i jak kupowałem samochód to nie miałem zielonego pojęcia, że można ustalić stan przebiegu za pomocą kompa. Chcę wiedzieć to z czystej ciekawości bo alfa sprawuje się znakomicie i nie mam powodów do narzekań. Pozdrawiam.

Witam. Chciałbym odświeżyć temat i prosić o odpowiedź na następujące pytanie: Które wskazanie kilometrów dotyczy mojej belli ? Wg fiatecuscan w pozycji ODOMETER ( fiat ) wskazuje 77564 km a w następnej ODOMETER ( lancia ) 320867 km. Gdy kupowałem samochód 4 lata temu to miał mieć 180000 km przebiegu. Co Wy na to ? Nadmieniam, że od samego początku mam padnięty wyświetlacz kilometrów w zegarach i jak kupowałem samochód to nie miałem zielonego pojęcia, że można ustalić stan przebiegu za pomocą kompa. Chcę wiedzieć to z czystej ciekawości bo alfa sprawuje się znakomicie i nie mam powodów do narzekań. Pozdrawiam.
A ja Ci powiem ze odometr nie jest wyznacznikiem przejechanych kilometrów bo wskazuje co chce w każdej alfie inne wskazania gdzie przy nielicznych naszych brykach losowo to sie pokrywa.

Amortyzatory
Powrót