2.0 TS spalanie 16l/100km, wyciek, falowanie

• Autor wątku Autor wątku Wili
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Wili

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 2.0 16V TS 155KM 1999r. + LPG Stag, AR 146 1,6 boxer 1995r. + LPG
Witam...

Od początku wakacji borykam sie z problemem falowania obrotów w mojej alfie. Wymieniłem filtr powietrza, uszczelniłem dolot powietrza, wyczyściłem przepływke, przepustnice, silniczek krokowy, naprawiłem urwaną śróbę na wałku, wymieniłem świece, uszczelke pokrywy zaworów i nic. Do tego doszedł wyciek przy kolektorze wydechowym, najbardziej widoczny na 4 cylindrze i spalanie 15-16litrów na 100km :mad: gdy mu dobrze przygazuje z rury potrafi polecieć czarny dym. Co według was może być przyczyną? Może przedmuchy na cylindrze albo zacinający się zawór?

Zdecydowałem sie pojechać do salonu fiata na podłaczenie do kompa i chce zeby mi powiedzieli co jest nie tak i ile bedzie to kosztować, ale pojade tam dopiero za tydzień wiec chciałbym zasięgnąć waszej opinii. Może ktoś miał już taki problem?

pozdrawiam..

Zapraszam na początek do Jeleniej Góry na diagnostykę z AlfaDiag:) Puki co to nie widziałem jeszcze poprawnej diagnozy w ASO... potrafili nawet ledwo zipiący przepływomierz uznać za sprawny.

Czarny dym może pojawić się także w silniku benzynowym, jeśli nastąpi uszkodzenie w układzie sterowania silnika i do cylindrów będzie napływać bardzo bogata mieszanka paliwowa. Dymienie nie będzie duże, ale widoczne nawet na biegu jałowym.
- a ja myslałem że kolega przedstawi nam wykresy z alfadiaga, wtedy byłby temat do dyskusji !!

niestety nie mam jeszcze podłaczenia do komputera. przymierzam sie do zakupu laptopa i kabla, ale narazie muszę ogarnąć sytuację w ten a nie inny sposób. milionerem niestety nie jestem i wszystkiego na raz nie kupię ;)

- może na tym forum jest jakiś użytkownik z twojego miasta i oprócz tego posiadacz notebooka.
- ja pisząc o diagnostyce raczej myślałem o diagnostyce nawet na pożyczonym notebooku !!
- tak jak napisał przedmówca, ASO posiadają uniwersalne programy diagnostyczne, jak ja je nazywam tekstowe.
- i takie są potrzebne w ASO, ponieważ obsługują wszytkie modele serwisowane w ASO.
- z tej uniwersalności biorą się problemy, jeśli trzeba dokonać diagnostyki bardziej szczegółowej, dedykowanej
- a do tego służy dedykowany program diagnostyczny Alfadiag.
- cenna zaleta tego programu to jego praca w trybie graficznym , pozwalającym na diagnostykę wizualną, diagnostykę aktywną.
- kolorowe wykresy pokazują nawet dla laika jak działa sonda lambda, przepływomierz, jakie wartości osiagaja parametry adapatacyjne.
- pokazuje także czy podczas jazdy jest uruchamiany elektromagnes przewietrzania zbiornika paliwa,jakie błędy obecnie pokazuje komputer, a jakie pokazuje po wyzerowaniu tych bledów.....
- należy zaznaczyc że to ECU, M1.5.5 nie podaje żadnej informacji dotyczącej cewki, świec oraz przewodów W.N i o tym też należy pamiętać.
- ja bym sie wybrał do kolegi z Jeleniej Góry, ładna trasa.

- pokazuje także czy podczas jazdy jest uruchamiany elektromagnes przewietrzania zbiornika paliwa,jakie błędy obecnie pokazuje komputer, a jakie pokazuje po wyzerowaniu tych bledów.....
- należy zaznaczyc że to ECU, M1.5.5 nie podaje żadnej informacji dotyczącej cewki, świec oraz przewodów W.N i o tym też należy pamiętać.
- ja bym sie wybrał do kolegi z Jeleniej Góry, ładna trasa.

właśnie dogaduje sie na privie z kolegą;)
A źle działający lub nie działajacy elektromagnes to przyczyna zasysania powietrza przy otwieraniu korka wlewu paliwa? u mnie zasysa ale nie zawsze:/

---------- Post dodany o godzinie 22:52 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 22:52 ----------

A sondę lambda kolego wymieniłeś???

sondy nie wymieniałem

Z chęcią zamienię alfadiaga na niektóre maszynki diagnostyczne czy jak kto woli egzaminatory które alfoskie serwisy używają. Niektórzy Panowie chyba już dawno w Aso nie byli i wnioski wyciągają z przed 10 lat, lub z opowieści forumowych.
Nigdy zwolennikiem aso nie byłem ale pisząc że wszystkie fuj i bleee to trochę przesada.
Te dobre na brak pracy jakoś nie narzekają.

Póki co kolega wooly zgłosił chęć przybycia i obiecał że przywiezie laptopa z alfadiagiem. On i ja mamy też 2.0 TS więc będzie nas trzech i będzie co porównywać. A potem nam kolega bubu postawi odpowiednie diagnozy ;)

- miałbym prośbę do "diagnostów", Panowie proszę o zrobienie pomiaru diagnostyki wtrysków, ich wydajności.
- test robi sie prosto, włącza się alfadiaga, uruchamia minimum injection time.
- potem robi się CTRL 1, CTRL 2, czyli będzie logowanie do plików.
- program alfadiag uruchamiamy przed uruchomieniem silnika. !!!!
- ECu podczas startu silnika uruchamia wszystkie cztery wtryskiwacze, na zrzucie lub w logach widać wtedy jaka jest wydajność pompy paliwa.
- lejące wtryski w ten sposób też można namierzyć ale brakuje mi danych do analizy.

zrobi się będą. Tylko 2.0 TS Cię interesuje czy coś jeszcze chcesz?

- nie można być bezczelnym, ale interesuje mnie wszystko 1.8 nawet 1.6
- no może bez JTD.
- tylko prośba , szczególnie także menu informacyjne z opisem softu.
- oj czuję, że to mnie będzie dużo kosztować.

postaram się zebrać jak najwięcej danych i Ci przekażę. Może wpadniesz daleko nie masz a na dwa kompy szybciej to zrobimy

- ze względu na charakter mojej pracy chyba będzie ciężko ale myślę nad tym.
- jak bym przyjechał to jednak nie zabiore examinera smarta ( bo się znowu nie sprawdzi !!!) ale bym jeszcze wziął x431, aby zobaczyc jak daje sobie radę z 156 TS i JTD.

a wracając do problemu to Wili spalanie 16 l to nie jest tak dużo, sam nieraz w mieście osiągam takie wartości i wcale nie musi to oznaczać jakiejś awarii, ale pozostałe są jednak objawem że coś niedobrego się tam dzieje.

dobra.. to ja postaram sie podjechać około godziny 12, a jeżeli nie dam rady to wyśle ojca z moim autkiem, okay?

- nie można być bezczelnym, ale interesuje mnie wszystko 1.8 nawet 1.6
- no może bez JTD.
- tylko prośba , szczególnie także menu informacyjne z opisem softu.
- oj czuję, że to mnie będzie dużo kosztować.

bubu jts-a 2.0 potrzebujesz? W sobotę lub niedzielę testy małe będę robił, także przy okazji mogę zrobić.

Amortyzatory
Powrót