To ja się dorzucę jako świeży przedstawiciel 166 2,0V6 TB. Przejechałem dopiero jakieś 600km ale mogę już co nieco napisać.
Faktycznie osiągi pomiędzy 2,0TB a 3,0 są podobne łudząco. Przed kupnem jeździłem też 3,0. To może być subiektywne odczucie bo 3,0 wciska "równo" a 2,0TB początek wolny a po 3000 wpiera jeszcze bardziej niż 3,0. Dlaczego wybrałem 2,0TB? Na to się zebrało wiele- wyposażenie, cena stan itd. Ale kolega przesadził z tą dostępnością. Fakt faktem jest nieco mniej tych silników używanych ale ceny nowych części niemal te same a z zamiennikami ten sam problem co do innych V6. Naprawdę suptelna różnica. Tu można roztrząsać pomiędzy rzędówkami a V6. Ale koszty i dostępność wszystkich nowych części V6 są zbliżone. Jeżeli mamy być bardziej dociekliwi to faktem jest że rozrząd (części i zrobienie) jest tańsze w 2,0TB bo posiada tylko jeden wałek w głowicy (12V) a nie dwa (24V) jak w innych V6. To taki niuans się dowiedziałem w serwisie bo mnie to czeka.
Jeżeli chodzi o turbinę. Z tego co czytałem o tych motorach to prawidłowo turbina powinna załączać się około 3000obr/min i ja tak właśnie mam.
Spalanie. Tu też muszę zdementować. Po takim przebiegu jak pisałem (nie za dużo i nie za mało) realne zużycie LPG to 12,3l/100km. Przy czym równiutko pół na pół mam trasę i Wrocław i naprawdę niewiele używałem turbiny. Wskazanie kompa 11,9l. Dlaczego tak mało? Jak już wspomniałem turbina załącza się przy 3000obr tak więc jak się przekłada przed to jazda jest ekonomiczna. Mając przy tym skrzynię 6 biegów to naprawdę do 120km/h turbiny się nie używa. To jest ospała jazda ale tania! Jak chcę przyświrować to nic nie stoi na przeszkodzie depnąć powyżej 3000obr/min. Może ktoś powiedzieć że co to za jazda z przekładaniem przy 2000-2500obr/min. Ale proszę pamiętać że 2,0TB ma moment obrotowy prawie 280Nm, największy ze wszystkich benzyniaków i to przy 2500obr/min a nie jak w wolnossących przy 5000obr/min. To zupełnie inna jazda. Takiej oszczędności przy 2,5 i 3,0V6 nie będzie jakby delikatnie gazu nie dotykał.
Awaryjność? To już absolutnie zależy od stanu egzemplarza i poziomu dbałości. Ja jeszcze nie wiem jak ktoś dbał (to wyjdzie po paru miesiącach eksploatacji) ale ja na pewno zadbam żeby chodził jak złoto.
Tak na koniec żeby nikt nie zarzucał mi że zachwalam tylko swoje bo wcale nie zanosiłem się z zamiarem kupna akurat 2,0TB. Tak wyszło a ja po prostu nie odrzucałem takiej możliwości mając pełną wiedzę na jego temat.
Proponuję lekturę cuoresportivo. Tam wszystkie motory V6 są pięknie przedstawione i nikt nie wskazuje zwycięzcy ale można poznać wszystkie w pełni. Do tego tabelka z parametrami silników. Mam nadzieję że rozjaśniłem co nieco.