[166] zawieszenie i parę pytanek

• Autor wątku Autor wątku Mikellino
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mikellino

Guest
Cóż - nie da się nie pytać przy alfie - nikt jej nie zna włącznie z serwisem który najchętniej wymieniłby wszystko za kosmiczną kasę.
Poczytałem troszę ale nie było tam odpowiedzi konkretnych.Więc zapodam zdjęcia i zapytam się bo pewnie ktoś już ten problem przerabiał.
1. Tylna zawiecha - jeździłem już 166 ką z luzami i dupa latała jak szlak, u mnie tak nie ma ale powoli czuje że nie jest tak przylepiona jak kiedyś.
Zrobiłem fotki - może ktoś miał efekty "ryby" i wymieniał conieco.
Wszystko wygląda w miarę sztywnie ale jednak... szczególnie chodzi mi o element gumowy w belce który przymocowuje ją do podwozia - czy jest on wymienialny -fota 1 - śruba widoczna w tym elemencie w górnej części zdjęcia.(może trzeba całą belke wymienić)
Znalazłem zestawy naprawcze za ok 200zł - czy ktoś z nich korzystał - może to jedynie te tuleje dostają luzy. Dodaje fote od sprzedawcy takiego zestawu..
Fota 1
http://www.wgraj.net/img.php?mode=full&file=34222
Fota 2
http://www.wgraj.net/img.php?mode=full&file=34221
Fota 3
http://www.wgraj.net/img.php?mode=full&file=34220
Jakby ktoś miał jakieś rady - chętnie poczytam (no i o kosztach) sory za złą jakość zdjęć ale światła mało a aparat - raczej telefoniczny... ;-)
2. czasem przy starcie zapala się kontrolka przednich hamulców - klocki ok, tarcze troche zjechane - powodu nie ma żeby się zapalała - miał ktoś taki objaw?

Te zestawy naprawcze są sprzedawane na tylny dolny wahacz i zwrotnice, są to dwie tuleje pływające i jedna metalowo gumowa, nie ma tam tulejek do tylnej belki (podobno do tylnej belki ktoś coś kombinował z jakimiś tulejkami od fiata Doblo, albo od któregoś tam BMW). Ja ostatnio wymieniałem te tulejki, koszt tulejek z przesyłką 445zł 60 zł wprasowywanie, w sumie około 5 godzin roboty, w dziale zrób to sam dałem manuala z wymiany tych tulejek.

tez mam taki problem, tyl samochodu strasznie lata na koleinach itp... Czy jest jakis konkretny powod czy trzeba robic cale zawieszenie...

tez mam taki problem, tyl samochodu strasznie lata na koleinach itp... Czy jest jakis konkretny powod czy trzeba robic cale zawieszenie...
Najlepiej podjechac na szarpaki i dobrze wytelepać autem bedzie widać co jest nie tak.

Moim zdaniem szarpaki tutaj nic niepomoga, bo te gumowe czesci na szarpakach wszystkie pracuja i ciezko jest zdjagnozowac ktore tulejki sa do wymiany. w mojej alfie tez tył starsznie plywal na boki, normalnie ciezko bylo ujechac, zmienilem opony z tylu na 205/55/16 a mialem 215 i problem zniknal od reki, wiec moze sprobuj najpierw z oponami.
pozdrawiam.

darino23 napisał:
Moim zdaniem szarpaki tutaj nic niepomoga, bo te gumowe czesci na szarpakach wszystkie pracuja i ciezko jest zdjagnozowac ktore tulejki sa do wymiany. w mojej alfie tez tył starsznie plywal na boki, normalnie ciezko bylo ujechac, zmienilem opony z tylu na 205/55/16 a mialem 215 i problem zniknal od reki, wiec moze sprobuj najpierw z oponami.
Przeciwnie dobry i doświadczony diagnosta bez problemu zobaczy, co jest nie tak w aucie. Na pewno na węższych oponach mniej będzie auto latało w koleinach, ale luzy w zawieszeniu nie znikną, po prostu gdzieś zrobił się delikatny luz, a na szerszych oponach dużo szybciej się wyczuwa takie rzeczy.

Szarpaki kosztują 25 zł a po takiej wizycie i zobaczeniu od spodu, co i jak pracuje w trakcie jazdy już człowiek łapie jakieś pojęcie o tym, co może dolegać maleństwu.

Czyli konkludując:
myszkowanie - czy uciekanie tyłu to:
1. elementy z zestawu naprawczego - ok 200 na stronę
2. możliwe że poduszka - tuleja w belce - koszt na stronę 120zł
3. guma stabilizatora - ok 45 zł

Mechanior sprawdzając brechą - nigdzie luzów nie wykrył na tyle, żeby zaryzykować diagnozę - najbardziej podejrzane były tuleje w belce. Ale sądzę że jak się rozbierze wszystko to dopiero wyjdzie gdzie i co ma luzy.
Wymiana - koszty
rozłożenie i złożenie zawiechy - 300
wprasowywanie ok 200
zbieżność tył i przód 120
suma... około
1720 zł - i już nie myszkujemy...
Tanio nie jest, a do tego mogą łączniki czy inne metalowo-gumowe elementy mieć luz.
Lecz tak na prawdę to - w 1 poście napisano że to tuleje w belce były przyczyną - wymiana ich na te z doblo o nr 46766963 pomogła. Ciekaw jestem jaki był koszt wymiany i jak to zrobiono - czy doszczętnie rozebrano zawieszenie czy jakoś je z belki wyciągnięto.
W innych postach - jak w manualu - wymieniono zestaw naprawczy - konkluzji czy wymiana pomogła - brak.
Za to blackalfa166 świetnie opisał funkcje tych elementów.
Może ktoś coś doda.

No i jeszcze kwestia pktu 2 o hamulcach - czy ktoś coś wie?

Gumy stabilizatora widziałem ostatnio na allegro za chyba 70 zł komplet, ale jeśli stabilizator nie lata na boki to gumy będą ok. (zresztą słyszałbyś takie głuche stukanie ze stabilizatora podczas jazdy po dziurach). Brechą to raczej żadnego luzu nie wyczaisz, w moim przypadku auto nie myszkowało tylko zaczęło mi ścinać od wewnątrz opony z tyłu, jaki efekt jeszcze nie wiem, bo nie byłem na ustawianiu geometrii jeszcze i nie jeździłem nigdzie gdzie można by to sprawdzić. Co do hamulców to kontrolka zaczyna się włączać jak klocek ma coś około 3-4mm, jeżeli masz więcej klocka to się tym nie przejmuj, bo po prostu mógł gdzieś przewód się przetrzeć?
Ja za wymianę nie płaciłem, bo robiłem wszystko sam, jak wymienisz tuleje tylnej belki to daj znać, jakie założyłeś.

czy poduszki stabilizatora z tyłu w alfie 166 są takie same jak w 156? Chciałbym wymienić je na poluretanowe ale w sklepie carhard występują tylko do 147 i 156 a eper nie uwzględnia tej części ;)

Amortyzatory
Powrót