• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[166] Zaciski hamulcowe

ar4me

Nowy
Auto
AR 164 & AR 166
Witam
Czy w 166 2,5 3,0 3,2 były montowane zaciski czterotłoczkowe? i w jakich modelach?

w zasadzie to sobie odpowiedziałeś sam :-)

tak były montowane w modelu 166 przy silnikach 2,5-3,0-3,2

na seryjnym klocku dają radę wyhamować auto bardzo sprawnie jednak dość szybko robią się gumowate.

Jeździłem u siebie na EBC RED STUFF z dużą domieszką ceramików i można było je katować bez przerwy i nigdy nie były gumowe ... ale za to łożyska w kołach nie wytrzymały :) dosłownie wytopiło w nich smar i padły

teraz mam wrzucone FERRODO DS2000 i mają jeszcze lepszą efektywność niż EBC RED ale trzeba uważać żeby nie przypalić tarcz itd.

ten sam zacisk BREMBO montowany seryjnie w AR166 był stosowany w Subaru imprezach, Lancerach Evo i innych szybkich samochodach

PS. w Ferrari modena ... ten zacisk jest stosowany na tylnym kole :-)

blackalfa166, jesteś w stanie udzielić mi informacji jaki jest rozstaw śrub mocujących te zaciski/ich jarzmo do zwrotnicy w 166??

pzdr. Grzesiek

GrzesiekK., jest to dokładnie 15cm mierząc środkowe punkty otworów

Czy alfa 166 w wersji 2.4 JTD 2000 ma takie same zaciski brembo jak 2,5 czy 3.0 w benzynie?

Przy zacisku Brembo, może być problem z założeniem niektórych felg o rozmiarze 16 cali. siedemnastki wchodzą bez problemu. Felgi ze zdjęcia założysz do każdej Alfy 166.

Dzięki kmito za info - kamień spadł mi z serca ;) Zatem nie przerywam poszukiwań - a może chcesz sprzedać swoje :lol:

cromik napisał:
Przy zacisku Brembo, może być problem z założeniem niektórych felg o rozmiarze 16 cali. siedemnastki wchodzą bez problemu.

Pewnie mówisz o oryginalnych bo z montażem innych niż oryginały bez użycia pierścienia dystansującego jest dosyć duży problem. Znalazłem felgi o ET35!!! i nie pasowały...

Witam,
Zwrotnice są takie same, inne są przewody hamulcowe (elastyczne) no i pompa ABS.

Amortyzatory
Powrót