[166] wałek wyrównoważający JTD - ustawienie PILNE !!

• Autor wątku Autor wątku Bedboys
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bedboys

Guest
Dotyczy 2,4 JTD 10V.Czy ktoś ma jakiś schemat lub informacje w jakiej pozycji powinien być ustawiony wał korbowy jak zgramy znaki na łańcuszku pompy oleju na GMP jakoś nie bardzo pasuje :( auto wisi rozebrane a ja ( i mechanik) trochę się z tym motamy proszę o pilną pomoc.

Z tego, co się orientuje to prawidłowo ustawiony wał jest wtedy, gdy ten mały kołeczek ustalający koło pasowe na kole wału jest w osi silnika do dołu, a znak na kole wału do tyłu silnika, przynajmniej tak ustawiam wał do wymiany rozrządu.

sqadak napisał:
Z tego, co się orientuje to prawidłowo ustawiony wał jest wtedy, gdy ten mały kołeczek ustalający koło pasowe na kole wału jest w osi silnika do dołu, a znak na kole wału do tyłu silnika, przynajmniej tak ustawiam wał do wymiany rozrządu.

Ustawienie koła ( walu ) do rozrządu a więc w GMP nie stanowi problemu, problem polega na tym jak do niego zsynchronizować wałek wyrównoważający - podobno służy do tego jakiś przyrząd ( kostka ) choć nie bardzo wiem jak to miało by wyglądać - nie wiedziałem że to aż tak wielki problem.

witam sory za odgrzanie ale tez bede sie za to bral i mam prosbe abys wyjasnil jak ustawic ten walek??

Ustawienie wałka wyważającego jest bardzo proste, na napędzie pompy są znaczniki które muszą być zgrane (wybite trójkąty) i przy ustawionym wale na GMP ustawia się wałek wyważający tak by były znaczniki "zgrane", żadna filozofia to inaczej nie pasuje.

Ostatnia edycja:
to czyli w walku jest pletwa a w pompie wpust i tylko w jeden sposob da sie to wlozyc tak?? a macie moze jakis rysunek techniczny badz rycinki silnika od strony rozrzadu jak i co tam siedzi??

Ostatnia edycja:
Kolego, tak jak opisałem to naprawdę nie wymaga żadnej filozofii.
Jeśli chcesz rysunki to "ściągnij" sobie ogólnodostępne instrukcje serwisowe DTE lub eLearn, tam jest to dokładnie narysowane.

---------- Post added at 09:27 ---------- Previous post was at 07:31 ----------

Kolego,
ponieważ by wymienić pompę oleju trzeba zdemontować napęd rozrządu radzę przy okazji wymienić pasek rozrządu i napinacz i ewentualnie pompę wody.
Jeśli sam nie masz odpowiedniej wiedzy radzę zlecić wymianę do "dobrego" mechanika.

kompletny rozrzad wymienilem tysiac km temu takze a wiedze i umiejetnosci do takich rzeczy posiadam tylko lubie wpierw sie wypytac i wiedziec co i jak zanim zaczne dzialac ale dzieki za wskazowki

Amortyzatory
Powrót