• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[166] Stuki-puki przy odjęciu gazu...

• Autor wątku Autor wątku M@rcin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

M@rcin

Guest
Witam,
Od wczoraj martwią mnie pewne stuki dobiegające z prawego przedniego koła słyszalne gdy jade na biegu i ujme/puszcze gaz. Dodam spowrotem gaz ->jest w porządku. Wyluzuje go podczas jazdy także jest cisza. Co to może być? Półoś? Chwilowo nie mam jak sam tego sprawdzić, bo auto cały czas jest w jeżdzie ;/

EDIT:
Dodam, że na kierownicy nie ma żadnych drgań, wibracji, itp...

Ja bym koło dwumasowe zostawił na koniec,
1 sprawdziłbym zawieszenie w tym kole czy któraś tuleja nie jest już wybita i może tak właśnie stukać albo pojechać ustawić zbierzność i to u mnie pomogło stukanie znikło.

Kayrol napisał:
wiem o co chodzi, moze to być koło dwumasowe.

hmm... czuje końcówke już koła masowego, bo zaczyna mi telepać autem przy zapalaniu i gaszeniu :| Najpierw zobacze te zawieszenie...

alfaholik-Bioły napisał:
Ja bym koło dwumasowe zostawił na koniec,
1 sprawdziłbym zawieszenie w tym kole czy któraś tuleja nie jest już wybita i może tak właśnie stukać albo pojechać ustawić zbierzność i to u mnie pomogło stukanie znikło.

Stuków w zawieszeniu nie mam... Te stukanie jest tylko przy wbitym biegu i odpuszczeniu gazu :| Tak, to jest "cisza, jak po śmierci organisty" :mrgreen: :P
Zbierzność mówisz? Można spróbować...
Jak wróci auto, to będe patrzył i coś działał ;)

Dzięki za odpowiedzi

Witam!
Otoz mam od dluzszego czasu pewien problem!
Gdy jade autem i puszcze gaz a nastepnie gwaltownie dodam gazu slysze dosyc glosniy stuk (jakby z tylu,takie mam wrazenie),podobnie przy zmianie biegu gdy puszcze gwaltownie sprzeglo czesto slysze w.w. stuk...!!!
Dwumasowka wymieniona na nowa,sprzeglo nowe,przegub wewnetrzny tez wymieniony wiec co moze byc przyczyna???
Pozdrawiam!

Stuki wystepuja przy gwaltownym puszczeniu i dodaniu gazu oraz przy szybkim puszczeniu sprzegla (przy zmianie biegu)!Gdy delikatnie puszcze sprzeglo lub gdy delikatnie puszcze i dodam gazu tych dziwnych stukow nie ma!Sa one czasami naprawde dosyc glosne i juz nie wiem co to moze byc...???

a zawieszenie silnika i skrzyni sprawdziłeś?

Amortyzatory
Powrót