• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[166] Skoki temperatury w 3.0 V6

szerszeń

Nowy
Auto
Astroserati | 407 coupe | Quattroporte
Ciao! Mam sporą fluktuację temperatury (wartość skacze o kilkadziesiąt stopni w ciągu kilkudziesięciu sekund). Raz nawet podskoczyła do maxa na kilka sekund. Jakiś czujnik świruje?
Wygląda to tak:
jadę normalnie, miejską prędkością (60-70km/h), temperatura trzyma się w okolicy 90 stopni. Z trójeczki podchodzę na 4 tysie i mam momentalnie stówkę, 120 i ten tego :-) Temperaturka skacze na sto stopni. Zaczynam jechać wolno - symulacja postoju w korku - i wtedy zaczyna świrować, podchodzi na 130, zapala się kontrolka. Gaszę silnik, wyciągam kluczyk, wkładam kluczyk (kilka sekund, max 10), przekręcam, ale nie odpalam i wskazówka pokazuje idealne 80kilka stopni. To jakaś ściema - przecież w ciągu kilku sekund silnik nie ostygł o 50 stopni! Odpalam, silnik pracuje i temperatura utrzymuje się na 80kilka. Dziwne...
Mam nadzieję, że to jednak jakiś czujnik, a nie na przykład ?pompa wody?..

no temat juz był przerabiany i opisywany wnikliwie i na 100% jest to pompa wody ...
jak będziesz jechał do 3000obr to będziesz miał temperature ok a jak zwiększysz obroty to temperatura wzrośnie ... wszystko spowodowane oberwaniem wirnika na pompie ...

Albo chłodnica do wymiany u mnie też tak się działo i okazało się że chłodnica się sypała

prosty test na biegu jałowym podczas postoju przytrzymaj samochód na obrotach 4000 tak przez 5 min ... jak temperatura skoczy do góry to pompa

Witam
miałem to samo,biodegradacji uległa chłodnica,wydatek rzędu 650-700 zł.

witam wszystkich, mam pytanie nadeszła pora na rozrząd w mojej alfce, mam okazje kupic fabryczny orginalny rozrząd za 749 zł do tego pompe wody firmy HEPU za 349 zł ale totalnie tego nie znam to jakas uznana firma ???
Cały rozrząd i pompe gosć w ramach uznania dla stałego klienta chce sprzedać mi za tysiaka to dobra cena ???

Witam
sprawdź cenę na www.autosklep24.pl.Do 2,5 kupowałem u nich rozrząd i pompę wodna ale w tej chwili nie pamiętam ceny,kupiłem części polecone mi przez sprzedającego (Marcin),przejechałem na tym rozrządzie i pompie do tej pory ok.30 tys. bez zarzutu.

wiatm
pompa Panie pompa pada . wymieniaj bo przegrzejesz i dopiero zapłaczesz.
pozdrawiam

Amortyzatory
Powrót