• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[166] Rozmiar felg i opon

• Autor wątku Autor wątku picek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

picek

Guest
NIE znalazłem potrzebnych mi info wiec zakładam nowy temat.

Potrzebuje kopić felgi stalowe na zimę i opony.

Po pierwsze felgi.
Zalecane są 16 znalazłem takie:
LINK
Tylko patrząc na ich szerokość i ET będą doś bardzo schowane w nadkole. W tej chwili mam 17 oryginalne 17x7,5 więc po założeniu felgi 16x6,5 wychodzi że koło schowa się w nadkole 1cal a to nie bardzo wygląda będzie.
Czy mogę bez problemu założy felgi w tym rozmiarze ale mniejszym ET ?? Jakie są wasze doświadczenia??

Po drugie opona.
Na felgę 16 zalecana jest 205/55/16 zastanawiam się czy nie założyć 215/55/16 jest jeszcze w normie jako zamiennik (TU SPRAWDZIŁEM)
Jak myślicie jakie sa + i - między tymi rozmiarami.
Według mnie 205 to trochę mało do gabarytów 166tki
-na 215 na pewno nie da się łańcuchów naciągnąć.

Mam nadzieję że dośc zrozumiale napisałem :DDD

Ja mam ogrinalne felgi aluminiowe Alfy 16-calowe. Rozmiar 5x108 ET41 felga 6.5 cala. Letnie opony w rozmiarze 215/55 R16, a zimówki 205/60 R16, problemów zadnych, z tym że prowadzenie na zimówkach to nie rewelacja ale jazda miększa :wink:

smialo mozesz zakladac 205/60/16 profil 55 jest troszke za maly i autko robi sie strasznie twarde, przez co czuc wszystkie dziury, z regoly mechanicy polecaja na zime wezsze opony prawdopodobnie lepsza przyczepnosc podczas sniegu...

p.s chcesz kupic nowe czy uzywane stalowki ?

Chce kupi nowe stalówki chyba że trafię jakieś extra używane u mnie w okolicy, Czyli ET 41 i felga 16x6,5 wygląda dobrze nie jest zbyt głęboko w nadkolu??

Mi od zawsze lepiej jeździło się na szerokich niż wąskich zimówkach w głębokim śniegu może i gorzej będzie ale ruszanie i hamowanie powinno się poprawić szczególnie przy takiej wadze 166tki także 215/55/16 opony dla mnie będą super. Najprawdopodobniej wezmę TAKIE

Wcześniej jeździłem na Fuldach Kristal Montero i Daydon DW510
Fuldy okropne były w śniegu ale w głębokim błocie ok za to daytony w błocie ciut gorzej ale za to lód i śnieg optymalnie. Macie jakieś doświadczenia z zimówkami NOKIANA??

Wygląda to tak: felga 6.5x16, opona 205/60 R16 :mrgreen:

205 ok ale im opona węższa na zime tym lepiej nawet zwróćcie uwage w rajdach WRC jakie opony zimowe są cieniutkie ja bym na zime proponował 195

Dzięki MAT21 że chciało ci się z aparatem biegać :D rozwiałeś wszelkie moje wątpliwości i już na pewno wiem jaką stalówkę kupić.

Tylko szerokość :roll: To głębokiego śniegu z pewnością lepiej bardziej wąskie ale patrząc na nasze zimy na szerokiej gumie dużo lepiej się jeździ bynajmniej ja mam takie odczucia. zostanę przy 215/55

Bardzo dziękuje wszystkim za pomoc kilka godz i wszelkie moje wątpliwości rozwiane :DDD

Nie ma problemu :mrgreen:

smolis napisał:
smialo mozesz zakladac 205/60/16 profil 55 jest troszke za maly i autko robi sie strasznie twarde, przez co czuc wszystkie dziury, z regoly mechanicy polecaja na zime wezsze opony prawdopodobnie lepsza przyczepnosc podczas sniegu...

smolis napisał:

Właśnie nie wiem skąd się bierze to 205/60 w 166 na zimę. Producent w ogóle nie przewiduje takigo rozmiaru. Na zimę do 166 przewidział 205/55 R16 jako jedyny rozmiar dopuszczony do zakładania łańcuchów.
Poniżej wysokość koła w mm w przybliżeniu w zależności od rozmiaru felgi / opon
16
631,9 205/55
642,9 215/55
652,4 205/60* (nie przewidziany przez producenta)
17
634,3 225/45
Jak widać, 205/60 R16 jest aż o 2 cm wyższy niż 205/55 R 16 czy 225/45 R 17. 2 cm to już trochę jest tej różnicy. 215/55 R 16 musi mieć taki rozmiar bo 215/50 R 16 byłby już trochę za niski.

205/60 to już trochę wysoko ale 215 są dobre i będę takie nabywał

Chciałem jeszcze dowiedzieć się czy w alfie prędkość jest mierzona z czujnika abs czy może jakoś to z nawigacją powiązali?? Trochę chyba fantazjuje z nawigacją hehe :D

picek napisał:
205/60 to już trochę wysoko ale 215 są dobre i będę takie nabywał

Chciałem jeszcze dowiedzieć się czy w alfie prędkość jest mierzona z czujnika abs czy może jakoś to z nawigacją powiązali?? Trochę chyba fantazjuje z nawigacją hehe :D
Sygnał do zegarów idzie bezpośrednio z czujnika ABS, nie z NAVI :D NAVI też korzysta z sygnału z czujników ABS

Amortyzatory
Powrót