[166] Problemy z klimą ....pomocy ?

• Autor wątku Autor wątku bogusch13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bogusch13

Guest
witajcie...pomóżcie mi mam problem z klima...dopiero kupiłem alfunie 166 2.4 JTD 99r.miałem spalony bezpiecznik od klimy, wymieniłem go i dalej...po niemiecku pisze komunikat że jakiś błąd klimy i kontaktować się z serwisem.wiem tyle że jak ustawie na maxa i temp i siłę nawiewu to jak położę rękę na podszybiu to czuje ciepło ale wentylator się wogle nie kręci...to dokładny opis tego co się dzieje..proszę pomóżcie...bo szroni i nie da rady jechać

Klima to Ci wiele nie nagrzeje, dopiero jak silnik ma odpowiednią temperaturę to będzie Ci porządnie grzało. Klima jest do chłodzenia - więc sprawdź jak chłodzi. Proponuję podjechać do dobrej stacji diagnostycznej (specjalizującej się w klimie) i sprawdzić ciśnienie gazu, sprawność kompresora itd...

dzięki za wskazówkę ale wiesz jaki jest problem??np.nawet jeśli ustawię na 21 stopni i przycisk nawiewu dam na maxa to i tak nic nie wieje...dziś znalazłem całe opisy bezpieczników.się okaże co dalej...

Problem o którym piszesz nie dotyczy układu samej klimatyzacji ale raczej sterownia nawiewem. Jeżeli spalony był bezpiecznik to sprawdź od razu przekaźnik ( ten na podszybiu obok bezpiecznika) Komputer podaje ten komunikat ale on jest ogólny dla całego układu nawiewu i klimy i nie świadczy o tym że to błąd samej klimy. Może po prostu spalił się silnik nawiewu, należało by go sprawdzić na krótko.

dziś byłem u kolesia który robi takie tam silniki elektryczne i tym podobne...iii bravo...też tak mi powiedział tylko jak dojść do niego...motanka niesamoiwita... i jeszcze problem...na tej ściance tunelu poniżej tych bezpieczników podszybia jest taka jak by dziwna pompka...do niej jest podpięta niby kostka z podspodu a z góry do niej przychodza 2 wężyki.ONA NON STOP BUCZY...nawet jeśli kluczyki mam w ręce...co to...podaj prosze jakieś wskazówki doityczącer tego i tego silnika...z góry dzięki

EDIT:
a i jeśli stoisz na przeciw auta to od prawej strony jest bezpiecznik i przekażnik??jaśli tak to przekaźnik jest ok.sprawdzony przez elektryka a bezpiecznik tam jest 20 A i jak tylko włożę dobry to się pali...MAŁY AMPERAŻ???

Dziś naprawiłem. Bezpieczniki były ok. Ale wyjąłem przekaźnik, ten centralnie pod maską po śradku szyby. Pierwszy od strony kierowcy. Miał zabrudzone styki. Wyczyściłem papierkiem ściernym i teraz włącza się nawiew, klima i wszystko. Jest tak jak ma być. Uffff. Ale wcześniej doczytałem dużo o przyczynach na forum. Ale o czyszczeniu styków nie znalazłem nic. Po wyjęciu sam zayważyłem, że są aż prawie czarne.
Pozdrawiam :)

Amortyzatory
Powrót