[166] Problem z przeniesieniem napęndu !!! Proszę o pomoc

Auto
Alfa Romeo 156 SW 2.4 JTD 150CV "DISTINCTIVE" 2002r ;-)
Witajcie jestem świeżo upieczonym posiadaczem Alfa Romeo 166.Kupując auto wiedziałem że sie coś dzieje z półośką (przy zmianie biegu było słychas stuk,oraz podczas dodawania gazu występowała wibracja)Dzisiaj klękło :((( koniec nie jedzie.
A więc moje pytanie czy można wymienić przeguby na półośce czy trzeba całą półoś wymieniać na nową kompletną.U mnie raczej na 100% walną przegub wewnętrzny.
Ale jeszcze jedna rzecz mnie niepokoji.Zaczoł lecieś olej w miejscu łączenia skrzyni biegów z silnikiem (tam gdzie znajduje sie sprzegło) widać kapiący olej stało się to po zerwaniu przegubu.Olej jest koloru czarnego wygląda na silnikowy.Czy ktoś miał taki przypadek.Za wszystkie sugestie i pomocne słowa serdecznie dziękuję.Pozdrawiam !
A jeszcze jedno Rok prod. to 2001,a silnik 2,4 JTD 140 KM,przebieg 193 tys.km
Punkt 16 regulaminu brzmi:
Pisząc o konkretnym modelu, w forach technicznych używaj prefixów przed pytaniem np. [166] Jak wymienić olej?
Ostrzeżenie: 1-3 pktwiecie może ile w aso kosztuja np takie od GTA?
MODERATOR

To jest przegub krzyżakowy on w zasadzie nie może się tak zmielić aby auto nie jechało, ale mniejsza o to - przeguby w oryginale występują tylko z półośką ( na allegro ok 700 zł) z tym że widziałem ostatnio ( też na allegro) same przeguby wewnętrzne do JTD za ok 250 zł.

przegłub raczej da sie wymienić (nie będzie tani), a wyciek raczej w miejscu uszczelniacza wału (typowa usterka) błachostka poza tym ze trzeba wyjąc skrzynie :| :mrgreen:

W tej chwili niewiem jaki rodzaj przegubu u mnie występuje podejrzewam,że nie ten krzeżakowy.

Witajcie ! Przeszukałem całe Allegro w poszukiwaniu przegubu wewnętrznego homokinetyczny taki jak na zdięciu drugim się znajduje i nie ma do JTD-ka.Czy ktoś taki widział w sprzedaży widział osobno ?
:roll:

A na pewno masz przegub homokinetyczny ??? Bo ja jeszcze takiego w JTD nie widziałem ( ale słyszałem że są), jednak częściej stosowane są krzyżakowe. Jeżeli jednak masz homokinetyczny to znaczy ze pewnie taki sam ja w wersji 166 z silnikiem V6 i niektórych 156 2,4 jtd a tych przegubów jest dużo : http://www.allegro.pl/item523835193_przegub_wewnetrzny_alfa_romeo_156_166_nowy.html

Innych z tego co wiem nie było. Najlepiej pomierz swój - średnicę i ilość zębów w środku i będzie wiadomo.

Witajcie.Po wyciągnięciu półośi już wszystko wiadomo.Przegób wewnętrzny siedział ale stała się tragedia rozwaliło mechanizm różnicowy i poszedł olej ze skrzyni biegów :oops: a co za tym idzie zrobiła się dziura w obudowie skrzyni masakra.Jestem załamany.Wyciągnąć skrzynie to wielki problem z tego co widzę.A teraz pytanie czy ktoś z Was już miał taki przypadek,czy wyciągaliście już skrzynie (jakiś patęcik)oraz czy skrzynie ze 156 2.4 JTD pasują do mojego modelu

Z wyciągnięciem skrzyni nie jest tak źle , wprawny mechanik sobie poradzi co do skrzyni ze 156 to na sete nie pasuje nawet z tego względu ,że jest tam 5 biegów do przodu a u nas 6.

No i tak ja myślałem,dziura w skrzynia.Trzeba kupić nową lub (tak mechanik powiedział) zaspawać dziurę i wymienić mechanizm różnicowy zakładamy i Bella będzie na chodzie.Zobaczcie jak to wygląda i oceńcie sami.Czekam na rady.

Zatkaj jakąś czystą szmatą wlot do turbiny bo podczas zamieszania ze skrzynią coś tam wpadnie - odpalisz i będziesz miał następną dziurę ale w turbinie.

Co do naprawy skrzyni to ja bym raczej rozglądał się za używką bo części do skrzyni są drogie.

Ponownie witajcie.Dzisiaj przeprowadzałem rozmowy z sevisem i podali mi następujące ceny za części.
-2) Wtyczka 14166470 3,32 zł szt.
-4) Podkładka regulacyja 7612472 SP 1 21,80 zł szt.1
7612474 SP 1.3 21,80 zł szt.1
-5) Koło zębate planetarne 55216619 258,72 szt.2 Zmiana indeksu inny niz ePER
-7) Satelita 55216620 190,56 zł szt.2 Zmiana indeksu inny niz w ePER
-8) Podkładka odległościowa 7541785 286,50 zł szt.2
-9) Sworzeń 7541784 103,26 zł szt.1

Dodając do siebie wszystkie te kwoty wychodzi ładna suma jak za mechanizm różnicowy.Sprzedawca kazał czekać na częśći do końca przyszłego tygodnia,chyba że trzeba będzie sprowadzać z Włoch to porwa to ok trzy dni dłużej.
Możę ktoś z Was ma ma możliwość (dojście) do załatwienia w/w częci za mniejsze pieniądze.Będe serdecznie wdzięczny a na zlocie coś łykniemy w ramach wdzięczności.

Witam! Chcę wszystkim podziękować za pomoc.Problem rozwiązany.Wibracji już nie ma skrzynia naprawiona.Podziękowania także należą sie panu z allegro Nik TANIFIAT.Bardzo sympatyczny i znający sie Alfach.Wymieniłem cały kosz mechamnizmu różnicowego,kompletna półoś uszczelniacze mechanizmu,olej w skrzyni i silniku razem z filtrem.Wszystko orginalne i w atrakcyjnej cenie.Przejechałem już po naprawie ok.1000 km i wszystko jest ok.Pozdro!!!

Witam! Chcę wszystkim podziękować za pomoc.Problem rozwiązany.Wibracji już nie ma skrzynia naprawiona.Podziękowania także należą sie panu z allegro Nik TANIFIAT.Bardzo sympatyczny i znający sie Alfach.Wymieniłem cały kosz mechamnizmu różnicowego,kompletna półoś uszczelniacze mechanizmu,olej w skrzyni i silniku razem z filtrem.Wszystko orginalne i w atrakcyjnej cenie.Przejechałem już po naprawie ok.1000 km i wszystko jest ok.Pozdro!!!
To super ze bella juz lata teraz tylko przyjemnej i bezawaryjnej jazdy
pozdrawiam
:hello:

Amortyzatory
Powrót