• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[166] [POMOCY] Siłownik sprzęgła w 166 i pad pedału sprzęgła

szerszeń

Nowy
Auto
Astroserati | 407 coupe | Quattroporte
Witam!
Padł mi siłownik sprzęgła (rozszczelnił się i zaczął wyciekać płyn) w 166, miałem w następnym tygodniu jechać do warsztatu go wymienić, ale nastąpiła sytuacja agonalna i musiałem go wyciągnąć osobiście (miałem już zakupiony nowy). Wyciągnąłem stary i założyłem nowy, uzupełniłem płynu, ale sprzęgło opadło całkowicie Co muszę zrobić, żeby układ zaczął funkcjonować prawidłowo? Pompowanie pedałami nic nie dało. Pewnie sprawa nie jest skomplikowana, ale trzeba wiedzieć jaki to niuans, no a ja nie wiem
Nie wiem, czy nie trzeba czegoś "wpompować" w siłownik, bo ma on z jednej strony zawór. "Pompowanie" nie pomaga. Czy padło coś jeszcze?
Pomóżcie koledzy!

Jak na moje skromne oko mechanika ;) To masz zapowietrzony cały układ. W okolicach wymienianego siłownika powinieneś mieć odpowietrznik sprzęgła. Popuść go i poczekaj aż poleci nim płyn. Leci= dokręcasz go i idziesz do środka "przypompować" pedałem sprzęgła - góra - dół - góra - dół -itp :P Z początku to najlepiej ręką to robić bo pedał będzie dość mocno wciśnięty w podłogę. Po paru / -nastu ruchach powinieneś już wyczuć że pedał robi się taki jaki powinien być, wtedy to już lepiej nogą pompować. ;) Jeśli to nie pomoże to niestety, ale nic innego mi do głowy nie przychodzi... :(

Tak jak pisał kolega jeśli nie odpowietrzyłeś układu sprzęgła to to jest przyczyna twoich kłopotów.

Serwisy mają specjalny ciśnieniowy przyrząd do odpowietrzania sprzęgła.

Amortyzatory
Powrót