• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[166]Parowanie z rury wudechowej

• Autor wątku Autor wątku smuz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

smuz

Guest
MAm pytanie do uzytkownikow 166 z motorkiem 3,0 czy u Was tez dosc obficie paruje z rurki ?u mnie jest to zauwazalne bardziej niz w innych autach,nie wiem czy to przypadlosc alfy czy cos?jesienia zmienialem uszczelke pod glowica bo ta puszczala wode na 3 cylinderek i wtedy bylo to straszne buchanie para ,zastanawiam sie tylko czy moze znowu cos sie dziwnego nie dzieje

Jest to normalne o tej porze roku, zebys widzial jak mi para leci a co dopiero jak dodam gazu masakra !! :shock: wiec moim zdaniem nie ma sie co przejmowac poki temperatura nie wzrosnie wtedy nie bedzie CI sie nic skraplac i parowac ;) miejmy nadzieje ;)

Ja również mam chmurkę z tyłu :) taka mała zasłona dymna :)

to mnie cieszy znaczy ze przypadlosc alfy,a jeszcze jedno ubywa plynu???jesli tak ile,u mnie wiaze sie to z nagrzewnica ta juz chyba konczy swoj zywot bo szybki po wylaczeniu silnka paruja

ja mam tak samo jak koledzy teez mi para laci z rury i to jak :o zawsze zanim wyjade na droge odpalam autko i czekam pare minutek no i dla silnika lepiej jak sie troszke rozgrzeje niz na zimnym pilowac

rozgrzewanie benzyny na biegu jałowym jest złe to taka wzmianka bo kloega pisal o tym ,nie powinno sie rozgrzewac benzynki w ten sposob,jedyny rozsadny i wlasciwy sposob aby to zrobic to jazda odrazu po zapaleniu -jazda delikatna bez szalenstw.Zaraz zapytazcie dlaczego ,to jakas bzdura otoz nie!wynika to z ujemnego stosunku oleju wplywajacego do glowicy silnika kanałami wlotowymi do oleju pozostajacego w misce olejowej,inaczej sytuacja ma sie w przypadku jazdy otoz pod wplywem wiekszych obrotow silnika i wiekszego obciazenia oelj szybcie transmitowany jest przez uklady doprowadzajace go ,i ot cala filozofia,gdybym znalazl w tej chwili dane zmaiescilbym je w celu poparcia tej naukowo badanej tezy!,pozdrowionka

smuz napisał:
MAm pytanie do uzytkownikow 166 z motorkiem 3,0 czy u Was tez dosc obficie paruje z rurki ?u mnie jest to zauwazalne bardziej niz w innych autach,nie wiem czy to przypadlosc alfy czy cos?jesienia zmienialem uszczelke pod glowica bo ta puszczala wode na 3 cylinderek i wtedy bylo to straszne buchanie para ,zastanawiam sie tylko czy moze znowu cos sie dziwnego nie dzieje

Mała dywagacja - przy jakim przebiegu zmieniałes ta uszczelke? Bo spotkałem alfe 3.o przy okazji poszukiwan i miała zmienianą przy około 100 000 km :shock: trochę sie zdziwiłem...

140 tys. ,osobiscie bardzo mnie to zdziwiło ,nie mowiac juz o ogromnie pracy i kosztach

smuz napisał:
140 tys. ,osobiscie bardzo mnie to zdziwiło ,nie mowiac juz o ogromnie pracy i kosztach
Dzientelmeni o pieniądzach nie mówią... a więc ile ta wymiana kosztowała ?? ;)

Czyzbys tez sie tego obawiał - widze że ta którą oglądałem nie była odosobniona w problemie.

niestety za duzo bo nieobyło sie bez wyjecia calego silnika niestety ze skrzynia bo montowana jest na szpilki i latwiej wyjac caly zestaw choc drozej,do tego doszly koszty dodatkowe czyli uszczelki plany glowic sprawdzenie szczelnosci ,filtry ,oleje ,swiece,,napinacz paska rozrzadu gdzies sie jeszcze tam trafił,plus diagnostyka i komputerki w sumie zaplacilem 3200zl ale tak jak wspomnilame przy okazji troszke duperelkow wymienilem

Jest jeszcze 1 drobiazg, mi wyszło wczoraj na diagnostyce, że sonda lambda do wymiany. I ona jest również trochę winna tej chmurce z tyłu :mrgreen:

Amortyzatory
Powrót