• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[166] Napięcie ładowania akumulatora

• Autor wątku Autor wątku Colin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Colin

Guest
Dziś, jakoże miałem troszkę wolnego, zmierzyłem napięcie ładowania.

bez świateł 14.05 [V]
pozycje i mijania 13.85 [V]
j.w . + klima na full 12.35 do 13.0 [V]

alternator na 99% do regeneracji.

Ale mam pytanie - jak jest u was chłopaki? Mierzył ktoś? :?:

Witaj Colin
ja nie mierzylem...ale mam zamiar....ale z tego co widze to ladowanie masz chyba dobre...rozumiem jakbys mial 8 v to co innego...

Ladowanie jest ok w przypadku wyłaczonych swiateł jest bardzo poprawne jesli chodzi natomiast o pozycje swiatla i klimke to gdyby bylo stale 13 byloby rowniez bardzo dobrze ale 12,35 jest troszke za niskie chyba ze wystepuje tylko czasami podczas wiekszego obciazenia silnika ,w takim wypadku jesli nie zauwazasz zadnych nie pokojacych objawow ze strony aku zostaw sprawe do zimy jesli nie mozna pokusic sie o wymiane szczotek i ewentualnie regulatora napiecia .

jeśli byłoby dobrze to powinno być cały czas 14,4 [V] stąd moje wątpliwości chłopaki,
a że w tym tygodniu rozrząd mnie czeka, więc alternator byłby prawie na dłoni

przy jakich obrotach podajesz to napiecie.na moj leb ladowanie masz ok.pobor pradu przy klimie na max jest ogromny i jeszcze do tego swiatla zlic te wartosci sam zobaczysz ile to mocy

Kiedys mierzylem u siebie w Lagunie
Oto wartosci dla porownania :

na wolnych obrotach

bez odbiorników - 14,3 V
ze swiatlami - 14,1 V
ze swiatlami i szybka podgrzewana - 13,8

Mierzylem tez w Alfie niestety wartosci nie pamietam ale byly nieco nizsze niz w Lagunie

Colin napisał:
jeśli byłoby dobrze to powinno być cały czas 14,4 [V] stąd moje wątpliwości chłopaki,
a że w tym tygodniu rozrząd mnie czeka, więc alternator byłby prawie na dłoni

coś mi sie o uszy obiło że taka wartość napięcia alternator daje przy obciążeniu 50-60A i obrotach silnika 6 tyś.
jeśli dałeś większe obciążenie albo za małe obroty to napiecie spadło.

pomiary robiłem na wolnych - dziś jeszcze z ciekawości powtórzę, ale generalnie z klimą to 12.35 [V] widzi mi się za małe, żeby miało doładować akumulator 100Ah

no to po kolei pobory:

swiatla przod 6+6+35+35 (ksenony i pozycje)= 82W
tyl 5+5+21+21 + rejestr 5+5= 62W

oświetlenie wnętrza(bo drzwi były otwarte
10+10+4+4+5 = 33W
radio chodziło = ok 20W
klima full = ok 90W
podświetlenie deski rozdzielczej 10 x 1,2W, = 12W
zasialania komputerów (airbag, abs, ecu itp) = 300W

SUMA ok 600W

p=u*i, wiec i=p/u , czyli 600/12=50A

wszystko na oko, może coś pominąłem, ale generalnie w 60A się zmieści, a alternator ma wydajność ok 70A.
może niepotrzebnie się martwię, ale te wartości napięcia na wolnych mnie denerwują, stad chciałem się dowiedzieć, jak u was

no do radia troche doloz bo malo a klima 80 w hihi raczej 180w dwa wentylatory

Zmierzylem ladowanie w swojej Alfie :

obroty wolne ( bez ssania temp 70 C ) - 14V
to samo + swiatla - 13,9V
wolne + swiatla + klima 13,9 V Nie chcialo mi sie czekac az wlaczy sie wentylator
wolne + klima - 14V
wolne + podgrzewana szyba - 13,9V
to samo + swiatla - 13,8 V
wolne + szyba + swiatla + klima 13,8 V
wolne + swiatla + radio 13,9 V Czyli tak jak zawsze jezdze

Witam.
Też mam problem z ładowaniem... :/

wyniki pomiarów następujące:

wolne obroty 14,2 V
światła mijania - 12,70 V
światła długie - 12,50 V

wolne obroty + światła mijania + klima i nawiewy na max + radio 11,99 V !

do tego przewód zasilający łączący alternator (poprzez rozrusznik) z akumulatorem nagrzewa się strasznie.... parzy przy dotyku palcem, topi się na nim izolacja w okolicach plusowej klemy :( masakra :/ jeszcze trochę i pożar pod maską gwarantowany :(

Alternator już wymontowałem, poza łożyskami które popiskują śladów zużycia nie widać, szczotki jeszcze są...
czy miał ktoś z Was koledzy podobny problem? jak temu zaradziliście? czego jest to dokładnie wina? szczotki, regulator napięcia, diody ??

Pozdrawiam.

Jak masz alternator na dłoni to go zrób to grosze, ja przed awarią alternatora tez miałem takie spadki nap. po naprawie jest właściwie niezmienne , czy jest dociążony czy odciążony alternator. Zatem wniosek prosty jak sprawny alternator spadki napięcia są praktycznie niezauważalne. Wybór należy do Ciebie.

Amortyzatory
Powrót