[166] klekotanie podczas skętu

• Autor wątku Autor wątku Michal166
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Michal166

Guest
Panowie,szukałem na forum ale niestety nic nie zlalazłem.Problem polega na tym ze w mojej 166 2,4 JTD podczas skretu slychac klekotanie w silniku,nie wiem czy jest to wina pompy wspomagania czy czegos innego, gdyz dzwiek ktory sie wydobywa z silnika daje zludzenie problemu z zaworami.

:?: :?:

A napewno z silnika? To co pisujesz to objaw zużytego przegubu półośki. Charakterystyczne klekotanie przy skręcie kół podczas jazdy. Na postoju nie wystąpi bo półośka się nie obraca.

maciek_czer, niestety,to akurat wiem,lecz ten dzwiek wydobywa sie naewt podczas postoju.Usterka została w 90% zlokalizowana, mechanik postawil 60% na regulator paska pomocniczego i 30% na pompe wspomagania. Dlaczego? a no chocby dlatego ze jesli to regulator to w momencie skretu kolami pompa obciaza pasek jednoczesnie obciazajac regulator,podczas wyzszych obrotow (1400) stukania nie slychac

Czyli, w pewnym sensie jest wyjasnione. :). Szczerze mówiąc, spotykałem się z popiskiwaniami, a nie klekotaniem regulatora, a zwyczajowo pompa to wyje pod obciążeniem. Bardziej stawiałbym na regulator.

kiedys sobie tam popiskiwal,swierszczal, pozniej dlugo cisza,ostatnimi czasy znowu zaczal swierszczyc,przy redukcji np na zaniski bieg zaklekotal, i ostatnio zonk :shock: strach mnie oblecial,ale mechanik mnie uspokoił,w poniedzialek jade na wymianke,wczesniej oczyswiscie rozbierze i potwierdzi diagnoze ale juz mi lepiej :D W taki sposob koncza zywot chyba te napinacze

Sprawa sie rozwiązała przyczyna klekotania było uszkodzenie gumy, tzw sprzegła na KOLE PASOWYM DWUMASOWYM, przy niskich obrotach wchodziło w drgania na wyzszych pracowało bez bocznych bić wowczas było cicho.Podczas drogi do warsztatu zerwało pasek wielorowkowy. wiec już elementy podatne na bicie wyzioneły ducha. Koszt koła 350-520zl ceny dośc rozpiete lecz produkuje je jedynie firma DAYCO,te markowane przez AR sa drozsze...

Michal166 napisał:
Sprawa sie rozwiązała przyczyna klekotania było uszkodzenie gumy, tzw sprzegła na KOLE PASOWYM DWUMASOWYM, przy niskich obrotach wchodziło w drgania na wyzszych pracowało bez bocznych bić wowczas było cicho.Podczas drogi do warsztatu zerwało pasek wielorowkowy. wiec już elementy podatne na bicie wyzioneły ducha. Koszt koła 350-520zl ceny dośc rozpiete lecz produkuje je jedynie firma DAYCO,te markowane przez AR sa drozsze...
Michał ale już masz jasność w sprawie ,ale wiem po własnej autopsji że nie należy żałować 200złotych i mieć czyste sumienie .

Amortyzatory
Powrót