• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[166] Jaka maksymalna moc z 2.4JTD 20V

szerszeń

Nowy
Auto
Astroserati | 407 coupe | Quattroporte
Ile na zdrowy rozum można wyciągnąć z jednostki 2.4JTD 20V z pierwszych lat produkcji (~2003), żeby się nie rozsypała po paru miechach :-)
Znalazłem egzemplarz, który (podobno!) ma 230CV i ponad 400Nm.
Nie wiem, czy konstruktorzy przewidzieli coś takiego...

Hmmm ciężko określić jaką moc maksymalną można osiągnąć. Wszystko zależy co chcesz uzyskać.
Ja np w serii na hamowni miałem 178PS i 418Nm czyli ponad 30Nm więcej niż podaje producent.
Po wirusie mam 195PS i 434Nm ale bez przeładowania przy niższych obraotach jak to miało miejsce w serii.
Pierszy soft miałem na 205PS i 456Nm ale kopciła a mi nie uśmiecha się zostawiać za sobą chmurę dymu więc trochę zejść z PS i Nm.

Według mnie jak nic nie chcesz więcej mieszać oprócz wirusa to spokojnie między 190-210PS można oscylować i momentem tak do max 460Nm.

Ile na zdrowy rozum można wyciągnąć z jednostki 2.4JTD 20V z pierwszych lat produkcji (~2003), żeby się nie rozsypała po paru miechach :-)
Znalazłem egzemplarz, który (podobno!) ma 230CV i ponad 400Nm.
Nie wiem, czy konstruktorzy przewidzieli coś takiego...

A jaki to problem ok 100 KM z litra? Mysle, ze przy luznym wydechu i dobrym IC 240 powinno peknac bez wiekszych problemów.

---------- Post dodany o godzinie 20:17 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 20:12 ----------

Po wirusie mam 195PS i 434Nm ale bez przeładowania przy niższych obraotach jak to miało miejsce w serii.
Pierszy soft miałem na 205PS i 456Nm ale kopciła a mi nie uśmiecha się zostawiać za sobą chmurę dymu więc trochę zejść z PS i Nm.

I czujesz przyrost 17 KM? Dziwne, ze kopcila przy dosc slabym przeciez programie. Pewnie w 156 jest taki sam gowniany coolerek, jak w 147 - 24x17 cm.

220KM można śmiało osiągnąć, największą bolączka jest cooler, przed jakimkolwiek strojeniem wziął bym się najpierw za niego, a później wydech. Dopiero na końcu stroić. Możesz iść też w większe turbo 2260v lub coś bardziej wydajnego. W tedy 250 KM nie będzie stanowiło problemu.

moze nie do końca w temacie ale 1.9 140KM dłubnieta na 178Km kopciła jak diabli powód zapchana przepływka do połowy a auto dawało rady czyszczenie przepływki w mastersie i jazda bez problemu a paru mechaników chciało wtryski wymieniac itp czasem proste rozwiazanie i jest ok ...co do 2,4 znajomy miał totalnie seryjnna 166 jedynie zrobiona na programie 235Km da rade w ciepłe dni minimalnie puchła wiec cooler zdał by sie wieksz ....

Wiem, że temat jest dość przestarzały, ale szukając informacji o możliwościach silnika 2.4 JTD w Alfie Romeo 166 google przekierowywało mnie właśnie do tego tematu i postanowiłem wzbogacić go o kolejne, potwierdzone informacje. Bez większego ingerowania w auto (usunięcie klap wirowych i egr dla trwałości silnika), moja alfa osiągnęła po chipie 220 KM i 517 Nm. Gdyby ktoś był zainteresowany, bardziej szczegółowo rozpisałem się w temacie dotyczącym wykresów z hamowni na 92 stronie (jako początkujący nie mogę wstawiać linków więc podaję adres tematu):
Alfa Romeo/Tuning/Tuning mechaniczny/Wykresy z hamownii naszych alf

210-220 i 420-430 to sie robi po fmicu i z chipem z 2.4 10v 150 km , a co dopiero z 20v tam spokojnie wlasnie jak koledzy pisza dobry program plus fmic i uluznic wydech i 250 lekko mozna osiagnac

Przepraszam, że się wtrącę ale widzę tu, że wielu juz weteranów tego forum AR przestaje się udzielać:( Zastanawiałem się dla czego?
Ale po przeczytaniu tu wielu postów co nie których nowszych członków, którzy mają wiele " postów " lecz nie wnosząc nic bardziej wartościowszego do tematu dyskusji nie rozumiem jaki mieli większy sens włączając się z temat:(
Chyba tylko reklamę swego nicka:(
Dawno tu nie zaglądałem lecz dalej hulam swoją AR 156 SW 140KM+.
Wydaje mi się, że ci , którzy znają się na rzeczy już dawno przestali się kłócić z tymi "nowymi" mędrcami bez hamowni, którzy wszystko wiedzą najlepiej.
Pozdrawiam starszych członków forum, którzy czytają te posty i nie udzielają się w dyskusji ponieważ nie ma to sensu.
Mam nadzieję, że rozmawiamy na innych światowych forach nie koniecznie posługując się tymi samymi nickami:)

Kurcze trochę głupie jest to pytanie, a ile ma u ciebie seria? Hamowales auto? Masz wszystko mechanicznie ogarnięte chcesz zrobić tylko soft czy coś jeszcze? Każdy silnik z turbo jest podatny na mody kwestia podstawowa to jego sprawność i stan przed wprowadzeniem tych modów przecież można z tego silnika zrobić spokojnie 300 + wszystko jest kwestia kasy i odpowiednich komponentów użytych do budowy silnika. Więc radzę zacząć od sprawdzenia stanu silnika i określeniu celu np chce mieć 200 "koni i starczy wtedy bardziej doświadczeni koledzy z forum napewno pomogą i ja chętnie coś od siebie wtrące a tak to jest to wróżenie z fusów. Pozdrawiam

Przepraszam, że się wtrącę ale widzę tu, że wielu juz weteranów tego forum AR przestaje się udzielać:( Zastanawiałem się dla czego?
Ale po przeczytaniu tu wielu postów co nie których nowszych członków, którzy mają wiele " postów " lecz nie wnosząc nic bardziej wartościowszego do tematu dyskusji nie rozumiem jaki mieli większy sens włączając się z temat:(
Chyba tylko reklamę swego nicka:(
Dawno tu nie zaglądałem lecz dalej hulam swoją AR 156 SW 140KM+.
Wydaje mi się, że ci , którzy znają się na rzeczy już dawno przestali się kłócić z tymi "nowymi" mędrcami bez hamowni, którzy wszystko wiedzą najlepiej.
Pozdrawiam starszych członków forum, którzy czytają te posty i nie udzielają się w dyskusji ponieważ nie ma to sensu.
Mam nadzieję, że rozmawiamy na innych światowych forach nie koniecznie posługując się tymi samymi nickami:)

Za to Ty wniosłeś dużo wartości do tematu. Jaki miałeś większy sens włączania się w temat? Chyba tylko reklamę swojego nicka.

Amortyzatory
Powrót